Salbaticiunile o duc tot mai bine in judetul Braila

duminică, 23 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Salbaticiunile o duc tot mai bine in judetul Braila

In luna martie, dupa ce sezonul de vinatoare s-a incheiat la toate speciile, Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braila a facut o evaluare menita a arata care mai e situatia efectivelor de salbaticiuni, dupa ce au fost haituite de puscasi si au trecut printr-o iarna destul de grea. Evaluarea a avut in vedere doar "ograda" AJVPS, care, avind in administrare 34 de fonduri de vinatoare, detine 65% din suprafata cinegetica a judetului. Cu o singura exceptie, rezultatele au fost incurajatoare. Astfel, doar la efectivele de capriori s-a constatat o scadere. Se apreciaza ca acum mai exista 942 de capriori, fata de 1026 exemplare cite erau in martie 1999. In rest, alte specii de vinat si-au sporit efectivele. Numarul mistretilor a crescut de la 40 la 56, cel al iepurilor de la 28.652 la 29.988, al pisicilor salbatice de la 38 la 60, al potirnichilor de la 745 la 993, iar al fazanilor de la 1797 la 2908.
Octavian Uje, directorul AJVPS, ne-a asigurat ca metodele folosite pentru evaluare sint destul de precise, astfel ca cifrele mentionate sint cit se poate de exacte. Relativa prosperitate a vinatului se datoreaza, cel mai probabil, faptului ca agricultura nu se mai practica atit de intensiv ca odinioara.
Judetul Braila nu mai are de mult lupi. Ultimul lup a fost impuscat in zona noastra in 1967. In schimb, in ultimul timp, aici si-au facut aparitia citiva sacali. Se apreciaza ca in prezent vietuiesc zece exemplare, pe fondurile de vinatoare Ibrianu, Surdila-Cotu Ciorii si Stancuta. Pe raza judetului se mai gasesc si vidre, tot cam zece exemplare. Acestea isi au habitatul in ostroavele Brailei si pe la Lunguletu, in Insula Mare. (Florentin COMAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii