Amenintarea oilor

vineri, 19 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Amenintarea oilor

Ca si cum seceta si gerul sec, lipsit de zapada, n-ar fi de ajuns, o alta napasta se abate asupra culturilor de griu, orz si rapita din judetul Braila. Turme intregi de oi, minate de la spate de ciobani inconstienti, intra pe solele abia incoltite. Plantele sint atit de mici si firave incit sint distruse mai degraba de faptul ca sint calcate in picioare decit de pasunatul propriu-zis.
"Fenomenul atinge deja proportii uriase si reprezinta o reala amenintare", a declarat, ieri, Gheorghe Voicu, directorul Directiei Agricole, in timpul unei intilniri cu primarii din judet convocata de Consiliul Judetean. Extrem de ingrijorat s-a aratat si prefectul Viorel Popescu, care le-a recomandat primarilor sa adopte in cadrul Consiliilor Locale hotariri in baza carora pasunatul abuziv sa fie sanctionat cit mai dur. "De asemenea, rog Politia sa se implice in combaterea acestui fenomen, ca sa nu ajungem sa raportam culturi calamitate nu din cauza secetei si gerului, ci a animalelor", a mai spus prefectul.
Pentru ca primarii sa cunoasca mai indeaproape legislatia privind regimul de circulatie a animalelor si alte aspecte de ordin veterinar, la sedinta de ieri a participat si Dobre Armeneac, directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare. Acesta a punctat citeva articole din Legea 60/’74, modificata prin Legea 71/’91.
Proprietarilor de oi nu le pasa de lege?
In teritoriu, situatia este cit se poate de serioasa. Directia Agricola primeste sistematic semnale disperate de la agricultori care isi vad culturi intinse, insamintate prin cheltuieli de zeci de milioane de lei, compromise aproape in totalitate din pricina unor proprietari de oi. Unul din multele cazuri ce pot fi date ca exemplu s-a intimplat pe raza comunei Viziru, unde un lan de rapita de pe 40 de hectare a fost pascut si calcat in picioare intr-atit incit plantele nu se mai pot regenera. Pagubasul a pierdut astfel circa 400 milioane lei. El a facut reclamatie impotriva proprietarului turnei in cauza, insa acum se plinge ca Parchetul a oprit cercetarile. De aici se poate trage concluzia ca unii dintre cei care recurg la astfel de practici au cunostinte si relatii indeajuns de puternice pentru a se simti la adapost de bratul legii.
In general, probleme fac atit turmele aflate in transhumanta, deci doar in trecere prin judetul nostru, cit si cele care apartin unor crescatori locali. Comun acestor turme este faptul ca sint destul de numeroase, deci aducatoare de profit. De aceea, scuza cea mai frecventa folosita de cei care duc noaptea animalele pe culturi de griu, orz si rapita, cum ca din cauza secetei de asta vara nu si-au putut stringe stocuri de furaje nu prea sta in picioare. Cunoscatorii problemei zic ca, din moment ce detii sute de oi si vinzi mii de kilograme de brinza, e imposibil sa nu poti achizitiona paie si coceni de porumb in cantitati suficiente pentru iesirea din iarna. Asa pot fi privite lucrurile cind e vorba de marii crescatori de oi.
Aceeasi scuza, a lipsei stocurilor de furaje, este invocata insa si de taranii care au in ograda doua-trei mioare. Fara a "ataca" noaptea culturile proaspat rasarite, acestia comit un alt pacat care, chiar daca e mai mic, tot pacat ramine. O lege respectata cu sfintenie pe vremuri de taranii autentici spunea ca de la Sfintul Dumitru (26 octombrie) pina la Sfintul Gheorghe (23 aprilie) animalele trebuie tinute in staul, iar pajistile trebuie lasate neatinse pentru ca vegetatia sa se poata regenera. Acum insa, obiceiurile din batrini nu mai sint la fel de respectate ca odinioara. Miercuri, 17 ianuarie, pe izlazul comunei Gemenele era scoasa la pascut o turma de vreo 150 de oi. Pe post de ciobani se aflau doi sateni, Nelu C. si Tudor N., care i-au spus reporterului nostru ca animalele apartin unui numar de 25 de oameni, ce s-au unit si le scot cu rindul la pasunat. "Nu-mi convine sa ies pe cimp, in ger si vint, dar asta-i situatia. Mai am acasa doi cai si o vaca si din cit porumb am scos de pe 50 de ari ai mei abia imi mai ajunge de un macinis. De unde furaje pentru animale daca pe uscaciunea care-a fost in vara nici iarba n-am putut cosi?! O ducem greu, toti citi am adunat oile in turma asta… Oricum, noi stam doar aici, pe izlaz, nu intram in griul oamenilor", s-a justificat Nelu C. Insa, conform unei hotariri a Consiliului Local Gemenele, scoaterea oilor, vacilor si a altor animale la pasunat este interzisa in perioada decembrie-mai.
Spiritele sint tot mai incinse
Aceasta hotarire este valabila in cam toate comunele judetului, dar asta nu inseamna ca este si respectata. La Silistea s-a ajuns pina acolo incit un conflict inca mocnit e pe punctul de a rabufni, intre patru insi, mari crescatori de oi, si mai multi agricultori care au infiintat culturi de toamna. "Prin sesizari repetate ale cetatenilor din comuna Silistea, ni s-a adus la cunostinta faptul ca numitii Ion Vasilache, Stefan Picoi, Alexandru Gologan, cu domiciliul in comuna Silistea, precum si Mihai Vasiloiu si Gheorghe Suciu, cu domiciliul in Braila, pasuneaza cu oile pe terenurile proprietate particulara a locuitorilor comunei, distrugind culturile de griu si orz. In aceste conditii, urmeaza sa asigurati ordinea publica, constatind contraventiile savirsite de persoanele nominalizate care prin faptele lor au reprezentat un pericol pentru persoane si bunuri", se cere intr-o adresa oficiala transmisa de Primarie postului local de Politie. Primarul Stefan Balan spera ca interventia mai ferma a politistilor va calma spiritele. "Cei pagubiti ameninta ca vor pune graunte otravite in lanurile de griu. Daca o vor face, vor incepe sa moara oi si cine stie la ce se mai ajunge", spune ingrijorat primarul.
In alte parti, reactia pagubitilor a aparut deja. "Agroindustriala" Rimnicelu, una dintre fostele IAS brailene care inca mai e destul de puternica, a retinut o turma de 220 de oi, ce a intrat la pasunat pe 15 ha de lucerna. "Paguba este mare, dar o s-o putem stabili exact abia la primavara. Deocamdata am incasat o despagubire de doua milioane lei de la Sorin Sasu, un tehnician veterinar din Gemenele, care a recunoscut ca jumatate din oile turmei sint ale lui", ne-a spus directorul "Agroindustrialei", Mircea Tomcescu.
In luna decembrie, unitatea din Rimnicelu a mai avut probleme cu o turma de 2000 de oi, apartinind unui anume Balan, din Braila. Respectivul isi tinea ziua turma pe o aratura, pentru ca noaptea sa treaca printr-un canal de irigatii si sa intre intr-un lan de griu si unul de lucerna. "Ne-a facut o paguba de peste 90 milioane lei. Noi am cerut o ispasa (evaluare – n.n.), la care au participat reprezentanti ai CL Rimnicelu, a Postului de Politie si ai societatii noastre. Pe plan local s-a intocmit un dosar care s-a trimis apoi la Braila si despre care nu mai avem nici o veste", ne-a mai declarat Tomcescu, adaugind ca fenomenul pasunatului abuziv a existat si in anii trecuti, dar niciodata nu a avut o asemenea amploare. (Florentin COMAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii