De 12 ani ia heroina

Subtitlu

joi, 09 iulie 2009, 22:53
6 MIN
 De 12 ani ia heroina

Au plecat in strainatate pentru a munci, dar s-au intors dependenti de heroina. Acesta este cosmarul tinerilor care nu au reusit sa se adapteze intr-o alta societate sau au fost influentati de prieteni si colegi. S-au intors cu cearcane, priviri goale si instabilitate psihica. Nu mai sint de mult in postura de a gindi lucid, ci doar in aceea de dependent de droguri, si, atunci cind isi gasesc un loc de munca folosesc leafa doar pentru a-si procura heroina. Impactul pe care il au asupra familiei si mediului social este unul devastator, putini vor fi cei care ii vor sprijini in urma socului suferit. Printre dependenti se regasesc si ieseni, persoane care au apelat la ajutorul medicilor pentru a scapa de viciu si pentru a avea o viata normala, neconditionata de luarea unor doze in fiecare zi. Ovidiu are 40 de ani si de citeva zile s-a intors din Italia. Nu a stat prea mult pe-acasa. Dupa numai trei zile s-a internat la Spitalul Socola. Nu mai avea droguri si stia ca va intra in scurt timp in sevraj. A acceptat sa povesteasca cum a ajuns sa consume heroina si cum timp de 12 ani a dat pe droguri toti banii pe care i-a facut prin munca.

In Clinica de Drogodependenti din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Socola" sint internate acum doua persoane dependente de heroina, printre care si Ovidiu. Priveste in gol si raspunde greu la orice intrebare. Slabit, cu ochii in cearcani si imbracat in pijamale se plimba pe holurile spitalului pentru a-si umple timpul. Este dependent de heroina de 12 ani, de cind a plecat pentru prima data in Italia. Avea pe atunci 28 de ani si voia sa isi gaseasca ceva de lucru pentru a se intretine. Odata ajuns acolo, lucrurile au luat o alta intorsatura. "Imi cautam un loc de munca si m-am luat cu prietenii. Ei se drogau si m-au convins si pe mine sa incerc. Am inceput cu heroina din start, primele doze mi le-au dat ei. Mai tirziu, mi-am gasit un loc de munca in constructii pentru a-mi putea cumpara heroina", isi aminteste pacientul.

Dependenta s-a instalat repede, chiar din primele doua saptamini. Ajunsese sa consume chiar si 2-3 grame pe zi, in timpul serviciului si noaptea, cind ajungea acasa. "Luam cam 2-3 grame si era in jur de 30, 35 de euro gramul de heroina in Torino. Le luam de pe strada, de la marochini, algerieni, ce prindeam si eu. Dupa doua saptamini deja eram dependent", a spus barbatul.

Dupa sapte ani de dependenta s-a intors in tara sa isi vada familia. Nu a rezistat decit patru zile fara droguri, asa ca s-a intors in Italia. Familia lui a aflat abia acum doi ani de viciul barbatului, iar mama sa il viziteaza in spital si ii aduce mincare. "Familia a aflat de la prieteni acum doi ani. Ma vazuse slabit, cu cearcane, nu mai mincam, nu mai judecam si banuiau toti ca ceva nu e in regula. M-au sustinut sa ma las, nu m-au judecat", a marturisit Ovidiu.

"Am vazut oameni cu folia in mina la patru ani dupa ce nu au mai luat deloc"

S-a intors in tara pe 27 iunie, iar pe 29 deja se afla la spital. Nu gasise heroina de care avea nevoie si la numai doua zile se simtea foarte rau, era in sevraj. "Am venit la spital pentru ca nu am mai luat heroina. Eu luam numai de pe staniol si folie, prizam pe nas. Mi s-a facut rau si am venit la spital. Sint asigurat si imi dau ei medicamente si acum nu mai simt nevoia sa prizez", a mai spus ieseanul.

E hotarit sa se lase de droguri si vrea sa ramina in spital atit cit ii vor permite medicii, insa nu poate spune daca se va mai droga sau nu atunci cind va iesi din spital. "Nu pot sa spun daca mai prizez sau nu dupa ce ies de aici. Am vazut oameni cu folia in mina la patru ani dupa ce nu au mai luat deloc. E foarte greu de spus, dar vreau sa ma las de heroina, normal", a precizat barbatul.

Primele semne de recuperare au inceput sa apara abia la o saptamina de la inceperea tratamentului. "Am inceput sa maninc, sint mai lucid, altfel judec, parca altfel vad lucrurile acum", a incheiat Ovidiu.

Majoritatea dependentilor refuza ajutorul medicilor

Putini sint cei care dupa ce ajung la urgenta doresc sa se interneze intr-o clinica de specialitate. Desi ar beneficia de tratament prin intermediul Casei de Asigurari de Sanatate sau prin Programul National de Sanatate Antidrog, dependentii considera ca drogul este refugiul lor sI ca nimic nu le-ar putea inlocui aceasta placere.

La Clinica nr. VII de Drogodependenti din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Socola" au ajuns, de-a lungul anilor, atit ieseni cit si bucuresteni. Conditiile par a fi mult mai bune aici la Iasi, mai ales ca tratamentul este realizat pe baza de metadona, o substanta ce inlocuieste heroina.

Perioada de internare si tratamentul difera de la caz la caz. In general, pacientii pot sta internati atit cit vor, iar medicamentele le sint administrate in functie de simptomele pe care le au. Odata ajunsi in spital, dependentii de heroina sint internati in rezerve de o persoana sau doua si isI urmeaza tratamentul pe baza de metadona.

"Nu avem heroina in Iasi"

Desi sint tineri care ajung la spital in stare de sevraj, politistii spun ca nu putem vorbi despre o piata a drogurilor la Iasi. Consumatorii sint, in general, cei care se intorc din strainatate si rar sint puse in vinzare drogurile.

"In ultimii doi ani au fost doua cazuri de trafic de heroina. Primul in decembrie 2008, atunci au fost retinuti doi tineri pentru 10 grame de heroina in scop de revinzare, iar drogurile proveneau din Germania. Al doilea caz a fost in in iunie anul acesta, a fost retinut un tinar pentru 5 grame de heroina in scop de consum propriu si revinzare. Nu putem vorbi despre o piata de desfacere in Iasi, din fericire. In Bucuresti insa, gramul de heroina ajunge la 80-100 de euro, desi pretul este deseori pus in functie de doza cumparata", a declarat comisarul-sef Gheorghe Zbarnea, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate.

Dr. Radu Andrei: "Consumul de droguri modifica celulele din organism"

Medicii spun ca dependenta de droguri este de fapt o boala. "Dependentii de heroina nu sint persoane care au un viciu si nu vor sa renunte, ci sint persoane bolnave care au nevoie de ajutor. Consumul de droguri modifica celulele din organism, iar luciditatea devine o problema. In general, cei care consuma heroina in strainatate sint cei care nu s-au adaptat mediului social, nu au reusit sa gaseasca un loc de munca. Drogurile usoare sint consumate, in schimb, de catre cei care s-au descurcat, ei consuma droguri precum ecstasy sau hasis", a declarat dr. Radu Andrei, seful Clinicii nr. VII de Drogodependenta din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Socola".

Odata cu primele doze se instaleaza insa si dependenta. "Cei mai multi utilizeaza drogurile din curiozitate, mai grav este ca drogurile sint privite ca o metoda de relaxare, iar moartea alba ca ceva ce nu li se poate intimpla tocmai lor. Dupa aceasta curiozitate intervine dependenta, suporta doze din ce in ce mai mari si mai dese, iar organismul resimte negativ lipsa drogurilor. Atunci intervine starea de sevraj, rau, ameteli, varsaturi, senzatia de moarte iminenta, si iar cauta drogurile. Drogodependentii ajung la urgenta in 3 cazuri: supradoza, sevraj sau in urma consumurilor de substante halucinogene, gen Weed Shop. De multe ori le e frica si sa vina la spital sa nu fie ridicati de politie. De la inceputul anului, in sevraj am avut cam 3 pacienti, insa am avut zeci surprinsi si adusi de politie", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU a Spitalului Clinic de Urgente "Sf. Ioan".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii