Ghidul vrinceanului econom

luni, 03 aprilie 2000, 23:00
6 MIN
 Ghidul vrinceanului econom

Fondurile mutuale existente in Vrancea sint Fondul National de Investitii (FNI) si Fondul National de Acumulare (FNA) ambele administrate de SOV Invest, Fondul Valutar Gelsor si Fondul de Investitii Gelsor.
FNI este un fond deschis de investitii unde economiile banesti ale depunatorilor sint plasate in diferite instrumente investitutionale pe piata monetara sau de capital. Titlul de participare se numeste unitate de fond, a carei valoare creste sau scade saptaminal in functie de fluctuatiile pietei financiare. Astfel, la inceputul anului 1999, o unitate de fond valora 21.940 de lei, iar la sfirsitul aceluiasi an, valoarea unitatii de fond crescuse pina la 70.600 de lei, ceea ce inseamna o crestere anuala de 221,79%. In primele trei luni ale acestui an cresterea unitatii de fond a fost de la 70.600 de lei la 90.650 de lei. Ceea ce inseamna ca o persoana care a depus la inceputul anului 2000, cinci milioane de lei, adica a cumparat 71 de unitati de fond, avea la 31 martie a.c. 6,436 milioane de lei.
Banii depusi pot fi recuperati in orice moment numai ca, in functie de termenul de rascumparare, investitorul va plati un comision egal cu 0,75% din valoarea unitatii rascumparate, daca rascumpararea are loc dupa 90 de zile de la data depunerii. In cazul in care retragerea banilor se face pina la 90 de zile de la depunere, depunatorul va plati un comision de 4% din suma retrasa. Trebuie mentionat ca FNI este un fond cu un grad de risc mediu.
Titluri de participare la FNA
Fondul National de Acumulare are in vedere acumularea unei sume de bani intr-o perioada de 1 la 5 ani, in functie de preferinta investitorului. Banii sint plasati in titluri de participare cu o anumita valoare, care se modifica saptaminal, tot in functie de fluctuatiile pietei financiare. Valoarea nominala a unui titlu de participare este de 10.000 de lei, in prezent un astfel de titlu valorind 28.030 de lei. Cei care opteaza pentru FNA trebuie sa stie ca perioada de acumulare poate fi de 1,2,3 si 5 ani, perioada in care investitorul trebuie sa achizitioneze un anumit numar de titluri de participare. De exemplu, o persoana care doreste sa investeasca la FNA o suma de bani pentru o perioada de trei ani, trebuie sa cumpere in fiecare luna intre 10 si 3 titluri de participare, in functie de numarul de luni trecute de la prima subscriere. Cresterea valorii titlurilor de participare este saptaminala, cresterea unui titlu de participare saptamina aceasta, fata de saptamina trecuta fiind de 423 de lei. Investitorul isi poate retrage banii in orice moment inainte de expirarea perioadei de acumulare, Fondul aplicind urmatoarele comisioane -inainte de un an, 15% din valoarea retrasa; intre 1 si 2 ani -10% din valoarea retrasa, intre 2 si 3 ani, 8% din suma retrasa si intre 3 si 5 ani -6% din suma retrasa. Daca depunatorul doreste sa retraga intreaga suma la incheierea perioadei de acumulare, comisionul de retragere este de 1,5% din suma cuvenita. Mentionam ca la incheierea perioadei de acumulare, investitorul poate incheia un nou contract, poate rascumpara toata suma sau o poate cere in mod esalonat, pe un anumit numar de ani in sume lunare prin posta sau intr-un cont deschis la o banca. FNA este un fond cu un grad de risc mediu.
Plasamente si in valuta
Fondul de Investitii Gelsor (FIG) este un fond in lei, banii depusi fiind transformati in unitati de fond a caror valoare creste zilnic. De la lansarea fondului, adica din 3 decembrie 1999, valoarea unei unitati de fond crescind de la 10.000 de lei la 12.000 de lei, la sfirsitul lunii martie. Pentru o depunere de cinci milioane de lei, ceea ce inseamna 500 unitati de fond, la data de 3 decembrie, un investitor in astfel de fonduri a cistigat pina la sfirsitul lunii martie, un milion de lei. Banii investiti la FIG sint plasati in procent de 0,6% in conturi curente si 99,4% in titluri de stat. Gradul de risc al Fondului este scazut. Fondul Valutar Gelsor se adreseaza detinatorilor de valuta, fiind lansat la inceputul acestui an. Depunerea banilor se face in titluri de participare a caror valoare initiala a fost de 50 dolari.
In cele trei luni de la lansare si pina in prezent, valoarea unui titlu de participare a crescut cu 0,44 dolari, cistigul pentru o depunere de 500 de dolari pe o perioada de trei luni fiind de 4,4 dolari. Structura plasamentelor la acest fond este de 10% in cont curent, 40% in titluri de stat si 50% in depozite bancare, gradul de risc fiind zero.
La ambele Fonduri Gelsor, comisionul de cumparare a unitatilor de fond sau a titlurilor de participare este zero, depunatorul achitind doar costul carnetului de investitor care este de 40.000 de lei. In schimb, comisionul de rascumparare este diferit in functie de perioada scursa de la depunere. Astfel, la Fondul in Valuta pentru rascumpararea sumelor depuse in perioada 1- 90 de zile se percepe un comision de 1% din valoarea ridicata; in perioada 91-180 de zile – 0,75% din suma rascumparata, iar dupa cea de a 181-a zi – 0,50% din suma totala. Pentru investitiile in lei, comisioanele percepute de fond pentru retragerea banilor sint urmatoarele: in intervalul 1-30 zile – 3% din suma totala retrasa, 31-60 zile -2% din suma totala, 61-90 zile -1% din suma rascumparata si incepind cu a 91-a zi -0,5% din banii retrasi.
Titlurile de stat, o alta varianta de investire
Titlurile de stat sint emise de Ministerul Finantelor catre populatie pe o perioada de trei luni, cu o dobinda de 55% pe an. Acestea sint puse la dispozitia populatiei aproape lunar, avind un grad de risc scazut, deoarece sint garantate in totalitate de stat. In cazul cumpararii de titluri de stat in valoare de cinci milioane de lei, pe o perioada de trei luni, la rascumparare investitorul va primi 5.687.500 de lei. In schimb, cei care doresc din diferite motive sa-si primeasca inainte de termen banii nu vor beneficia de dobinda aferenta. La rascumpararea titlurilor de stat nu se percepe nici un comision.
Banca, cea mai cunoscuta varianta de depunere
Toate bancile ofera posibilitatea depunerii de catre persoanele fizice a unor sume de bani in depozite cu plata dobinzii la expirarea termenului, in carnete de economii sau in certificate de depozite la termen. Sumele minime ce pot fi depuse sint de 100.000 de lei la BCR, BRD, CEC; de 300.000 de lei la BIR si de 500.000 de lei la BASA, Banc Post si BC "Ion Tiriac". Perioadele de depunere sint de 1,3,6,9 sau 12 luni la carnetele de economii si depozite pentru majoritatea bancilor. Dobinzile sint diferite de la o unitate bancara la alta, o dobinda medie platita de bancile comerciale la conturile deschise pe o perioada de o luna si trei luni fiind de 47% pe an, ceea ce inseamna 3,92% pe luna.
CEC ofera clientilor sai posibilitatea depunerilor pe o perioada de 12 luni, la cinci milioane de lei depuse, un client cistigind 2,250 milioane de lei, fara a putea retrage acesti bani in timpul anului. Cit priveste comisionul de deschidere al unui cont, acesta variaza intre 3000 si 10000 de lei. Comisioanele la retragerea banilor sint cuprinse intre 0,2% si 0,5% din suma restituita.
Economiile in dolari depozitati la banca
Pentru depunerile in valuta, principalele banci ofera o dobinda medie, la depozitele pe o luna si trei luni de 4%, dobinda medie la vedere fiind de 3%. Depunerile se pot face in dolari, marci germane si euro, sumele minime pentru deschiderea unui depozit la termen fiind de 1000 de dolari la Banc Post, BCR, BRD, BC "Ion Tiriac", BIR si 500 dolari la Banca Agricola. Pentru marcile germane si euro suma minima pentru deschiderea de catre persoanele fizice a unui depozit la termen este cuprinsa intre 800 si 1000 euro sau DEM. Comisionul la retragerea banilor este cuprins in functie de banca la care a fost deschis contu, intre 0,3% si 1% din suma restituita.
Cit priveste economiile in dolari nedepozitati la banca, aceasta reprezinta o alta varianta pentru inmultirea economiilor. Deprecierea inregistrata de moneda nationala numai in luna martie a.c. a fost de 2,98%, cursul oficial crescind de la 18.892 lei/dolar la 19.456 lei/dolar. Convertirea a cinci milioane de lei in dolari, din luna ianuarie a.c. si pina in prezent aduce un cistig de 315.488 de lei.
Cumpararea de actiuni la bursa
Investirea economiilor in actiuni la Bursa de Valori sau pe piata Rasdaq reprezinta varianta cu gradul de risc cel mai ridicat. Cumpararea actiunilor cu pret si revinzarea lor, la un pret mai mare sau speculatiile la Bursa nu este un plasament propice pentru aceasta perioada. Pretul la actiunile cele mai cautate pe piata a inregistrat o scadere. Cu toate acestea, zilnic la Bursa sint tranzactionate actiuni in valoare de sute de milioane de lei. Cele mai cautate actiuni sint cele la Societatea de Investitii Financiare, preturile variind de la 280 lei/actiune la 580 lei/actiune, la Antibiotice Iasi unde o actiune valoreaza 890 de lei si Dacia Pitesti unde o actiune se vinde cu 630 de lei. (Elena CRISTIAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii