Frauda in feuda lui Portofel

vineri, 03 decembrie 2004, 00:00
14 MIN
 Frauda in feuda lui Portofel

O frauda electorala de proportii incepe sa prinda contur in Vrancea, dupa ce Alianta D. A. a inceput verificarea listelor electorale folosite la alegerile de duminica. In numai trei ore, au fost descoperite zeci de persoane care au votat de mai multe ori. Fapt extrem de grav, s-a votat masiv si in locul celor plecati la munca in strainatate. Multi au votat o data pe listele permanente unde erau inscrisi si pe listele speciale din alte sectii, fie in aceeasi localitate, fie in localitatile invecinate. Aceasta confirma informatiile ca alegatorii au fost plimbati pe la mai multe sectii. O tinara din Ploscuteni plecata la studii in Franta apare ca a votat acasa (vezi facsimil), desi declara ca a votat la Ambasada din Paris. La Valea Sarii, s-a votat in locul a zeci de persoane plecate in strainatate, dar si in locul unui nonagenar orb care nu s-a miscat duminica din patul lui, iar urna mobila i-a fost refuzata. In aceste conditii, se naste intrebarea: cite astfel de situatii frauduloase au fost inregistrate la nivelul intregului judet? Potrivit datelor oficiale, in Vrancea au votat pe listele speciale 24.736 de alegatori, aproape 13% din numarul alegatorilor. Este foare posibil sa se fi votat si in locul multora din cei 60 de mii de vrinceni plecati la munca in strainatate. Cine a pus la cale „furaciunea electorala” se poate doar banui, dar organele de ancheta trebuie sa faca lumina. Alianta D.A. va depune, incepind de astazi, plingeri penale impotriva tuturor presedintilor sectiilor de votare unde s-au constatat nereguli, majoritatea apropiati primarilor PSD, care i-au si recomandat pentru aceste functii. De altfel, liderii societatii civile au cerut suspendarea alegerilor pina la clarificarea contestatiilor. Acestia spun ca alegerile generale au fost libere, dar incorecte.
Verificarea listelor electorale pentru alegerile din 28 noiembrie arata ca alegerile au fost furate, asa cum Ziarul de Vrancea a anticipat. Practic, votul dat de vrinceni candidatilor pentru Parlament si Presedintie a fost in mare masura deturnat, in special in comunele conduse de primarii partidului aflat la putere. Metoda prin care Vrancea a ajuns din nou o rusine chiar si pentru spoiala de democratie din tara noastra a fost denumita generic „Autobuzul”. In duminca alegerilor, judetul a forfotit de „turisti electorali” vrinceni, dar si adusi din alte judete, care au fost inscrisi pe listele speciale de tip 1 si listele speciale de tip 2. Potrivit legii, pe primul tip de liste se inscriu persoanele care au domiciliul in localitatea respectiva, dar nu apar in listele electorale permanente, in timp ce pe listele speciale de tip 2 sint trecute persoanele care se afla momentan in localitatea respectiva. Comuna Ploscuteni, condusa de „infocatul” primar pesedist Gheorghe Solomon, este fruntasa la capitolul „turisti electorali”. Din primele verificari a reiesit ca cel putin sapte persoane care se aflau pe listele permanente la sectia nr. 239 au votat si pe listele speciale de tip 1 de la sectia invecinata nr. 238, din Argea. Deputatul Nini Sapunaru ne-a declarat ca, efectiv, era sa ia bataie in aceasta sectie. Membrii sectiei de votare au votat atunci pentru ca deputatul liberal sa fie dat afara, desi, potrivit Legii electorale, acesta avea tot dreptul sa stea acolo in calitate de candidat si sa urmareasca scrutinul. „Am stat si am pazit sectia de votare pina dimineata, pentru ca altfel aveau ca la Referedum, mai mult de suta la suta”, a declarat Nini Sapunaru. Presedinta sectiei de votare a fost Maricela Iancu, referent la Primarie si sotia secretarului comunei.
Odobesti-Reghiu-Mera-Brosteni, traseu „deVOTAT” PSD
Comuna Reghiu s-a dovedit a fi o adevarata pepiniera de multiplicat voturi. Sapte alegatori de la sectia nr. 258 din Reghiu au votat la sectia nr. 207 din comuna invecinata Mera, pe listele speciale. Doi alegatori de la sectia 260 au mai pus o data stampila in Mera, dar la sectia nr. 206. „Turismul electoral” dintre cele doua comune a functionat la scara mai mica si in sens invers. Astfel, o femeie din Mera, inscrisa pe listele speciale de la sectia 207, a mai votat o data la sectia 258 din Reghiu. Un alt alegator din Reghiu a ales varianta cea mai scurta a turismului electoral si a votat o data pe lista permanenta si o data pe lista speciala de la sectia 259. Sectia 207 din Mera a mai „produs” trei alegatori „turisti”, dintre care doi au votat la sectia 125 din Brosteni, iar unul la sectia nr. 90 din Odobesti. In fine, ultimul vot dublat descoperit aseara pe acest traseu a fost al unui alegator inscris la sectia 207 Mera, care a votat si la sectia 258 din Reghiu. Este aproape exclus ca aceste voturi multiple sa fi fost posibile fara complicitatea sau nepasarea unor oameni din sectiile de votare. Si mai spunem ca este putin probabil ca votantii sa-si fi dezlipit de capul lor timbrul autocolant de pe cartea de identitate pentru a vota de mai multe ori. De altfel, in aceste comune au existat foarte multe reclamatii cu privire la influentarea alegatorilor de catre primarii partidului de guvernamint.
Legea electorala, incalcata de loctiitorul presedintelui
In comuna Nereju, condusa tot de un primar PSD, printre cei care au votat de doua ori s-a numarat si loctiitorul presedintelui biroului sectiei de votare nr. 222, fapt care a fost semnalat de Opozitie chiar din ziua votarii. Astfel, Marinela Dobritoiu apare ca a votat pe lista speciala de tip 1 la sectia unde a vegheat „corectitudinea” votarii, dupa care a plecat acasa si a mai votat o data la sectia nr. 223, unde se afla pe listele permanente. Alti trei alegatori care se afla inscrisi la sectia nr. 223, unde presedinte a fost o ruda a primarului comunei, Ion Pauca, apar ca au votat si la sectia de votare nr. 222. Cu cine au votat acesti oameni doar ei stiu, dar noi putem banui, ca sa nu spunem ca sintem aproape siguri.
A votat si la Paris si la Ploscuteni
O parte din cei 60 de mii de vrinceni care sint plecati in strainatate, cei mai multi la munca, au „votat” in tara. Cel putin sase persoane plecate in strainatate au votat la sectia nr. 238 Ploscuteni, unde au fost descoperiti si cei sapte „turisti electorali”. Trei dintre acestea sint plecate in Italia, doua in Grecia si una in Franta. Unele din aceste nume coincid cu cele dintr-o lista cu cetatenii din Ploscuteni plecati la lucru in strainatate, intocmita recent de seful de post, agent principal Paul Mihai Rusu, si secretarul Primariei, Iulian Iancu, si trimisa autoritatilor de la judet in vederea constituirii unei baze de date cu vrincenii care au emigrat, dar care nu au fost radiati de pe listele electorale. Nausica Mihaela Baciu, o tinara in virsta de 26 de ani din comuna Ploscuteni, se afla la studii in Franta. Potrivit listelor electorale permanente de la sectia de votare nr. 238 Ploscuteni, eliberate ieri de Judecatoria Adjud, ea figureaza ca a votat duminica in satul ei. De fapt, in aceeasi zi, Nausica a votat la Ambasada Romaniei din Paris. In Ploscuteni, potrivit numaratorii finale a BEJ, la presedintie, candidatul PSD Adrian Nastase a luat nu mai putin de 1.056 de voturi, in vreme ce Traian Basescu a primit 193 de voturi. Primarul comunei Homocea, Neculai Ionescu, de care a apartinut Ploscuteniul pina anul trecut, ne-a confirmat ca tinara nu a fost duminica acasa, mai ales ca tatal ei lucreaza la Primarie. „Consultind listele electorale permanente din Ploscuteni, care a fost sat al comunei Homocea, am descoperit mai multi oameni despre care stim ca sint plecati in strainatate. Nausica Baciu imi este cunostinta buna si am ajutat-o chiar sa plece din tara. Am ramas socat cind am vazut semnatura ei pe lista. S-a furat ca-n codru … Dupa parerea mea, pe listele suplimentare sint si persoane fictive, care nu exista pe planeta Pamint”, a declarat primarul din Homocea, Neculai Ionescu. Contactata de reporterii nostri, Maricela Iancu, presedinta sectiei de votare nr. 238 Ploscuteni, si sotia secretarului comunei, Iancu Iulian, a negat informatiile aparute ieri. „S-ar putea sa fie o semntura gresita, dar nu este adevarat…”, ne-a spus Maricela Ianciu. Cind i s-a enumerat lista intreaga a persoanelor plecate in strainatate in locul carora a votat altcineva, in sectia unde a fost presedinte, aceasta a ramas fara glas si a inchis telefonul.
La Colacu a „plouat” cu straini
Alianta D.A. Vrancea a descoperit aseara ca in satul Colacu din comuna in Valea Sarii cel putin patru localnici plecati in strainatate au votat la sectia de votare nr. 306. Acest fapt era posibil de vreme ce oamenii sint plecati, insa cineva a votat in locul lor. Presedintele sectiei a fost aici nimeni altul decit fiul primarul PSD Ion Bordea, Mirel Bordea. Contactat telefonic, baiatul primarului nu a recunoscut nimic si a incercat sa dea vina pe reprezentantii Aliantei D.A., la care s-ar fi aflat listele electorale, si care nu au semnalat nici o neregula in timpul votarii. Mirel Bordea a spus in cele din urma ca listele au fost impartite intre toti membrii biroului si nu a putut explica de ce reprezentantii celorlalte partide nu au semnalat neregulile, daca cei din Alianta nu au spus nimic. „Este o neintelegere, dupa parerea mea. Nu cred sa se intimple treaba asta. Singurul lucru pe care l-am facut in sectia de votare a fost sa impart munca la toti si sa lipesc autocolantele pe buletine. Stind la un metru unul de altul, se putea observa neregulile”, ne-a spus Mirel Bordea, impotriva caruia Alianta D. A. Vrancea intentioneaza sa depuna astazi o plingere penala. De altfel, tot la Valea Sarii, unui nonagenar orb i s-a refuzat urna volanta, insa pe listele electorale apare ca a votat!
„Puscaria ii asteapta cu bratele deschise”
Acestea sint doar citeva dintre neregulile descoperite in listele electorale ale primarului tur de scrutin. Reprezentnatii Aliantie D.A., dar si a celorlalte formatiuni politice vor sa verifice in urmatoarele zile toate listele electorale permanente si speciale dinn judet pentru a-i identifica pe cei care au votat dubu sau triplu, dar si pe cei in plecati din tara, in locul carora s-a votat masiv pe 28 noiembrie. „Desi este greu, intr-o luna de zile vom controla toate localitatile si vom face plingeri penale impotriva tuturor celor care au votat dublu sau triplu. Pe cei care au permis sa se voteze in locul altora puscaria ii asteapta cu bratele deschise, in cazul in care vor fi gasiti vinovati. Am descoperit «turisti electorali» in foarte multe comune si vom extinde verificarea listelor. Eram sigur ca alegerile au fost furate si a fost o chestiune de timp ca neregulile sa iasa la iveala”, ne-a declarat aseara copresedintele Aliantei D.A. Vrancea, liberalul Corneliu Momanu. (Mihai BOICU)
„De ce voturile noastre sint dublate in tara?”
„Consider aceste alegeri ca o alta tentativa a actualei puteri de a-si continua obiectivele politice, de a manevra si controla destinele romanilor prin toate mijloacele. Este injust ca atit de multe voci sa fie «acoperite» de fals, pentru a da impresia ca sintem majoritari pro Nastase. Nu este adevarat! Noi, tinerii plecati in strainatate, la studii sau cu alte obiective, viitori «occidentali», am studiat principalele partide candidate la aceste alegeri legislative si prezidentiale si sintem convisi ca am facut cea mai buna alegere. Atunci de ce voturile noastre sint dublate in tara si actuala putere vrea sa cistige alegerile prin minciuni si compromisuri josnice?
Pina cind ni se va refuza liberul arbitru in alegeri si mai ales in politica de viitor a tarii noastre?
Persoanele pe care le-am vazut in fata Ambasadei la Paris au stat ore intregi in frig, la o coada de circa 300 persoane, in jurul orei 13 cind am ajuns eu. Toti erau pro Basescu si nicidecum Nastase. Si, personal, afirm fara retinere ca am votat ca si presedinte pe D-l Basescu si partidul sau in legislative, dupa ce am astepat trei ore … pentru a ajunge la scrutin. Si faptul ca votul meu este dublat in tara pentru a da credibilitate din primul scrutin d-lui Nastase ma indigna enorm.
Ziarele din Franta de renume national, precum Le Figaro si Le Monde (le citesc zilnic la locul de munca) au avut numeroase ecouri negative in privinta alegerilor din Romania. Caci este inadmisibil si scandalos ca intr-o tara care aspira la intrarea in Europa, pentru 2007, sa avem alegeri susceptibile de a fi incorecte”. Nausica Mihaela Baciu, 2 decembrie 2004, Paris
Turismul electoral si „stranierii” – „masinile” de produs voturi
Doua sint metodele prin care se pare ca votul alegatorilor din Vrancea a fost deturnat in favoarea unei anumite formatiuni politice: „turismul electoral” si „inlocuirea” celor plecati in strainatate. Este de remarcat ca Uniunea PSD^PUR a fost votata masiv in mediul rural, acolo unde s-au semnalat cele mai multe nereguli, in timp ce in Focsani s-a situat cu aproximativ zece procente in urma Aliantei D.A.. In ziua alegerilor, au fost zeci de sesizari care semnalau faptul ca intreg judetul a fost impinzit cu autobuze si microbuze, care mergeau cu alegatori din sectie din sectie. Cei care au venit din judetele invecinate au fost in majoritate din Vaslui si Galati. Primarii s-au mobilizat si au adus oamenii cu masinile la vot insa, cu toata mobilizarea, procentul de participare nu a depasit 60%. Din cei 193 de mii de alegatori care au votat in Vrancea, 24.736 de au votat pe listele suplimentare. Dupa cum incepe sa iasa la iveala, foarte multi dintre acestia au votat a doua oara, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea dublarii a peste 20 de mii de voturi. Procentul „turistilor” electorali este de 12,7% din numarul celor care au votat, o valoare extrem de mare. La acest capitol, „provincia europeana” se poate lauda ca a depasit judete cu o populatie mult mai mare si sint toate sansele sa fie pe primul loc in tara.
A doua metoda prin care se pot scoate voturi sint cei 60 de mii de vrinceni care muncesc in strainatate si care sint inlocuiti la urne din cei din tara. Incepind cu Referendumul pentru adoptarea Constitutiei revizuite, autoritatile si-au facut o baza de date cu persoanele plecate in strainatate. Faptul ca multi dintre cei care apar pe listele electorale ca au votat apar si pe listele intocmite de sefii de post ca fiind plecate in strainatate, dovedeste ca informatiile ar fi putut fi folosite in interes de partid. Acestia nu au fost radiati din listele electorale, potrivit celor declarate de subcomisarul Nicolae Rosioru, seful SEIP Vrancea. In fiecare comuna, numarul „stranierilor” variaza intre citeva sute si citeva mii, potrivit documentelor intocmite de sefii de post si care au intrat in posesia noastra prin bunavointa unui anonim. Documentele intocmite de politisti cuprind numele, prenumele, codul numeric personal, tara in care se afla, scopul, iar unele au notata si sectia de votare unde ar trebui sa-si exercite dreptul constitutional de a vota. Oficialii SEIP au negat cu doua zile inainte de vot ca aceste baze de date ar fi putut fi folosite la alegeri. Cifrele de la Refendum confirma oarecum aceasta banuiala. Atunci, din 313.776 de vrinceni cu drept de vot au votat 246.067, adica un procent de 78,42%. Daca nu-i luam in calcul pe cei 60 de mii de vrinceni plecati la munca, inseamna ca aproape toti cei ramasi acasa s-au prezentat la urne, ceea ce este destul de putin probabil.
„Gura pacatosului adevar graieste”
Alianta D.A. Vrancea a inceput ieri in jurul orei 15.30 verificarea listelor electorale. Imediat, toate acuzatiile de fraudare a alegerilor au inceput sa se confirme. Concomitent cu descoperirea primelor nereguli s-au intocmit si doua sesizari penale pentru presedintele sectiei de votare nr. 238 de votare din Ploscuteni, Maricela Iancu, si pentru presedintele sectiei nr. 306 din Valea Sarii, Mirel Bordea. Toate informatiile vor fi introduse intr-o baza de date, pentru a se verifica la nivelul judetului de cite ori s-a putut multiplica un vot, avind in vedere ca s-au semnalat cazuri in care grupuri de alegatori au fost purtati cu microbuzele pe la toate sectiile de votare intilnite. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan a declarat in urma cu citeva zile ca „turismul electoral” nu a existat in Vrancea. „Dar de ce nu vorbiti voi de cei 60 de mii de vrinceni plecati la munca in strainatate?”, s-a scapat baronul, aplicind fara voia lui zicala „Gura pacatosului adevar graieste”.
Societatea civila cere suspendarea alegerilor
u organizatiile societatii civile cer suspendarea alegerilor pina la clarificarea contestatiilor u acestea solicita o expertiza internationala pentru verificarea corectitudinii scrutinului u totodata, acestea acuza televiziunile de partizanat politic u Ambasada SUA cere ca alegerile sa fie in continuare monitorizate de societatea civila
Societatea civila cere suspendarea alegerilor. O serie de organizatii ale societatii civile din Romania, consacrate la nivel european si mondial, au dat ieri publicitatii un comunicat prin care cer suspendarea procesului electoral pina la finalizarea tuturor contestatiilor depuse la Biroul Electoral Central de catre toate formatiunile politice. Academia de Advocacy, Agentia de Monitorizare a Presei „Academia Catavencu”, Alianta Civica, APADOR Comitetul Helsinki, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Centrul de Resurse Juridice, Societatea Academica din Rom?nia, Romania Think-Tank, Liga Rom?na de Presa si Solidaritatea Universitara isi exprima public ingrijorarea fata de situatia precara a statului de drept in Romania, manifestata cu prilejul campaniei electorale si a alegerilor din 28 noiembrie. De asemenea, organizatiile semnatare solicita Biroului Electoral Central, Politiei, Parchetului, tuturor organelor de ancheta, Consiliului Superior al Magistraturii dar si Consiliului National al Audiovizualului sa ia o serie de masuri in asa fel incit procesul electoral sa poata intra in normalitate.
„Organizatiile societatii civile ?ntrunite ?ntr-o ?nt?lnire publica pe data de 2 decembrie 2004 si-au manifestat ?ngrijorarea fata de situatia precara a statului de drept ?n Rom?nia, manifestata cu prilejul campaniei electorale si a alegerilor din 28 noiembrie. Participantii califica alegerile de duminica trecuta ca libere, dar incorecte. Incorectitudinea nu se refera numai la ziua alegerilor, ci priveste o legislatie electorala fundamental eronata, o aplicare a ei cu rea credinta, refuzul institutiilor abilitate ale statului (BEC, Politia si Parchetul) de la misiunea lor de a asigura corectitudinea procesului electoral, precum si reflectarea de catre o parte din media a acestor probleme fundamentale de interes public”, se arata in comunicatul facut public de organizatiile semnatare.
Cerem BEC sa nu ?ncheie procese verbale de constatare a rezultatelor alegerilor parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie p?na c?nd nu se elibereaza partidelor politice copii de pe toate listele electorale permanente si speciale si nu se ?ncheie procedura de verificare a semnalarilor legate de votul multiplu si voturile nule. (…)
Cerem BEC sa asigure informarea coerenta, completa si credibila a desfasurarii procesului electoral, solicitarea unei expertize internationale a alegerilor pentru verificarea corectitudinii alegerilor din Rom?nia, ?n principal a tehnicii computerizate. (…)
Cerem Consiliului Superior al Magistraturii sanctionarea judecatorilor Victor Pasca Camenita si Emil Ghergut pentru declaratii politice si cerem judecatorilor membri BEC sa se abtina pe viitor de la asemenea declaratii ilegale. (…)
Cerem organelor de ancheta (Politia si Parchetul) investigarea de urgenta a sesizarilor de frauda comise, incluz?nd pe cei care au organizat si finantat „turismul electoral” si autosesizarea din oficiu la cazurile semnalate de presa.
Cerem ?n mod expres domnului Procuror General Ilie Botos sa revina asupra declaratiei sale ?n care aceste anchete s?nt am?nate p?na dupa alegeri, ceea ce transmite semnalul fraudarii cu impunitate ?n continuare a procesului electoral. (…)
Cerem Consiliului National al Audiovizualului sa sanctioneze televiziunea si radioul public pentru ?ncalcarea repetata a legii electorale prin partizanat politic si pentru felul ?n care au fost reflectate alegerile. Spre exemplu, postul public de televiziune si-a dezinformat alegatorii prin omisiune neinform?nd asupra raportului Asociatiei ProDemocratia si retragerii din procesul de observare al alegerilor, desi acesta a fost cap de afis ?n presa internationala. Acelasi tratament ar trebui aplicat si posturilor private. De asemenea cele trei posturi de televiziune de mare audienta au eludat subiectul stenogramelor sedintelor PSD, desi acele documente fac referiri la legislatia electorala si institutiile statului de drept de natura a leza corectitudinea functionarii acestora”, se solicita in documentul semnat de organizatiile societatii civile.
Ambasada SUA, alaturi de societatea civila romaneasca
Ambasada Americii incurajeaza societatea civila sa monitorizeze in continuare alegerile si apreciaza activitatea organizatiilor de pina acum, precum si informarea facuta de acestea cu privire la modul desfasurarii alegerilor din 28 noiembrie. „Ambasada Statelor Unite la Bucuresti felicita organizatiile societatii civile din Romania pentru munca lor importanta pe care au facut-o trimitind observatori independenti la alegerile parlamentare si la primul tur al alegerilor prezidentiale, care au avut loc in Romania, pe 28 noiembrie. Aceste organizatii au furnizat o analiza de mare valoare a modului in care s-au desfasurat alegerile. Am luat cunostinta de ingrijorarile justificate exprimate de multe organizatii privind numeroasele nereguli din timpul votului. Indemnam totusi grupurile independente ca, in loc sa se retraga din pozitia de observatori in cel de-al doilea tur al scrutinului prezidential, sa furnizeze in schimb o prezenta robusta a societatii civile in procesul de monitorizare din 12 decembrie. Organizatiile independente ale societatii civile sint o componenta absolut esentiala a democratiei in Romania. In timpul alegerilor, ele pot si trebuie sa joace un rol crucial oferind cetatenilor o imagine completa si plina de acuratete a modului in care se desfasoara votul”, arata comunicatul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. (Sebastian OANCEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii