Lacomia statului face casa buna cu evaziunea fiscala

luni, 17 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Lacomia statului face casa buna cu evaziunea fiscala

Controalele efectuate de inspectorii Directiei de Finante si comisarii Garzii Financiare, in primele trei luni ale acestui an, au scos la iveala noi metode ale agentilor economici de a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat. Din totalul de 8.118 societati comerciale existente in Vrancea, in perioada ianuarie – martie au fost verificate 2.160, evaziunea fiscala stabilita fiind de 25,8 miliarde lei. Dintre acestea 5,2 miliarde lei sint impozit pe profit, 1,8 miliarde lei – impozit pe salariu, 3,2 miliarde lei – accize, 7,7 miliarde lei – TVA si 7,5 miliarde lei – alte impozite, respectiv confiscari de marfa si amenzi. Din totalul sumelor constatate au fost incasate doar 7,8 miliarde lei, ceea ce inseamna aproximativ 30%.
Dintre controale, 1.523 apartin Garzii Financiare, care a intocmit 1.369 acte de control din care a reiesit o evaziune fiscala de 7,7 miliarde lei, 4,043 miliarde lei reprezentind impozite si taxe sustrase, 1.924 miliarde sint amenzile aplicate, iar confiscarile se cifreaza la 1,726 miliarde lei.
Noi metode de furat statul
Mijloacele folosite de agentii economici, care au dus la stabilirea unei evaziuni fiscale de asemenea proportii, sint diferite. "Frecvent intilnim agenti economici care nu respecta legislatia in vigoare privind impozitul pe profit. Astfel, sint considerate ca deductibile unele cheltuieli pentru care legea nu prevede acest lucru. Un exemplu in acest sens al reprezinta cheltuielile cu actiunile sociale peste limita prevazuta de lege", a precizat directorul Finantelor Publice Vrancea, Constantin Grigorica. Tot din categoria metodelor clasice de fentare a statului fac parte inregistrarea incorecta a amortizarilor, precum si reducerea cu 50% a impozitului pe profit reinvestit, in conditiile in care investitia efectuata nu s-a facut conform legii.
La capitolul accize au fost depistati ca evazionisti agenti economici care au procesat carburanti in rafinarii in nume propriu si nu s-au inregistrat ca platitori de accize.
Pentru TVA, principalele abateri au fost inregistrate la deducerea TVA in baza unor documente care proveneau de la agentii ecoomici inregistrati ca neplatitori.
Alte nereguli intilnite se refera la nerepatrierea valutei in termenul legal sau la nerespectarea plafonului maxim de plati in numerar.
Din categoria "metode noi" face parte comercializarea de marfuri a caror provenienta nu poate fi justificata. "Si in judet la noi circula documente care la prima vedere par in regula. Insa, in cazul unui control se constata ca astfel de facturi sau chitante sint emise de societati comerciale care, fie nu sint inregistrate la Oficiul Registrului Comertului, fie nu au si nu au avut vreodata sediul la adresa indicata pe factura", a mai spus Constantin Grigorica.
Garda Financiara confisca marfa la greu
Zilnic, o echipa formata din comisari ai Garzii Financiare si politisti verifica masinile cu marfa care vin de la Bucuresti. Cu aceasta ocazie sint depistati agenti economici care nu au documente justificative pentru marfa pe care o transporta. Comisarul-sef al Garzii Financiare Vrancea, Marian Lungu, ne-a spus ca pe linga facturile false sau marfa cumparata fara acte, un loc important il ocupa transportul de alcool de provenienta nejustificata.In astfel de cazuri, pe linga confiscarea marfii, cel aflat in culpa trebuie sa mai plateasca si amenda. "Cele mai multe controale se efectueaza pe Soseaua de Centura, unde se afla zilnic 2-3 echipaje", ne-a mai spus Marian Lungu.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, evaziunea fiscala a crescut cu aproape 4 miliarde lei, iar incasarile cu 39 miliarde, in primul trimestru al acestui an fiind incasate 149 miliarde lei fata de 107 miliarde in perioada similara a anului 1999.
Instantele de judecata nu sint de acord cu concluziile verificarilor
Printre masurile de recuperare a debitelor se numara compensarea datoriior cu eventualele venituri la buget, precum si instituirea de titluri executorii "Executarea silita dureaza foarte mult, datorita in primul rind perioadelor mari de timp dintre etapele de aplicare. Totodata, blocarea titlurilor bancare este aproape imposibila, deoarece agentii economici care au deschise conturi la mai multe banci si nu au declarat acest lucru la Directia de Finante", a mai adaugat directorul general al Directiei de Finante.
In acelasi timp, lunar inspectorii DFPCFS intocmesc dosare penale, dar cele mai multe, din cauza drumului foarte lung si solutiilor date de instantele judecatoresti, finalul nu este cel asteptat. "Pentru cei care noi credem ca ar trebui sa raspunda penal, instantele de judecata au alta parere. Astfel, ne este foarte greu sa spunem care sint societatile pentru care s-au intocmit dosare penale, deoarece la finalul procesului situatia este alta", a incheiat Constantin Grigorica. (Elena CRISTIAN)

Comentarii