Datorii de sute de miliarde lei la bugetul asigurarilor sociale de stat

duminică, 30 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Datorii de sute de miliarde lei la bugetul asigurarilor sociale de stat

Datoriile agentilor economici braileni la bugetul asigurarilor sociale de stat sint de sute de miliarde lei. In primul semestru al anului 2000, activitatea biroului de control al Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala a cuprins atit verificarea debitorilor cit si incheierea contractelor de asigurari sociale de stat pentru persoanele fizice. In topul societatilor cu cele mai mari datorii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat sint: SC "IMB" SA, cu 140 miliarde lei, SC "Promex" SA cu 99 miliarde lei, SC "Comsuin" SA cu 58 miliarde lei, SC "Comagrim" SA Dudesti cu 25 miliarde lei, SC "Prodazur" SA Urleasca cu 23 miliarde lei. "Cuantumul debitelor s-a majorat din cauza lipsei disponibilitatilor banesti ale agentilor economici. Pina la aceasta data, institutia noastra figureaza in tabelul creditorilor de la Tribunalul Braila pentru un numar de 5 societati la care a fost declansata procedura de lichidare judiciara. In scopul recuperarii datoriilor, corpul de control impreuna cu alte doua compartimente, cel de legislatie a muncii si contencios si cel de executie bugetara, vor colabora in vederea aplicarii tuturor modalitatilor de executare silita prevazute de OG nr.11/1996. Acolo unde nu se pot efectua incasari vom declansa procedura de lichidare judiciara potrivit Legii nr.64/1995", a declarat Stefan Sinpetru, director general al DGMPS – Braila.
Venind in sprijinul unor agenti economici debitori care au depus documentatia de solicitare a unor inlesniri la plata pentru obligatiile restante la bugetul asigurarilor sociale de stat, conform Ordinului Ministerului Muncii si Protectiei sociale nr. 105/1999, DGMPS – Braila a aprobat esalonarea datoriilor pentru 18 agenti economici.
"Pina n-am strins cu usa, pina n-am poprit conturi bancare, pina n-am trimis avertismente prin care aduceam la cunostinta posibilitatea lichidarii judiciare, pina nu am procedat concret la aceasta solutie, debitorii nu s-au aratat interesati de aceste facilitati. O societate care a scapat din mina o luna sau doua datoriile catre bugetul asigurarilor sociale, aproape matematic nu-si mai poate reveni. Agentii economici care si-au depus dosarul pentru esalonare dar nu au primit inca aprobarea, au avut grija sa-si achite datoria curenta. Dupa aprobarea esalonarii, bugetul asigurarilor sociale este, in continuare, in cistig pentru ca si in timpul perioadei de gratie, societatea X trebuie sa achite datoria curenta. Apare, astfel, situatia in care o societate care luni de zile nu a platit, deodata incepe sa achite. La sfirsitul perioadei, agentul economic trebuie sa plateasca atit rata curenta cit si rata de esalonare. In acest fel bugetul asigurarilor sociale are de pierdut destul de putin. Este adevarat ca procedura de lichidare judiciara este foarte anevoioasa, suma restanta neputindu-se recupera imediat, fiind necesare uneori nenumarate licitatii. N-as vrea sa-si faca cineva iluzii ca vom renunta la aceasta procedura pentru ca s-ar insela", a mai precizat Stefan Sinpetru. Ca urmare a actiunilor de executare silita intreprinse in 545 de unitati cu debite la bugetul asigurarilor sociale de stat, s-au recuperat 16,5 miliarde lei.
Din analiza documentelor de decontare efectuate pe parcursul executiei bugetare, DGMPS a constatat numeroase deficiente si incalcari ale prevederilor legale de catre agentii economici.
"Acestia nu completeaza corect documentele, denaturindu-se, astfel, indicatorii care se refera la: numarul de salariati pe grupe de munca, fondul de salarii. Nu sint respectate prevederile OG nr.193/1997 referitoare la declararea lunara a obligatiilor datorate bugetului asigurarilor sociale de stat. In Braila depun declaratii 2493 de societati iar aceste documente nu contin intotdeauna toate datele de identificare ale agentului, obligatiile de plata si documentele de virare ale acestora", se mai precizeaza in bilantul efectuat de DGMPS pentru primul semestru. (Daniela TUPEA)

Comentarii