Priboi si-a luat partea din banii Petrom

duminică, 23 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 Priboi si-a luat partea din banii Petrom

"Ziarul de Vrancea" a intrat in posesia unor informatii conform carora afacerea alcoolului livrat in statiile Peco din judet a fost "girata" de centrala SNP Petrom. Astfel, la data de 13 noiembrie 2002, Petrom-ul, reprezentat de directorul general al Departamentului Comercial, Florica Nedelcu, a incheiat un protocol cu SC Amapolla Prest SRL prin care societatea bacauana era "agreata in calitate de furnizor". Mai mult, "protocolul va fi comunicat sucursalelor prin intermediul reprezentantilor SC Amapolla din teritoriu". In anexa acestui document sint prezentate cele doua produse: vodca Walace, la pretul de 347.000 lei sticla, si lichiorul de cirese negre Roseanne, la pretul de 374.000 sticla. Protocolul parafat la nivelul conducerii centrale a SNP are numarul 5385/13.11.2001. A doua zi dupa incheierea protocolului cu Petrom-ul, Benoni Beca, amic apropiat al lui Ristea Priboi, face un imprumut de 9 miliarde de lei la Banca Transilvania, sucursala Bacau. La 20 noiembrie acelasi an, Peco Vrancea incheie un contract de vinzare-cumparare inregistrat la numarul 5228, prin care achizitioneaza de la Amapolla 9000 de sticle de vodca si 9000 sticle de lichior. Pe 30 noiembrie 2001, Benoni Beca cesioneaza bancii "toate sumele ce urma sa le incaseze de la SNP Petrom Vrancea, respectiv suma de 6,57 miliarde plus 1,25 miliarde de lei, TVA", conform unor documente interne ale Bancii Transilvania.
Dupa cum am prezentat in editia noastra de ieri, o parte din aceasta suma trebuia sa ajunga la firma familiei lui Ristea Priboi, SC Management Marketing L SRL Bucuresti, in urma unei solicitari a lui Beca, care justifica transferul platii in baza unui contract de consulanta cu exact aceeasi valoare – 1.826.769.000 lei.
Banii au ajuns la Priboi!
Afacerile derulate intre firma sotiei controversatului deputat PSD de Vrancea, Ristea Priboi, si societatea Amapolla Prest SRL Faraoani au devenit o certitudine. Acest lucru a fost confirmat chiar de Benoni Beca, patronul firmei Amapolla, care a avut un contract de consultanta in valoare de aproape doua miliarde de lei cu firma Management Marketing L SRL Bucuresti, administrata de Mariana Priboi, sotia deputatului de Vrancea. "Am lucrat cu Management Marketing L SRL Bucuresti. Am avut un contract de consultanta pe care la un momend dat l-am reziliat", ne-a declarat Beca. El nu a mai apucat sa ne lamureasca in cea a constat consultanta in valoare de 1,8 miliarde de lei, pe care a primit-o de la nevasta deputatului de Vrancea.
Un document in posesia caruia am intrat in decursul zilei de ieri atesta ca intre societatea Amapolla Prest SRL Faraoani, administrata de Benoni Beca, si Management Marketing L SRL Bucuresti, s-au facut plati. Dupa ce a incheiat in anul 2001, un contract cu SNP Petrom, sucursala Vrancea, la 16 ianuarie 2002, Benoni Beca a solicitat ca plata pentru factura 0753048 din 19.12.2001, in valoare de 1,862 de miliarde de lei, sa fie transferata "catre SC Management Marketing L SRL Bucuresti, deoarece Amapolla Prest SRL este debitoare cu suma de 1,862 de miliarde de lei, reprezentind plata unui contract de consultanta". In aceeasi zi, SNP Vrancea a platit catre firma Marianei
Priboi 400 de milioane de lei, bani care s-au intors, ca virament fara fundament. Numai ca, la finalul anului 2002, potrivit documentelor contabile ale firmei din Faroani, societatea lui Beca mai avea de platit catre Management Marketing L SRL Bucuresti numai 61.665.880 de lei. Daca intreaga consultanta acordata de firma Marianei Priboi, s-ar fi redus, in decursul anului 2002, numai la acel contract invocat de Beca in adresa catre SNP Vrancea inseamna ca, in decursul a 11 luni, Amapolla Prest SRL Faraoani a achitat peste 1,7 miliarde de lei la Management Marketing L SRL Bucuresti.
23 de sticle vindute la Peco Vrancea
Interesata de urmarile afacerii de la Focsani, conducerea centrala a SNP solicita Peco Vrancea, in martie 2002, o informare cu privire la stadiul lichidarii stocului. Cifrele vorbesc de la sine: "Aprovizionat – 22.200 bucati. Valoare – 9.366.105.630. Achitat – 4.100.000.000. Diferenta de achitat – 5.266.105.630. Vinzare prin statii Peco – 23 bucati (12 lichior, 11 vodca). Note debitare sucursale – 3972 bucati. Facturare beneficiar – 1500 bucati".
Ingineria financiara practicata de Benoni Beca, patronul Amapolla, a dat rezultate: firma sa a livrat Petrom-ului un produs nevandabil datorita pretului, a facut un imprumut la Banca Transilvania si a trimis-o sa-si recupereze banii de la Peco, care i-a platit la rindul sau aproape o jumatate din suma. Complicitatile din spatele acestei afaceri ramin inca sa fie stabilite, dar un nume, destul de sonor, apare in subsolul tranzactiilor – fostul ofiter de securitate si fost consilier al premierului Nastase, actualul deputat de Vrancea Ristea Priboi. Cifra vehiculata este la fel de impresionanta – 1,8 miliarde de lei care trebuiau sa ajunga la societatea bucuresteana in care actionari sint socrii lui Ristea Priboi, Management Marketing L SRL. In ceata ramine si misteriosul personaj care i-a facilitat lui Benoni Beca, patronul unui obscur SRL dintr-o comuna bacauana un protocol cu centrala SNP, valabil pina la 31 decembrie 2002(!). Dupa ce arata ca "plata facturilor va fi efectuata la 30 de zile de la data livrarii marfii", clauzele intelegerii pentru vinzarea unora dintre cele mai scumpe produse de acest gen incrimineaza, in caz de esec al afacerii, conducerile filialelor. "Conducerea sucursalei Petrom este direct raspunzatoare de stocurile create", se arata la punctul 5 al protocolului.
Afacerea de la Peco Vrancea nu si-a epuizat inca toate necunoscutele. Ramine inca de elucidat dimensiunea acestor tranzactii, din semnalele "Ziarului de Vrancea" numarul sticlelor de vodca si de lichior aduse la Focsani depasind cu mult 20.000. Unde s-a oprit amestecul lui Ristea Priboi in derularea afacerii dintre Benoni Beca si SNP Petrom? Alte elemente despre scandalul "Priboi – Petrom" cititi in numerele noastre viitoare. (Lidia GROSEI, Nicoleta BICHESCU, Ciprian BOBEICA)

Comentarii