Directorul Filarmonicii a taiat curentul la un concert aniversar

Subtitlu

luni, 30 mai 2011, 22:37
4 MIN
 Directorul Filarmonicii a taiat curentul la un concert aniversar

La concertul aniversar al corului Cantores Amicitiae, care a avut loc simbata, directorul Filarmonicii a interzis Televiziunii Romane si unui corespondent de presa de la Bruxelles sa filmeze acest eveniment. Dirijorul corului si organizatorul concertului, prof. univ. Nicolae Gasca, i-a cerut ajutorul lui Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte si chiar lui Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean, insa nici unul dintre acestia nu a putut lua legatura cu Bujor Prelipceanu – foto -, directorul Filarmonicii. De partea cealalta, Prelipcean a declarat ca a interzis filmarea evenimentului deoarece aceasta presupune un consum de curent electric pe care trebuie sa-l plateasca cei care folosesc prizele Filarmonicii.    

Invitati din strainatate

Simbata, Corul Cantores Amicitiae, unul din cele mai vechi din Romania, a sarbatorit printr-un concert aniversar 35 de ani de activitate artistica. In cadrul acestui concert au urcat pe scena in jur de 150 de interpreti din Romania, dar si invitati din Elvetia, Franta, Belgia si Luxemburg. Dirijorul corului, Nicolae Gasca, a povestit ca toata lumea a ramas stupefiata in momentul in care persoanelor cu aparate individuale, cit si reprezentantilor de la Televiziunea Romana li s-a interzis filmarea concertului. "Cu o ora pina la inceperea concertului portarul de la Filarmonica ne-a spus ca are dispozitii de la director ca nimeni nu are voie sa filmeze in sala de spectacol. Am incercat de nenumarate ori sa-l sun pe Bujor Prelipcean, sa remedieze situatia, dar acesta nu mi-a raspuns, si-a blocat telefonul pentru ca probabil stia ca vor fi presiuni. L-am sunat atunci pe domnul Munteanu (n.r. – rectorul Universitatii de Arte) si pe domnul Constantin Simirad, care mi-au spus ca nu au putut sa-l contacteze pe Prelipceanu", a declarat Nicolae Gasca, care a precizat ca la eveniment au venit sa filmeze Televiziunea Romana, Radio Iasi, dar si un corespondent de la Bruxelles. Acesta a adus cu avionul 25 de kg de aparatura, dorind sa filmeze acest concert pentru a face publicitate Filarmonicii Iasi in cadrul unor festivaluri internationale.

"Este vorba de o energie electrica"

Mai mult decit atit, Sala Filarmonicii este dotata cu instalatii de climatizare. Gasca a spus ca in timpul concertului nici una dintre acestea nu a functionat si ca in sala a fost o adevarata sauna. "Actuala cladire unde este este Filarmonica apartine Universitatii de Arte. Din protocol stiu ca simbata si duminica se pot face orice fel de manifestari de catre Universitatea de Arte. Ma intreb cit curent poate sa consume in timpul unui concert de doua ore aceste aparate. Este penibil. Invitatii care au venit din strainatate mi-au zis ca ei nu au mai vazut asa ceva. Si cel mai grav este ca Iasul doreste sa aspire la statutul de capitala europeana. Nu mi se pare corect ca in loc sa sprijini cultura, tu sa o blochezi. Nu e normal sa fii tracasat in halul asta", a declarat Nicolae Gasca. De partea cealalta, Bujor Prelipcean a precizat ca actuala cladire a Filarmonicii nu apartine Universitatii de Arte si ca festivitatea s-a desfasurat "in casa mea" a spus acesta. Directorul a precizat ca Nicolae Gasca si Televizunea Publica trebuiau sa faca un contract cu Filarmonica prin care se angajeaza sa plateasca curentul electric consumat. "Este o minima moralia, o chestie de buna crestere ca inainte de a face o actiune, sa stabilesti un contact cu institutia gazda, mai mult pretentiile mele cresc atunci cind vine vorba de cadre universitare, care au stiinta de a duce niste tratative. Nu pot sa ii permit cuiva sa intre incaltat in casa la mine fara sa ceara voie. Cred ca televiziunile nu isi dau seama ca in momentul in care si-au conectat sculele la priza imi fac contoarele sa se dea peste cap. Este vorba de faptul ca energia electrica trebuie platita de cineva. Am emis o decizie ca nici o activitate in Filarmonica, inclusiv Universitatea de Arte, nu mai are dreptul sa intre fara sa plateasca aceste utilitati, pentru ca acestea sint platite din bani publici, pe care eu nu am dreptul sa-i fac cadou nimanui", a declarat Prelipcean.

Cladirea Filarmonicii, cesionata Ministerului Educatiei

Pozitia directorului Filarmonicii este ciudata in conditiile in care cladirea institutiei este cesionata de catre Ministerul Educatiei prin Universitatea de Arte. "Cladirea in care este Filarmonica apartine Episcopiei Catolice. Ministerul Educatiei, prin Universitatea de Arte a facut un contract de cesionare cu Episcopia Catolica prin care a obtinut aceasta cladire pentru 25 de ani si intelegerea a fost sa nu plateasca bani de chirie, dar sa o consolideze si, din cite stiu, Ministerul Educatiei a dat deja bani pentru consolidare", a spus Constantin Simirad, seful Consiliului Judetean. Pe linga acestea directorul Filarmonicii a declarat ca nu a primit simbata nici un apel de la Nicolae Gasca. Constantin  Simirad a mai  declarat ca nu reusit sa-l contacteze pe directorul Prelipcean. "El e cordonatorul Filarmonicii si raspunde in totalmente de toate activitatile care au loc acolo, eu nu pot sa intervin, el ia deciziile", a mai adaugat Simirad.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii