Mahari improprietariti in centrul Odobestiului

sâmbătă, 20 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Mahari improprietariti in centrul Odobestiului

Teodor Giurgea, urmasul unui fost proprietar de terenuri din zona Odobestiului, incearca de mai bine de un deceniu sa-si recupereze terenurile detinute in zona centrala a orasului. Suprafetele respective au fost impartite dupa 1990 unor oameni influenti, dintre care citiva si-au construit case. Printre acestia se afla mai multi fosti si actuali functionari ai Primariei Odobesti. Strada Pictor Grogorescu a fost asfaltata recent si nu are nici o groapa, spre deosebire de majoritatea strazilor din oras. Procesul lui Teodor Giurgea cu Comisia Locala Odobesti si Comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar a inceput anul trecut si s-a prelungit o mare perioada de timp din cauza efectuarii cu foarte mare intirziere a raportului de expertiza. Specialistii in drept spun ca acest proces are toate sansele sa ajunga la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
14 oameni „cu greutate” pe Pictor Grigorescu
Inginerul Teodor Giurgea, din Bucuresti, a cerut Comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar sa-i dea in posesie patru hectare de teren intravilan, care au apartinut parintilor sai. Terenul se afla pe strada Pictor Grigorescu, in apropierea sediului Politiei. Terenul, pe care s-a aflat vie, s-a aflat in componenta SC Romvitis SA, fostul IAS din Odobesti. Dupa 1990, suprafetele din zona au avut foarte mare cautare, deoarece se afla in imediata vecinatate a centrului orasului, foarte aproape de utilitatile publice. Pe terenurile care i-au apartinut lui Teodor Giurgea au fost puse in posesie, in baza Legii 18/1991, mai multor personaje influente din Odobesti, dintre care citeva lucreaza in Primarie.
Printre cele 14 persoane care au fost improprietarite pe Pictor Grigorescu se afla Sandu Neagu, socrul actualului viceprimar al Odobestiului, Florin Sandu Miinea, fost primar in perioada 1992-2000. Acesta s-a mutat recent in casa pe care a construit-o pe terenul respectiv. Pe Pictor Grigorescu au mai primit terenuri fostul secretar al Primariei Odobesti, socrul unei functionare din aceeasi institutie, si inca doi angajati. Unul dintre ei a primit prin donatie 2000 de metri patrati pe Pictor Grigorescu. De asemenea, printre cei care au primit terenuri se afla si sotia unui fost director al IAS Odobesti, Lidia Tataru.
A refuzat un teren in extravilan
Teodor Giurgea a dat in judecata Comisia locala Odobesti si Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor. El a cerut sa primeasca 1,5 hectare de teren intravilan pe care s-a aflat casa parinteasca, demolata intre timp, si care i-a apartinut tatalui sau, Constantin Giurgea, decedat in 1926. Restul suprafetei de teren, de 2,5 hectare, i-a apartinut mamei sale, Elena Giurgea, iar pe pamint se aflau mai multe constructii. La suprafata de patru hectare de intravilan se mai adauga inca noua hectare de vie in punctul „Sarba”. Teodor Giurgea sustine in actiunea de la Judecaria Focsani ca terenul intravilan a fost comasat abuziv si a fost trecut la fostul IAS Odobesti. In anul 1991, fostul proprietar a primit la IAS actiuni pentru 10 hectare echivalent arabil si, ulterior, actiuni pentru inca 2,5 hectare. Dupa modificarea Legii 18/1991 prin Legea 169/1997 si aparitia Legii 1/2000, Teodor Giurgea a solicitat punerea in posesie in natura. La 13 iunie 2001, Primaria Odobesti i-a atribuit 2,5 hectare de teren, pe un alt amplasament, in extravilanul orasului, motiv pentru care nu a semnat procesul verbal.
Noii proprietari vor recunoasterea instantei
Inginerul Teodor Giurgea a inceput actiunea in justitie prin doua plingeri la instanta de contencios administrativ a Tribunalului Muncipiului Bucuresti, impotriva Prefecturii Vrancea. TMB si-a declinat competenta de solutionare in favoarea Judecatoriei Focsani. Teodor Giurgea a dat apoi in judecata Comisia judeteana si Comisia locala Odobesti, dupa un raspuns „de complezenta” primit de la Prefectura Vrancea, care il invita sa se conformeze solutiilor date de Tribunalul Muncipiului Bucuresti. Primaria Odobesti, in intimpinarea formulata in dosar, a ridicat problema exceptiei de necompetenta materiala, deoarece cererea lui Teodor Giurgea ar fi facut obiectul Legii 10/2001, iar solutionarea ar fi trebuit realizata de tribunalul de pe raza domiciliului sau. In plus, solutionarea actiunii in favoarea reclamantului ar duce, in opinia Primariei Odobesti, la „anularea a 14 de titluri de proprietate valabil emise”. Procesul a fost aminat pina in acest an datorita realizarii cu mare intirziere a raportului de expertiza cerut de reclamant. Sase dintre proprietarii de terenuri de pe strada Pictor Grigorescu au facut cereri de interventie in interes propriu si au solicitat instantei sa constate ca sint proprietari de buna credinta asupra terenurilor, pentru care au titlu de proprietate. In intimpinarea la aceste cereri, Teodor Giurgea sustine ca Primaria Odobesti nu a respectat prevederile legale atunci cind a dat in proprietate terenul parintilor sai. De asemenea, persoanele care au fost puse in posesie pe respectivul amplasament nu ar fi solicitat acest lucru. La solicitarea lui Teodor Giurgea au mai fost chemate ca parti in proces Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Viti Vinicola Odobesti si Agentia Domeniilor Statului, pentru a-si primi cele noua hectare de vie pe care le-a avut pe Sarba. (Mihai BOICU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii