Apele au izolat Vrancea

duminică, 08 mai 2005, 23:00
8 MIN
 Apele au izolat Vrancea

Dupa dezastrul provocat de ape in Banat, locuitorii Vrancei au simtit si ei furia naturii. Poduri si podete luate de ape, drumuri rupte, stilpi de electricitate cazuti la pamint, gospodarii si fintini inundate, acesta este tabloul unei perioade de doua zile de ploi abundente in judetul Vrancea. Drumul national 2L, in comuna Racoasa este circulabil pe un singur sens, din cauza surparii produse de Susita. Drumul national 2M, pe raza comunei Reghiu, s-a surpat pe o distanta de 70 de metri, fiind practicabil pe un singur sens. Apa scursa de pe versanti a inundat 15 gospodarii din patru comune. Apele au pus la pamint doi stilpi de electricitate in Vidra. Podul de peste Zabala, din satul Prahuda – comuna Paltin, a fost darimat de apa care a distrus doua diguri. Si podul din Cimpeneanca a fost distrus de volbura apelor. Pagubele se ridica la peste 15 miliarde de lei. Din fericire, nu s-au inregistrat victime.
Ploile abundente cazute vineri seara si in cursul intregii zile de simbata au distrus doua portiuni de drum national si au inundat zeci de case si terenuri agricole din mai multe localitati vrincene. Potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vrancea, Drumul National 52 Tisita – Soveja s-a surpat pe o portiune de peste 120 de metri, in zona comunei Racoasa. Terasamentul drumului a cedat in urma cu o saptamina cind apele riului Susita au iesit din matca. Un alt drum national, refacut in urma cu doar citeva luni, DN 2 M Odobesti – Andreiasu, a cedat pe o portiune de peste 70 de metri. Apele riului Milcov au iesit din matca in zona comunei Reghiu si Mera, iar drumul national a fost distrus. La Cimpineanca, podul peste riul Milcov, din punctul „Pietroasa”, a fost luat de ape, astfel incit circulatia rutiera in zona a fost oprita. Cea mai grava situatie se inregistreaza in comuna Paltin, in satul Prahuda, unde s-au rupt sase metri din podul de beton de peste piriul Zabala. Jumatate din comuna Paltin, dar si localitatile Nereju si Spulber sint acum izolate. „La fata locului au fost angrenate forte din cadrul Primariei Paltin si ale politiei din localitate care, impreuna cu voluntari din zona, s-au constituit intr-un Comitet Local de Urgenta, monitorizind situatia si semnalizind portiunea de drum in vederea prevenirii altor evenimente”, a spus subcomisarul Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea. Printre cei ramasi dincolo de podul rupt se numara si Ion Roman, presedintele Patronatului IMM, care a ramas izolat la pensiunea pe care o detine in satul Prahuda. El s-a oferit sa-i tina in ospetie turistii izolati in zona. Localnicii au reusit in cursul zilei de ieri sa aseze pe portiunea de pod rupta doi plopi pentru a se putea trece cu piciorul dintr-o parte in alta a satului. „Este foarte greu, nu s-a mai intimplat asa ceva pina acum. A venit Zabala foarte mare si nu am mai avut ce face. Ne-am uitat cum se rupe podul. Daca avem nevoie de salvare sau de pompieri nu stiu cum vor putea ajunge la noi”, se plingea Stanica Petre, unul dintre localnici. Datorita ruperii unei portiuni bune de pod peste Zabala, locuitorii Prahudei au fost nevoiti sa treaca spre biserica un sicriu pe brate pentru inmormintare. „In cursul zilei de ieri s-a evaluat paguba produsa la Paltin iar de miine (n.r. astazi) se va incerca ca drumul afectat sa fie redat circulatiei, prin aducerea de material lemnos pentru a se incropi o punte, pina la refacerea acelui pod”, a declarat prefectul Ion Oprea, care a fost la fata locului.
Atentie, cad stinci!
Drumul de la Valea Sarii pina la Paltin este presarat cu bolovani si bucati de stinci de marimea unui geamantan, care s-au pravalit peste soseaua si asa afectata de gropi. Localnicii ne-au spus ca pericolul este foarte mare cind ploua, pentru ca muntele este destul de instabil atunci cind precipitatiile sint abundente. Si podul care face legatura intre DJ 141 din Cimpeneanca si celelalte comune a fost darimat de ape. Un tronson din acest pod provizoriu, de tip militar, a cazut, insa primarul comunei, Ion Dumitriu, ne-a asigurat ca toate piesele pot fi recuperate. „Aseara (n.r. simbata) am fost in zona, pentru ca am fost averizati ca vine viitura. Dupa ce am plecat noi, pe la 21.30 a cazut podul. Acum nu se mai circula pe acea portiune, chiar erau si masini oprite. Nu stiu ce vom face cu reparatiile, speram sa rezolvam. Pot spune ca situatia este grava in acest moment”, ne-a declarat Ion Dumitriu, primarul din Cimpeneanca. Ploile din ultimele zile au dus la marirea riului Milcov, care a luat cu el citeva garduri din satele marginase ale comunei Cimpineanca. Primarul asigura insa ca nu exista pericole in aceasta privinta. Apele Milcovului au luat cu ele si citeva diguri din zona Cernat, unde au inceput lucrarile de reparatii. In urma cantitatilor mari de apa inregistrate, 15 case din Vrancea au fost inundate. Cel mai grav afectate au fost doua locuinte din comuna Vidra, acolo unde a fost nevoie si de interventia masinilor pompierilor pentru scoaterea apelor din gospodarii. Cele mai multe gospodarii inundate sint in comuna Chiojdeni, acolo unde apele riului Rm. Sarat au revarsat si au inundat sase case. De asemenea, patru case din comuna Corbita si trei din comuna Homocea au fost inundate in urma ploilor torentiale cazute in ultimele zile. La Adjud, desi digul de pe Trotus a fost refacut, apa a intrat si a inundat aproape 20 de hectare din islaz. Autopritatile locale spun ca apa a patruns printr-o bresa din digul vechi din 1985. Desi autoritatile din Adjud nu au reusit sa acopere decit doua brese prin care se infiltra apa, au promis ca o vor acoperi si pe cea de-a treia, care tocmai a permis ca apa sa inunde 20 de hectare de islaz.
Doua localitati ramin trei zile in bezna
Satele Cucuieti si Burca din comuna Vidra au ramas fara curent electric dupa ce un stilp de inalta tensiune a fost luat de apele involburate ale Putnei. Potrivit directorului sucursalei SC Electrica SA, Dumitru Danila, locuitorii celor doua localitati vor sta trei zile pe intuneric pina cind se va putea trage tensiune pe alte trasee pentru alimentarea celor doua sate. „Defectiunea a fost semnalata azi dimineata (ieri – n.r.) la ora 8.00 si am constatat la fata locului ca stilpul de inalta tensiune, care inainte era pe uscat, se afla in mijlocul apelor care ajungeau pina la sosea. Stilpul s-a aplecat si a deconectat cele doua sate”, spune seful Electrica. Pentru ca refacerea fundatiei stilpului de inalta tensiune precum si reconectarea retelelor electrice va dura ceva timp, specialistii Electrica vor trebui sa aleaga o solutie provizorie, de conectare a celor doua sate de la Odobesti sau Vidra, fapt care va dura maxim trei zile. „Avem pina in acest moment doua solutii. Sa montam o linie provizorie de 2,8 kilometri de la Odobesti sau o linie de 1,2 kilometri de la Vidra. Miine dimineata (azi – n.r.), de la ora 6.00 vom incepe interventia in zona, pentru ca nu avem toate materialele necesare acestor lucrari si, cel mult in trei zile vom alimenta zona cu energie electrica”, a mai adaugat Danila. Simbata, din cauza descarcarilor electrice puternice si a furtunii, cinci comune au ramas temporar fara curent electric. Locuitorii din Nanesti, Ciorasti, Gologanu, Cimpineanca si Maicanesti au ramas, pe perioda furtunii, fara curent electric. „Retelele s-au deconectat in momentul in care au fost descarcari electrice pe stilpii de inalta tensiune. Pentru ca aceste retele sint automate, ele s-au reconectat dupa citeva momente”, a mai declarat Dumitru Danila.
Precipitatii de peste 50 litri pe metru patrat
Precipitatiile abundente care au cazut simbata asupra judetului Vrancea au atins ?n unele zone peste 50 de litri pe metru patrat, dupa cum ne-au spus hidrologii de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Vrancea. Maximele au fost inregistrate la statia hidrologica Colacu, respectiv 51,1 litri pe metru patrat, in timp ce la Reghiu acestea au atins 50,8 l/mp. Peste 40 de litri pe metru patrat s-au ?nregistrat la Ciuruc (48 l/mp), Soveja (44,7 l/mp), Nereju (43,9 l/mp), Tulnici (40,5 l/mp), Paltin (40,1 l/mp). La Focsani au cazut precipitatii de 16,6 litri pe metru patrat. Cea mai redusa cantitate de precipitatii a cazut la statia hidrometrica Lungoci, comuna Nanesti, aceasta fiind de 5,8 litri pe metru patrat. Cantitatile de apa cazute au determinat cresteri ale cotelor pe aproape toate riurile din judet. Cu exceptia riului Susita si a riului Milcov, nivelul apelor a crescut pina ieri dimineata, determinind cresteri ale cotelor de inundatii, aparare si chiar pericol. Specialistii de la SGA ne-au precizat ca ieri nu au mai fost inregistrate ploi in nici una din zonele judetului, ceea ce a determinat scaderi ale nivelurilor riurilor. Institutia a trimis echipaje in teren, pentru a verifica zone precum Paltin, Andreiasu, Odobesti, Maicanesti, in principal zonele indiguite. Ieri, la ora 18.00, majoritatea cotelor de riuri erau in scadere, doar Rimnicul Sarat mai inregistra depasiri ale cotelor de inundatii. Pentru urmatoarea perioada mai sint asteptate precipitatii, insa doar de scurta durata. La ultima informare a Prefecturii Vrancea, la orele 18.00, debitele riurilor Siret si Putna scazusera. Valoarea pagubelor se ridica la peste 15 miliarde de lei. (Grupaj realizat de M. IRIMIA, C. STANILA, N.CRISTEA, S. OANCEA, D. CHIRIAC si M. GRIGORESCU)
40 de copii vrinceni, blocati la Braila
Un autocar cu 40 de elevi din Focsani a ramas aseara blocat in Braila din cauza podului rupt la iesire din Buzau si a firmei transportatoare. Elevii veneau de la Predeal, unde au sarbatorit banchetul. Dragos Horcea, directorul filialei locale a agentiei Paralela 45, organizatorul excursiei, ne-a spus ca soferul autocarului a sunat la firma la care lucraa, respectiv MV Travel Agency, pentru a intreba ce face. Dupa discutia purtata cu seful sau, soferul a refuzat sa vina la Focsani daca elevii nu platesc cite 30.000 de lei pentru fiecare kilometru din ruta ocolitoare, adica aproximativ 6 milioane de lei. „Am inchiriat un mijloc de transport, un autocar, si l-am trimis acolo sa-i duca inapoi acasa”, ne-a spus Dragos Horcea. Acesta s-a oferit sa plateasca motorina necesara pentru ruta ocolitoare, insa transportatorul a refuzat. (M.B.)
Nu se mai poate ajunge la Bucuresti pe E 85
Soferii care doresc sa ajunga la Bucuresti sint nevoiti sa ocoleasca judetul Buzau din cauza inundatiilor. Potrivit Politiei Rutiere, podul din comuna buzoiana Margineni s-a rupt si a intrerupt legatura cu Bucurestiul. Astfel ca masinile cu tonaj mare sint indrumate de echipajele al Politiei Rutiere in zona Tisita spre Tecuci – Galati si de aici spre Bucuresti. De asemenea, la sensul giratoriu de pe centura politistii rutieri ii vor indrepta pe soferi catre Ivesti pentru a ajunge la Bucuresti. Autoturismele vor fi oprite la iesire din Rimnicu Sarat si vor fi dirijate spre comuna Berca, pe o ruta ocolitoare. In acest caz, drumul de la Focsani pina la Bucuresti dureaza cu o ora si jumatate mai mult. „Pe raza judetului nostru, vor fi amplasate indicatoare de semnalizare in care vor fi specificate rutele ocolitoare. Totodata, echipajele politiei rutiere vor fi prezente permanent in traseu pentru a-i indruma pe conducatorii auto”, a declarat comisarul Viorel Serbanoiu, seful IPJ Vrancea. Surse politienesti sustin ca refacerea podului va dura mai bine de trei saptamini, dar lucrarile au inceput deja de ieri. (M. IRIMIA)

Comentarii