Amenzi de 30 de milioane pentru poluarea de la "Dunacor"

joi, 22 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Amenzi de 30 de milioane pentru poluarea de la "Dunacor"

In numarul de ieri al cotidianului nostru va informam ca pe platforma fostului combinat chimic "Dunacor" s-a inregistrat un incident care a dus la aparitia unei poluari cu amoniac a apelor reziduale din societate. Primele cercetari efectuate de inspectorii de specialitate ai Inspectoratului de Protectie a Mediului au scos la iveala faptul ca apele provin de la spalarea unui rezervor de ape amoniacale din sectia "Celofibra 2".
"In dimineata zilei de 20 februarie, reprezentantii firmei SC Valchim SA, firma subcontractanta a SC Euroconsulting SRL, firma lichidatoare a SC Dunacor SA, a anuntat IPM – Braila ca in jurul orei 7.00, in statia de epurare a fostului combinat chimic au aparut ape cu un PH marit care a atins valoarea 14, in conditiile in care valorile normale trebuiau sa fie cuprinse intre 6,5-8,5. Cert este ca apele au ajuns in statia de neutralizare a platformei chimice pe linia de epurare aferenta fibrelor artificiale. Utilajele si echipamentele au fost cumparate in vederea dezmembrarii de SC Crisoil SA Bihor. Imediat ce s-a inregistrat nivelul ridicat al PH-ului, a fost sistata descarcarea apelor catre statia de epurare. Au fost izolate, initial, in decantorul 8 din care s-a facut o manevra pe decantorul 10 pentru a se preveni descarcarea la Dunare. Decantorul 7 a fost pregatit sa preia orice fel de surplus. S-a blocat iesirea la emisar si poluarea Dunarii", ne-a declarat Maria Popescu, inspector sef interimar al IPM-Braila. Pina la Stabilirea solutiilor de neutralizare de catre un institut abilitat care va trebui contactat de firma lichidatoare, apele vor fi blocate in decantoarele Statiei de epurare: "Aceste ape nu s-au descarcat in nici un caz in reteaua de canalizare a municipiului nostru. Din acest punct de vedere, brailenii pot fi linistiti. Apele au fost descarcate in reteaua de canalizare a platformei «Dunacor» care duce la Statia de neutralizare", a precizat Maria Popescu.
In urma acestui eveniment regretabil, inspectorii de mediu au sanctionat cu cite 15 milioane lei atit Societatea "Crisoil" SRL din Bihor, proprietarul utilajelor, cit si societatea "Dealul cu flori" SRL din Bihor, firma care efectua operatiunea de dezmembrare. In prezent, situatia de la "Dunacor" este monitorizata pas cu pas astfel incit sa se depisteze din timp orice fel de scapari. O comisie mixta alcatuita din reprezentanti ai Prefecturii, Politiei, Apararii Civile, Politiei Sanitare si, nu in ultimul rind, ai Inspectoratului de Protectie a Mediului – Braila se afla la fata locului pentru analizarea situatiei create.
Dr. Gabriel Gheorghiu, directorul Directiei de Sanatate Publica, ne-a asigurat ieri ca in incidentul de la Dunacor nu poate fi vorba despre poluare care sa puna in pericol sanatatea brailenilor.
"Imediat dupa ce s-a anuntat accidentul ecologic, reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat s-au deplasat la fata locului, dar nu au fost nereguli, nu a existat poluare. Totul s-a oprit in bazinul de decantare si in Dunare nu a ajuns nimic. S-au reluat probele si nu a rezultat nici un fel de poluare, iar in prezent se face neutralizarea amoniacului in bazinul de decantare. Am transmis Ministerului Sanatatii situatia si ce masuri s-au luat, iar analizele se repeta la interval de citeva ore, pina se neutralizeaza amoniacul", a precizat sursa citata. (Daniela TUPEA, Tudorita TARNITA)

Comentarii