Haos pe piata muncii

duminică, 14 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Haos pe piata muncii

Publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta nr. 41/2000 a transformat intr-un haos piata muncii din Romania. Ce a vrut Executivul sa realizeze si ceea ce e pe cale sa se intimple chiar din aceasta luna sint doua lucruri total diferite.
Pe de o parte, potrivit acestei ordonante, persoanele care lucreaza exclusiv pe baza de conventii civile sint obligate sa plateasca incepind din luna mai a.c. atit CAS (30%) cit si contributia pentru pensia suplimentara (5%). MMPS a transmis presei un comunicat prin care precizeaza ca depunerea contributiilor se poate face prin casieriile Directiilor Judetene de Munca si Protectie Sociala, trezoreriile locale sau prin mandat postal si trebuie sa poarte mentiunea "conform OUG nr. 41/2000". Prin urmare, intelegem ca, persoana angajata pe baza de conventie civila de prestari servicii trebuie sa achite din venitul lunar brut cota integrala de 30% reprezentind CAS si urmeaza sa se realizeze acest lucru fie prezentindu-se la Trezorerie sau DGMPS, fie utilizind mandat postal. Trezoreria considera, insa, ca virarea propriu-zisa a acestor sume trebuie facuta de catre angajator.
Potrivit articolului 6 al Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, persoanele juridice sau fizice la care-si desfasoara activitatea cei angajati cu conventie civila, numite angajatori, sint obligate sa depuna in fiecare luna declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat. Acest articol al legii pensiilor va intra in vigoare incepind din aprilie 2001, ceea ce inseamna ca, pina in acel moment, achitarea CAS si a contributiei pentru pensia suplimentara se va realiza potrivit OUG nr. 41/2000 si precizarilor MMPS despre care am amintit la inceput.
Membrii executivului au adoptat aceasta ordonanta fara a avea habar de textul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii. Conform art. 21 al acestei legi, contributia individuala de asigurari sociale datorata de cei angajati pe baza de conventii civile "reprezinta o treime din cota de contributie de asigurari sociale, stabilita anual pentru conditii normale de munca". Aliniatul 3 al aceluiasi articol nr. 21 legifereaza: "Contributia de asigurari sociale, datorata de angajatori, reprezinta diferenta fata de contributia individuala de la asigurari sociale (1/3) pina la nivelul cotelor de contributie de asigurari sociale stabilite prin legea anuala a bugetului de stat, in functie de conditiile de munca". Trebuie sa intelegem, prin urmare, ca din cei 30% reprezentind CAS platit de cel incadrat pe baza de conventie civila de prestari servicii, o treime este suportata de angajat iar doua treimi de angajator. Ei bine, si acest articol intra in vigoare tot in aprilie 2001.
Toate aceste lucruri inseamna ca, din cauza impozitului foarte mare suportat in perioada mai 2000 – iunie 2001 de catre cei care lucreaza cu conventie, munca ilegala va lua amploare din nou. Ne vom afla exact in degringolada produsa de Legea 83/1995.
Atentat la buzunar
"Va scadea numarul celor care presteaza munca pe baza de conventie. Se va incerca eludarea legii. In loc sa se stimuleze munca legala, se incurajeaza munca ilegala. Vom avea mai mult de lucru in controalele noastre", ne-a declarat Dumitru Vaduva, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca – Braila. La sfirsitul lunii aprilie a.c., in evidenta acestei institutii brailene figurau 5.317 persoane care lucrau cu conventie civila.
Un calcul simplu ne ajuta sa intelegem de ce va fi dezantajos sa se lucreze exclusiv pe baza de conventii civile. O persoana care are un venit brut de 800.000 lei, este obligata sa plateasca, potrivit ultimelor acte normative, urmatoarele taxe: 30% CAS – 240.000 lei; 5% pensia suplimentara – 40.000 lei; 7% – asigurarile de sanatate – 56.000 lei; in total 336.000 lei. Scazind aceasta suma din salariul brut ramin 464.000 de lei, din care contribuabilul trebuie sa mai dea la stat 18% – 83.850 lei, impozitul pe venit, rezultind un obol total de 419.850 de lei, cu aproape 20.000 mai mult decit jumatatea salariului pentru care s-a angajat.
Diferenta dintre cei care lucreaza cu contract de munca si cei care lucreaza cu conventie civila este legata de faptul ca pentru prima categorie CAS-ul este suportat de angajator, iar pentru cea de a doua categorie, potrivit ultimelor hotariri ale Guvernului, de angajat insusi. In dorinta de a descuraja angajarea exclusiv pe baza de conventie, membrii executivului au adoptat o ordonanta care, de fapt, a dat peste cap piata muncii din Romania. Astfel, o persoana care lucreaza cu contract de munca – dar si cu conventie civila la o alta firma – plateste impozite doar acolo unde este incadrata cu contract de munca, beneficiind, in final, de venituri frumusele intr-o luna. Persoana care lucreaza exclusiv cu conventie civila plateste atit de mult la stat incit, lunar, poate ajunge sa ia in mina mai putin de jumatate din venitul brut negociat cu angajatorul.
"Avind in vedere situatia incerta, recomandam tuturor celor care presteaza munca pe baza de conventie civila sa ramina linistiti, sa nu inceapa achitarea CAS sau a contributiei specifica pensiei suplimentare. E posibil ca normele metodologice de aplicare a OUG nr. 41/2000 sa vina in intimpinarea semnelor de intrebare pe care le avem toti", ne-a precizat Stefan Sinpetru, director general al DGMPS – Braila. (Daniela TUPEA)

Comentarii