Psihoza apei

luni, 28 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Psihoza apei

Programul de criza pus la punct de municipalitate si RA "Aptercol" pentru perioada in care unda de cianura tranziteaza municipiul nostru se dovedeste a fi defectuos in multe privinte. Regia nu poate face fata pe deplin situatiei, asigurarea apei potabile devenind o problema acuta a orasului chiar si in conditiile in care se planificase a se furniza apa doua ore pe zi. Problema e ca apa potabila din rezerve ajunge prea putina la populatie, foarte tulbure – pentru prea putin timp si pentru prea putini dintre braileni. Mai mult, in multe zone ale orasului caldura s-a oprit, fapt care i-a nemultumit si mai tare pe oameni.
Foarte multi locatari au reclamat faptul ca apa care le mai curge la robinete nu poate fi folosita aproape la nimic. Multi se pling sa au ramas fara rezerve – pe considerentul ca vor avea apa doua ore pe zi – si ca nu stiu cum se vor descurca daca situatia se mentine inca vreo 3-4 zile.
Incepind de vineri seara, la redactia ziarului nostru s-au primit zeci de apeluri telefonice prin care brailenii isi exprimau nemultumirea fata de situatia existenta. Ei reclamau faptul ca nu au avut apa la orele la care era programata furnizarea apei, ca au ramas fara caldura si ca apa calda s-a oprit mult prea devreme – inca de marti – tinind cont ca unda de cianura a ajuns abia vineri la Braila.
Deocamdata, curge cu reclamatii
"Nu avem deloc apa… Abia «tiriie»… E neagra; nu poate fi folosita la nimic. Mi-e si frica sa umplu cada cu asa ceva… Nu curge deloc apa. Rezervele ni s-au terminat, pentru ca ne-am bazat pe ce ni s-a spus ca va curge apa doua ore pe zi. Stau la parter si degeaba… Nu e prima oara cind sintem mintiti… Nu avem nici caldura. Cred ca din cauza pierderilor din retelele regiei, sistemul a cazut. Macar trebuia sa fim anuntati… De ce in alte zone curge apa si la noi nu?" – cam acestea au fost semnalele brailenilor primite pe parcursul intregului week-end.
Simbata, seful de tura de la RA "Aptercol", Valentin Stere, ne-a prezentat situatia: "Avem si noi reclamatii din tot orasul. Stim ca lucrurile nu stau bine, dar mai mult de atit nu putem face. In intervalul in care furnizam apa consumul este atit de mare incit apa nu ajunge, nici macar la parter, cu exceptia consumatorilor apropiati de sursa de distributie. Pentru cei de la capat de coloana nu ajunge apa. Incercam sa se asigure cele doua ore de furnizare, dar apa curge cu impuritati pentru ca reteaua este goala si la fiecare reluare a furnizarii apei sint antrenate si impuritatile din conducte. Problema e ca nu putem extinde prea mult programul, deoarece rezervele s-ar consuma mult mai repede."
Sursa citata explica si de ce nu mai este caldura in anumite zone: "Din cauza scurgerilor din retelele de incalzire. Pentru ca «dispare» agent termic din sistem, el trebuie completat cu apa de adaos, aceasta fiind tot apa potabila. Prin urmare, nu avem de unde sa o luam; doar din rezerva. Problema e ca multi locatari scot apa din calorifere pentru spalat si pentru baie. Din aceasta cauza «cade» intreg circuitul agentului termic, pentru ca nu avem cu ce sa completam cantitatea de agent termic lipsa."
Simbata, situatia se prezenta, in mare parte, asemanator, dar prin anumite zone se imbunatatise. Blocuri care ramasesera fara caldura au inceput sa primeasca din nou agent termic, alte blocuri au primit pentru prima oara apa, iar in unele zone apa a fost aproape limpede.
Regia vrea, dar nu poate
La sediul regiei se aflau ieri "de garda" directorul general Mihai Chirita si directorul tehnic Constantin Toma. "Astazi, concentratia de cianura, in jurul prinzului, este de 0,03 mg/l, conform analizelor efectuate de laboratrorul nostru", ne-a declarat directorul general Mihai Chirita. "Aseara am furnizat apa pornind o mare parte dintre hidrofoare, pentru ca apa sa ajunga si la etajele superioare. Stiu ca sint probleme in oras, dar e tot ce putem face. Este si o situatie care se intimpla probabil o data la 100-200 de ani. Astea sint posibilitatile regiei de a furniza apa. Din pacate, toti consumatorii deschid robinetele asteptind apa. Cind curge, isi incarca tot ce gasesc prin casa, iar daca a doua zi la ei curge din nou apa, varsa tot ce au strins si isi «improspateaza» rezervele. Sint destui astfel de consumatori. In Germania, daca ar fi fost aceasta situatie, si s-ar fi anuntat ca fiecare sa-si opreasca, 20 de litri de apa atunci cind se furnizeaza, atit si-ar fi oprit, nu 21 de litri. La noi nu exista o astfel de disciplina", spune Mihai Chirita. Acesta recunoaste si neajunsurile regiei: "E prima oara cind ne confruntam cu o astfel de situatie. Nu am putut anticipa tot ce se intimpla."
Sursa citata considera ca oprirea caldurii se datoreaza faptului ca unii locatari scot agent termic din calorifere, si ca la punctul termic nu se mai poate completa reteaua atit timp cit nu curge apa potabila. "Oamenii trebuie sa inteleaga ca, procedind astfel, pot ramine fara caldura pina se reia captarea apei din Dunare. Nu zic, are si regia pierderi pe reteaua proprie, dar una este sa fie necesara o cantitate de apa de adaos de jumatate de metru cub la 24 de ore, si alta este sa observi ca din retea lipsesc 7-8 metri cubi de agent termic in 12 ore."
Conducerea regiei recomanda locatarilor la care apa nu ajunge deloc sa-si faca provizii de la punctele si centralele termice, unde vor gasi apa, dar tot in intervalul 6.00-7.00 si 19.00-20.00.
Regia spera ca va relua furnizarea apei in cursul zilei de joi. Ieri, rezerva de apa era de circa 40.000 mc la care se adauga 250 – 300 mc/ora de la Serbesti – desi "Apaterm" Galati promisese ca va furniza 400 mc/ora. Se astepta ca astazi, "coada" undei de cianura sa treaca de Calarasi.
Cianura stationeaza la Braila
Unda de poluare cu cianura a inregistrat ieri, la ora 13, in dreptul postului Braila, valori de 0,033 mg/l pe malul sting al Dunarii, 0,035 mg/l pe firul apei si 0,041 mg/l pe malul drept. Potrivit informatiilor furnizate de ofiterul de serviciu al Inspectoratului Judetean de Protectie Civila, in amonte, la Gropeni, concentratia de cianura din apa Dunarii inregistra ieri, la orele prinzului, 0,007 mg/l pe malul sting, 0,0114 mg/l pe firul apei si 0,0224 mg/l pe malul drept. La Chiscani masuratorile se fac numai pe malul sting si inregistrau la aceeasi ora 0,025 mg/l. De retinut este faptul ca, in Braila, pina marti, nu se distribuie apa decit dupa programul stabilit saptamina trecuta, o ora dimineata si o ora seara, populatia fiind aprovizionata cu apa din cisterne in cursul zilei. (Mircea DOAGA, Tudorita TARNITA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii