Dispar retetele medicale din hirtie

luni, 25 aprilie 2011, 19:09
6 MIN
 Dispar retetele medicale din hirtie

Retetele medicale in formatul actual, pe hirtie, ar putea disparea de la inceputul anului viitor. Pacientii ieseni vor putea merge, astfel, la farmacii doar cu cardul de asigurat pentru a-si lua tratamentul prescris de medic. Dupa cardul de asigurat, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta deja noul proiect: reteta si fisa electronica. Pacientii si medicii ar scapa, astfel, de hirtii si ar lucra doar in baza cardului care va contine toate datele, inclusiv retetele in format electronic. Odata prescrisa reteta si introdusa in sistem, aceasta va aparea instantaneu pe cardul pacientului si va putea fi procurata din orice farmacie din tara. In momentul in care farmacistii verfica reteta de pe card si o elibereaza, aplicatia se inchide. Mecanismul ar elimina, astfel, si posibilitatea de a prescrie retete fara ca pacientul sa fie in cabinet. In ceea ce priveste fisa electronica, aceasta va contine toate datele de istoric medical sau analize de laborator. Proiectul va costa peste 213 milioane de lei la nivel national, din care 164 de milioane de lei ar fi asigurate din fonduri europene. Pacientii si medicii ieseni au parerile impartite cu privire la noul proiect. Cei tineri spun ca initiativa este una buna si ca dispar riscurile de a rupe sau pierde reteta. Pacientii mai in virsta sustin insa ca informatizarea ii depaseste si ca unii batrini ar muri cu zile in casa cu tot cu card linga ei.

Informatizare de 213 milioane lei

Cele doua aplicatii ar urma sa fie puse in practica de la inceputul anului urmator, dupa ce cardurile de asigurat vor ajunge in posesia pacientilor. Oficialii Casei de Asigurari sustin ca sistemul electronic va permite un control eficient al felului in care se cheltuiesc banii. „Odata cu finalizarea cardului de sanatate spre sfirsitul anului, practic sistemul va fi stabilizat cu o componenta foarte importanta de control al modului cum se misca banii. Undeva in primele trei luni din anul viitor, sistemul va fi complet implementat", a explicat Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Presedintele Casei a mentionat, astfel, ca reteta electronica nu va mai permite prescrierea de medicamente daca pacientii nu se afla in cabinetul medicilor. „Medicul ii va prescrie reteta in sistem, ea va aparea instantaneu, practic in toate farmaciile din Romania, pacientul se duce la ce farmacie vrea, da cardul si, in momentul in care i se elibereaza medicamentele, aplicatia se inchide", a adaugat Lucian Duta. In ceea ce priveste fisa electronica, aceasta va reduce birocratia din sistem si va oferi medicului informatii importante despre bolnav. Datele stocate vor fi cele de tipul istoricului medical, alergii, imunizari, rezultate la teste de laborator sau date transmise din imagistica medicala. Fisa electronica si reteta electronica vor costa 213 milioane de lei, potrivit reprezentantilor Casei, dintre care 164 de milioane de lei fiind din fonduri europene nerambursabile.

„Inca ne confruntam cu probleme in Sistemul Informatic Unic Integrat"

Medicii ieseni sustin proiectul anuntat de catre Casa Nationala de Asigurari si cred ca reteta electronica va fi un avantaj atit pentru ei, cit si pentru pacienti. „Reteta electronica este un lucru foarte bun. Face parte din incercarea de informatizare care ne ajuta destul de mult. In acest fel se renunta la birocratie si la hirtiile pe care nici nu am mai avea unde sa le depozitam in curind. Iar pentru pacienti, de asemenea, este un avantaj pentru ca tot ce trebuie sa faca este sa aiba cardul asupra lor cind merg la farmacie", a declarat dr. Razvan Miftode, medic de familie in Iasi si secretar al Societatii Nationale de Medicina de Familie. Chiar daca este un lucru pozitiv, doctorii sint rezervati cu privire la costurile necesare pentru ca reteta si fisa electronica sa fie functionale. „Daca domnul Duta vrea retete electronice, trebuie sa aiba si cu ce sa isi puna in aplicare ideile. Este o chestie foarte buna, in sensul ca este scutit pacientul de eforturi si de griji. Dar asta inseamna ca aceia care au initiativa sa suporte si costurile. Pentru ca noi inca ne mai confruntam cu probleme in Sistemul Informatic Unic Integrat. Nu vreau sa ma gindesc ce va fi atunci", a afirmat dr. Anca Deleanu, presedintele Societatii Medicilor de Familie Iasi. Doctorii sustin ca proiectul ar presupune ca toate calculatoarele medicilor de familie sa fie conectate la internet, lucru care nu se intimpla in momentul de fata. „Eu sint medic la tara si nu am internet la cabinet. Si multi dintre colegii mei care lucreaza in mediul rural nu au internet acolo. In principiu, este o chestie buna informatizarea, dar tara noastra e saraca. Vorbim de Romania, nu de Anglia sau Australia", a explicat dr. Magda Ibanescu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Iasi. Si farmacistii sint rezervati cu privire la noul proiect. „Noi oricum facem raportare zilnica, pentru noi sistemul electronic nu este un impediment. Retetele electronice probabil ca ar usura activitatea tuturor, nu este nimic rau in asta. Dar cred, totusi, ca va mai trece apa pe Bahlui pina cind vor aparea aceste retete", a declarat Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi.

Va mai fi confidentialitate?

Desi sustin proiectul Casei Nationale si cred ca ar aduce beneficii pacientilor, medicii de familie se intreaba daca va mai exista notiunea de confidentialitate si protectie a datelor cu caracter personal. „Orice informatizare are riscuri. Sint medici care, de exemplu, nu vor putea introduce ei datele in sistem din varii motive: fie ca nu stiu cum sa lucreze cu sistemul, fie ca nu au timp si pentru asta, pe linga consultatii, printre altele. Si atunci vor angaja pe cineva care sa faca acest lucru. Intrebarea mea este: confidentialitatea va mai exista sau nu? Asa as putea sti despre oricine ca are o anumita boala. Eu cred ca reteta si fisa electronica sint lucruri bune, dar ca nu trebuie facute de azi pe miine", a precizat dr. Anca Deleanu. „Nu pot sa ma pronunt cu privire la securitatea datelor pentru ca nu am suficiente cunostinte. Dar stiu ca s-a spart si site-ul NASA, si atunci ma gindesc ca si acest sistem ar putea fi spart. Sper, totusi, la o turnura civilizata", a spus si dr. Razvan Miftode. Presedintele Colegiului Medicilor impartaseste parerea medicilor de familie. „Vom vedea ce inseamna reteta electronica, ar trebui mai intii sa se implementeze cardul si sa mearga Sistemul Informatic Unic Integrat asa cum trebuie. Sistemul electronic este bun, dar trebuie sa functioneze in asa fel incit sa protejeze datele pacientilor", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

„Batrinul e obisnuit cu reteta pe hirtie"

Pacientii ieseni au pareri impartite cu privire la noul proiect al Casei de Asigurari. Cei tineri cred ca reteta si fisa electronica i-ar scapa de griji. „E mai usor asa cu retete electronice, mai putina bataie de cap pentru noi. Nu mai poti pierde reteta, nu mai exista riscul sa se rupa. Sigur, nu sint de acord cu faptul ca baza de date poate fi sparta, dar este necesara evolutia. Cum a fost si cu cartile de munca, asa va fi si cu retetele si e bine", a spus Manuela Loghin, o tinara de 31 de ani care iesea din cabinetul medicului de familie situat linga Autogara Pacurari. Pacientii mai in virsta insa sustin ca sistemul informatic ii depaseste si ca exista, astfel, riscul ca batrinii sa nu isi mai procure medicamentele si sa moara. „Eu cred ca este complicat pentru batrini. Cei care au virsta pina in 50 de ani se mai descurca, dar ceilalti mor cu tot cu cardul in casa linga ei. Batrinul e obisnuit cu reteta pe hirtie, e mai sigur pentru el", a conchis Valeria Barzu, in virsta de 56 de ani. Daca initiativa va fi dusa pina la capat, toti pacientii vor fi nevoiti sa utilizeze cardul electronic de asigurat pe care vor fi stocate fisa si reteta electronica, pentru a putea beneficia de gratuitate, acolo unde este cazul. Daca pacientii nu vor prezenta cardul de asigurat, atunci vor trebui sa plateasca serviciile de care beneficiaza.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii