Legea spitalelor obliga la reinfiintarea sectiilor de ginecologie

miercuri, 04 februarie 2004, 00:00
4 MIN
 Legea spitalelor obliga la reinfiintarea sectiilor de ginecologie

Sistemul sanitar vrincean va suferi o noua serie de modificari care va bulversa si mai mult asistenta medicala din spitale si nu numai. Balamucul a atins apogeul mai ales datorita faptului ca o parte din serviciile medicale desfiintate in urma cu citeva luni vor trebui reinfiintate. Legea i-a susprins chiar si pe mai marii sanatatii vrincene care au asteptat aproape un an o lege a spitalelor completa si care sa clarifice multe din probleme cu care se confrunta de multi ani. Abrogat pina acum de doua ori in sase luni, noul cadru legislativ va intra in vigoare in luna martie.
In marea majoritate a spitalelor din Vrancea sectiile de ginecologie au devenit obligatorii. Mai nou, acest tip de asistenta medicala este impusa de lege chiar si in spitalele comunale, unde sectiile au fost desfiintate in urma cu zeci de ani. Potrivit legii, in toate spitalele orasenesti sau municipale trebuie sa existe patru specialitati de baza, ceea ce inseamna medicina interna, chirurgie, ginecologie si pediatrie. In aceasta situatie se afla spitalul de la Odobesti si cel de la Dumbraveni. La Spitalul comunal Dumbraveni sectia de ginecologie a fost desfiintata in urma cu aproape zece ani. „La noi exista sectii de psihiatrie, un compartiment de medicina interna si o sectie exterioara, la Dumitresti, unde avem zece paturi pentru pediatrie si zece paturi pentru medicina interna. Noi intentionam sa facem macar un cabinet de ginecologie. Spitalul nostru este arondat pentru 40.000 de locuitori, din care, sint sigur, mai bine de 10.000 sint mame si este nevoie de un asemenea cabinet. Problema cea mai mare este cea cu personalul specializat, pentru ca in ginecologie foare multi prefera sa stea la oras, unde isi deschid si un cabinet particular”, ne-a declarat Gabriel Negoescu, directorul Spitalul comunal Dumbraveni.
In cazul spitalului de la Odobesti, potrivit legii, sefii sanatatii au de ales intre cele doua specializari, chirurgie si ginecologie. Cele doua sectii au fost desfiintate in vara anului trecut, cind sefii sanatatii vrincene au considerat ca aceste servicii medicale nu-si dovedesc eficienta si, potrivit ordinului Ministerului Sanatatii, in tot judetul era nevoie de o micsorare a numarului de paturi. Vechea conducere a Spitalului orasenesc Odobesti intentiona sa reinfiinteze sectia chirurgie si sa pastreze ginecologia in ambulatorul de specialitate al spitalului. Dupa desfiintarea ginecologiei, foarte multe femei au fost nemultumite.
Cea mai grava problema, in ceea ce priveste asigurarea asistentei medicale, o reprezinta insa Spitalul Marasesti. Conducerea sanatatii vrincene a transformat Spitalul de la Marasesti din spital orasesnesc in spital de cronici. Si aici a fost desfiintata sectia de ginecologie, desi in oras se inregistreaza cel mai ridicat procent de natalitate din judetul nostru. Potrivit legii, in acest spital vor fi internate toate persoanele cu afectiuni cronice care necesita perioade lungi de spitalizare. In cazul in care problemele de sanatate sint asociate cu cele sociale, bolnavii vor fi internati la unitatea medico-sociala de la Odobesti. In aceasta situatie, nu este exclus ca si sectia de pediatrie existenta la Marasesti sa se desfiinteze dupa intrarea in vigoare a acestei legi.
Mai multi sefi in spitale
Legea spitalelor ofera si mai multe posturi de conducere, mai ales pentru unitatile medicale mari. In unitatile sanitare cu mai multe paturi, conducerea se va asigura de comitetul director. Din acesta fac parte directorul general, directorul general adjunct medical, contabilul-sef, directorul administrativ, directorul de ?ngrijiri, de profesie asistent medical, pentru spitalele cu peste 400 de paturi. Membrii comitetului director sint numiti pe o perioada de patru ani de catre consiliul de administratie, prin concurs. Comitetul director conduce ?ntreaga activitate a spitalului ?ntre sedintele consiliului de administratie, ?n conformitate cu hotaririle acestuia. Potrivit acestei legi, functia de director economic a disparut din schema pentru toate spitalele si a fost inlocuita cu cea de contabil sef. Singurul spital din Vrancea care are un director de ingrijiri este Spitalul Judetean. Conform legii, in urmatoarea perioada se vor organiza concursuri pentru functia de director administrativ. ?n cadrul spitalului se va organiza si un consiliu medical, format din medicii sefi de sectie, sefi de departamente, laboratoare sau compartimente. Atributiile si competentele consiliului medical se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii, cu avizul Colegiului Medicilor. Sectiile, laboratoarele, departamentele si serviciile medicale ale spitalului sint conduse de catre un sef de sectie, sef de laborator, sef de departament sau sef de serviciu. Aceste functii se ocupa prin concurs. La numirea ?n functie, acestia vor ?ncheia cu directorul general un subcontract de administrare, pe un mandat de patru ani, ca act aditional la contractul de munca, ?n cuprinsul caruia sint prevazuti indicatori specifici de performanta care se stabilesc anual de catre consiliul de administratie. Legea se va aplica de la inceputul lunii martie. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii