Zapada, inamicul public nr. 1

vineri, 09 ianuarie 2004, 00:00
5 MIN
 Zapada, inamicul public nr. 1

Circulatia rutiera din judet a fost si ieri ingreunata de nametii de zapada acumulati de viscolul din ultimele zile. Pentru ca vintul si-a mai diminuat din intensitate, angajatii Societatii de Drumuri si Poduri au putut interveni cu utilajele din dotare pentru degajarea arterelor rutiere. Din cele sapte drumuri judetene care au fost blocate miercuri, ieri doar pe doua se circula pe un singur sens. Drumarii nu au gasit prea multe masini blocate in nameti, singurul incident de acest gen fiind cauzat de o cisterna abandonata pe drumul dintre Maicanesti si Ciorasti. Pe de alta parte, in mai multe zone din oras focsanenii nu s-au putut incalzi cu gaz, datorita unor defectiuni. Din cauza carosabilului acoperit cu zapada si polei, soferii sint sfatuiti sa circule cu multa prudenta.
Ieri dupa-amiaza, in jurul orei 18.00, doar doua drumuri judetene mai aveau probleme, Ciorasti – Maicanesti si Bogza – Martinesti, aici circulindu-se pe un singur sens. Angajatii de la Drumuri si Poduri au lucrat toata ziua pentru a debloca celelalte drumuri, mai ales ca vintul si-a mai diminuat intensitatea. Ei se tem insa ca vor aparea probleme pe timpul noptii, mai ales ca aseara vintul incepuse din nou sa sufle cu putere. „La ora actuala avem doar doua drumuri pe care se circula pe un singur sens. Dar am vazut ca a inceput sa ninga din nou, iar vintul bate in zona de sud, asa ca s-ar putea sa apara probleme mai tirziu”, ne-a declarat Nicolae Plesa, dispecer la ADP.
Drumarii nu au gasit prea multe masini blocate in nameti, singurul incident de acest gen fiind cauzat de o cisterna abandonata pe drumul dintre Maicanesti si Ciorasti. „Dimineata, echipajul a gasit cisterna abandonata inca de seara. Nimeni nu a anuntat. Soferul plecase acasa, pe la Liesti, la 40 de kilometri departare. Asa ca mai mult a durat sa-l aducem pe sofer cu cheile, sa porneasca masina si sa degajam drumul”, ne-a mai spus dispecerul de la Societatea de Drumuri si Poduri. Cei care se ocupa de deszapezirea drumurilor judetene spun ca nu au mai ramas alte autovehicule sau masini de mare tonaj blocate pe traseu.
Pe timpul zilei, drumarii au avut si citeva solicitari din partea Serviciului Judetean de Ambulanta. „Nu am avut probleme deosebite, nu au fost cazuri grave, ci doar citeva gravide. Am avut interventii la Ciuslea si Rachitosu, unde ne-au ajutat cei de la Drumuri si Poduri. Am patruns foarte greu si la Poiana Cristei, dar acolo am trimis ARO-ul Salvarii”, ne-a declarat medicul de garda de la Serviciul Judetean de Ambulanta.
Soferii de la Autogara Focsani s-au plins insa ca circulatia este foarte ingreunata, mai ales pe drumurile Vulturu – Maluri, Tataranu – Ciorastii Mari, care sint inzpezite, pe Nanesti – Hanu Conachi, Mircestii Noi – Radulesti, Balesti si Slobozia Ciorasti- Jiliste. Un autobuz a ramas inca de miercuri dimineata la Ciorastii Mari, iar un altul, trimis la Martinesti, a reusit sa ajunga in Autogara abia ieri dimineata. „S-a circulat greu, avem si un autobuz care a ramas la Ciorastii Mari. Dimineata, vintul a batut destul de bine. Cind am vorbit cu cei de la ADP, ne-au spus ca s-a bagat freza pe Hingulesti – Maluri, dar ca nu este nici o sansa sa se circule, pentru ca zapada s-a pus la loc. Sa stiti insa ca cei de la drumuri sint cam indiferenti. Inainte de Craciun s-a intimplat ca un autobuz sa ramina inzapezit trei zile la Maluri, la 200 de metri de Vulturu, iar soferul de pe utilaj a cerut, ca sa faca pirtie, 100 de litri de motorina de la primarul din Vulturu, care ramasese si el blocat, spunind ca nu are cu ce sa se intoarca in Focsani”, s-a plins dispecerul de la Autogara.
Drumurile Nationale au scapat si ieri de probleme majore. Angajatii de la Politia Rutiera nu au fost nevoiti sa intervina in blocaje rutiere, pe sosele circulindu-se normal, dar in conditii de iarna. La fel, nici la Electrica si Romtelecom nu s-au primit sesizari pe parcursul zilei de ieri. Singurii ramasi fara curent electric au fost localinicii din zona Boghesti- Tanasoaia.
Fara caldura la centrale
O parte din focsaneni au ramas ieri fara gaze, din cauza unor defectiuni la reteaua de gaz metan. Dupa spusele angajatilor de la dispeceratul Distrigaz, mai multe zone din Focsani au fost afectate de o avarie la o conducta de gaz. Defectiunea a durat ore bune, fiind remediata abia spre seara. „Am avut o avarie pe un tronson din conducta noastra. Au fost afectate mai multe zone din Focsani, dar in acest moment (19.30 – n.r.), s-a dat drumul in toate zonele, mai putin la blocul 37, de pe bulevardul Unirii. Aici, este un locatar care a lasat aragazul deschis in casa si nu putem deschide gazul, pentru ca ar putea sari blocul in aer. Asteptam ca acesta sa ajunga acasa ca sa putem relua furnizarea gazului”, ne-a spus dispecerul de la Distrigaz. (Camelia STANILA, Dan CHIRIAC)
CASETA:
2,5 milioane pentru un kilometru deszapezit
Interventiile din sezonul rece sint destul de costisitoare pentru buget. Cu toate materialele necesare, combustibilul pentru utilaje sau cheltuielile de personal, o interventie pe timp de iarna costa in medie 2,5 milioane de lei, pe fiecare kilometru de drum deszapezit. Drumarii vrinceni au in administrare 987,5 kilometri, din care doar aproximativ 303 kilometri au fost cuprinsi in categoria a II-a de viabilitate, ceea ce inseamna ca sint foarte importante pentru bunul mers al judetului. Acestea sint drumuri cu potential socio-economic mai mare sau drumuri de interes turistic, de aceea aici se realizeza intotdeauna primele interventii pe timp de iarna. In categoria a III-a de viabilitate sint inclusi circa 348 de kilometri de drum, in timp ce la nivelul IV sint 336 kilometri. Aceasta clasificare va face ca pe timp de iarna, drumurile din ultima categorie sa fie printre cele mai impracticabile din judet. Prioritatile pentru interventii se stabilesc descrescator, de la nivelul II, la nivelul IV de viabilitate, aceasta daca nu apar probleme majore pe alte trasee, cum ar fi patrunderea unei Ambulante la un bolnav aflat intr-o zona inzapezita. Avind in vedere aceste prioritati, este inevitabil sa nu apara si unele nemultumiri, datorate decalajului de timp intre interventii. Drumarii sint insa obligati sa intervina in misiuni de salvare.
Dispeceratul Societatii de Drumuri si Poduri este functional 24 de ore din 24. Cei care doresc informatii privind starea drumurilor din judet pot suna la 214.690. (C. STANILA)

Comentarii