Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fostul mare jucator Aristide Ghita va fi inmormintat miine

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Fostul mare portar vrincean, component al "nationalei" Romaniei in anii '60, a inchis ochii, pentru totdeauna, dupa mai bine de 50 de ani dedicati fotbalului. S-a intimplat luni seara, in jurul orei 18.30, la spital, unde Ghita fusese internat din cauza unor probleme mai vechi. Pina la urma inima i-a cedat, arterita de care suferea de mai multi ani punindu-si decisiv amprenta asupra destinului sau. "De trei zile se afla la terapie intensiva pentru ca i se umflase piciorul. I-au dat antibiotice foarte puternice insa totul a fost in zadar. Ne este foarte greu, pentru ca ar mai fi vrut sa traiasca un pic, sa-si vada nepotul dat la fotbal", ne-a declarat Gabriela Ghita, sotia defunctului.
    Din pacate, unicul copil al lui «nea Aristica», Valentin, care are 37 de ani, nu va putea veni la inmormintare, fiind plecat de mai bine de doi ani in Spania. Ghita avea un nepot, Alexandru, de 9 ani, de care a avut grija ca de copilul sau.
    Aristide Ghita a fost un jucator si un antrenor foarte iubit de public, reusind sa adune in tribunele arenelor vrincene mii de spectatori. Acestia l-au aplaudat fie din postura de virtuoz al paradelor, fie in ipostaza de tehnician care a reusit rezultate excelente la echipele pe care le-a pregatit.
    Luni seara, primul care a aflat cumplita veste de la sotia lui Aristide Ghita a fost prietenul sau foarte bun Traian Stoenescu. Acesta a sunat in direct la Diplomatic TV, anuntind tragedia in timpul emisiunii "Lumea Sportului".
    Vestea s-a raspindit cu viteza fulgerului, insa fostii fotbalisti ai Vrancei refuzau sa creada ca s-a intimplat asa ceva. "Esti sigur ca este adevarat?", aceasta era principala intrebare pusa de ex-jucatorii focsaneni luni seara reporterului cotidianului nostru.
    Ultimele doua aparitii publice ale marelui jucator si antrenor au fost pe 14 decembrie 2004, la Gala Sportului Vrincean, cind a primit o diploma de excelenta pentru intreaga sa cariera, iar apoi pe 17 iunie 2005 la Gala Fotbalului Vrincean. Stind de vorba, la gala, cu fostii sai colegi, Ghita le spunea ca ii pare rau de prietenul sau, Cristian Costea, aflat si el in momente dificile din motive de sanatate. "Sper sa nu raminem fara Misu Costea!", a zis la vremea respectiva Ghita. Destinul a facut ca la o luna si o saptamina de la acel moment, Aristide Ghita sa ne paraseasca.
    "Nu-mi vine sa cred ce s-a intimplat! Era cit mine de solid si parea in putere!", a spus ieri Vasile Tataru, ex-presedinte al Unirii Focsani, care i-a fost partener la echipa-fanion in sezonul 1999 - 2000, cind Ghita a ocupat pentru ultima oara postul de antrenor principal al Unirii, iar Tataru era presedintele gruparii de pe Milcov.
    Ieri dupa-amiaza, corpului celui care a fost Aristide Ghita a fost adus acasa, apoi depus la biserica din Sud, de la fostul Mausoleu. Pina miine, la ora 12.30, cind va avea loc inmormintarea, la Cimitirul Sudic, prietenii, apropiatii, fostii jucatori si antrenori ai Unirii Focsani sint asteptati la biserica de la fostul Mausoleu, pentru a-l veghea pe marele Ghita. (Cristi IRIMIA)
    CASETE
    Cariera prodigioasa
    Aristide Ghita a evoluatat de-a lungul anilor la Metalul Bucuresti, Dinamo Brasov, Dinamo Bacau (ulterior SC Bacau) si Unirea Focsani. A fost cu "nationala" in turneul de pregatire din Mexic, in 1969, iar in 1970 a absentat de la Mondialul mexican din cauza unei accidentari la deget.
    Foarte multi jucatori care au ajuns in Divizia A l-au avut antrenor la Unirea Focsani, meseria de antrenor potrivindu-i-se ca o manusa. Ghita l-a "ghicit" pe Marius Bratu inca din vremea junioratului, prevazindu-i actualului antrenor de la Energia Vulturu ca va ajunge un mare portar. (Cristi IRIMIA)
    Cind a antrenat ultima oara
    Aristide Ghita a antrenat pentru ultima oara in sezonul 1999 - 2000 (etapele 10 - 24), pe cind sponsori erau Vasile Rosca, Liviu Jitea si Vasile Tataru. In acel campionat, s-au mai aflat pe banca tehnica a echipei de pe Milcov Costica Stefanescu, Aurel Pastia si Cristian Costea
    Cine ne-a parasit in ultimii 30 de ani
    Fotbalul vrincean a ramas fara 13 jucatori si oameni de fotbal importanti pentru judetul nostru in ultimii 30 de ani. Lista acestora este urmatoarea: Ovidiu Gavrila, Dumitru Dumitrescu, Gheorghe Manta, Doru Ciuperca, Mihai Ilias, Dragu Mazareanu, Nicolae Vilcu, Petrica Stoica, Ionel Ouatu, Florin Jelea, Emilian Rentea, Gheorghe Cernat, Aristide Ghita. (Cristi IRIMIA)
    Lumea fotbalului in doliu
    Toti cei care l-au cunoscut au ramas socati la aflarea vestii ca Aristide Ghita a murit. Zeci de fosti colegi sau jucatori au dorit sa-i aduca un ultim omagiu celui care a reprezentat pentru Vrancea, cea ce este Hagi pentru Romania. Arbitrul Ionica Serea, fostii presedinti ai Unirii Focsani, Vasile Tataru si Sorin Galan, dar si fostul fotbalist Titi Rusu, din partea tuturor celor care au fost coechipieri sau l-au avut ca antrenor pe Aristide Ghita, au tinut sa transmita condoleante familiei indoliate. Presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal, Stan Gheorghiu, care a si jucat cu Ghita, dar a si fost antrenat de acesta, spune ca disparitia sa va conta foarte mult pentru fotbalul vrincean. "Este pacat ca un om care a facut sacrificii pentru fotbalul din Vrancea, nu mai este printre noi. A facut tot ce a putut pentru fotbalul de aici. Disparitia sa se va cunoaste in peisajul fotbalului vrincean. Era un antrenor foarte bun si un familist convins...", a spus Stan Gheorghiu. Fostii sai colegi, dar si multi dintre cei care au fost antrenati de Aristica Ghita vor trece astazi si miine dimineata pe la Mausoleul Sud, acolo unde este depus trupul neinsufletit al lui Ghita. Ziua de joi, cind «nea Aristica» va fi condus pe ultimul drum, va ramine pentru lumea fotbalului vrincean una dintre cele mai triste. (Dan CHIRIAC)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri