Control cu cintec la Teatrul Muzical

luni, 20 martie 2000, 00:00
5 MIN
 Control cu cintec la Teatrul Muzical

Cei care au condus destinele Teatrului Muzical din 1998 pina anul trecut, cind aceasta institutie a fost preluata de Primaria Galati, au produs statului un prejudiciu care se ridica la 128 milioane de lei. Aceasta este concluzia la care au ajuns angajatii Curtii de Conturi in urma controlului efectuat la Teatrul Muzical in toamna anului trecut. Cu aceasta ocazie, controlorii financiari au stabilit ca fosta conducere, din care au facut parte Gheorghe Stanciu, director general, Florin Melinte, director artistic al teatrului si liderul organizatiei municipale a Partidului Democrat precum si Adriana Cismileanu, contabilul sef al institutiei, se fac vinovati de o serie de nereguli in gestionarea banilor publici. In prezent, dosarul se afla pe rolul Colegiului Jurisdictional al Curtii de Conturi. Florin Melinte afirma ca nici unul din cei acuzati nu va plati vreun leu din suma care li se imputa si ii acuza pe controlorii financiari nu au aplicat corect legea.
Directia de Control Financiar din cadrul Curtii de Conturi a
efectuat, la sfirsitul anului trecut, un control la Teatrul Muzical avind drept scop verificarea modului in care au fost gestionati banii publici primiti de aceasta institutie din bugetul Consiliului Judetului (CJ) sau obtinuti, in 1998, din activitatea proprie. Practic, Teatrul Muzical a intrat in vizorul Curtii de Conturi la scurt timp dupa ce aceasta institutie a trecut in subordinea Primariei printr-o hotarire a Consiliului Local, ocazie cu care i-a fost schimbata si conducerea. In urma verificarilor efectuate a rezultat un prejudiciu de peste 128 de milioane de lei produs atit bugetului CJ cit si celui de stat, provenind din neplata impozitelor pe salarii, acordarea ilegala a unor sume de bani directorului Stanciu si incheierea unor contracte paguboase cu una dintre firmele cu care Teatrul Muzical a colaborat.
Directorul Gheorghe Stanciu este acuzat ca a primit, nejustificat, din partea Teatrului peste 14 milioane de lei
Angajatii Curtii de Conturi au constatat ca in perioada decembrie ’97 – decembrie ’98, fostul director, Gheorghe Stanciu, si-a incasat salariul si pentru zilele in care acesta nu a fost la serviciu. Astfel, Teatrul Muzical i-ar fi platit in mod nejustificat directorului peste opt milioane de lei, suma pe care acesta trebuie acum sa o restituie si la care se adauga dobinzile calculate pina la data efectuarii controlului, ce se ridica la 8,4 milioane de lei. De semenea, lui Stanciu i s-au platit intre ianuarie si aprilie 1998 "pentru serviciile prestate" aproape sase milioane de lei, fara insa ca Teatrul Muzical sa aiba vreun document care sa demonstreze ca acesta a fost prezent la
locul de munca in perioada respectiva. In timpul controlului, angajatii Curtii de Conturi au mai descoperit ca salariatii Teatrului Muzical au primit nejustificat sume pentru deplasari, recuperate insa cu ocazia verificarilor. Potrivit constatarilor organului de control, pentru producerea acestui prejudiciu au fost gasiti raspunzatori atit Gheorghe Stanciu cit si directorul artistic Florin Melinte, contabilul sef Adriana Cismileanu si referentul Maria Belciugan. Dupa calcularea dobinzilor la sumele acordate pe nedrept lui Stanciu, rezulta ce cei patru au acum de platit 25,8 milioane de lei.
Nereguli privind plata impozitului pe salarii si pe veniturile colaboratorilor externi
Actele contabile ale Teatrului Muzical au scos la iveala, cu ocazia verificarilor Curtii de Conturi, si nereguli privind achitarea obligatiilor catre bugetul de stat. Iata care sint sumele cu care Teatrul Muzical a ramas restant fata de bugetul de stat in 1998: 88,5 milioane de lei reprezentind impozitul pe salarii (cu majorarile de intirziere aferente), contributia la fondul de asigurari sociale si la fondul de somaj si 7,9 milioane de lei – impozitul pe veniturile colaboratorilor. De asemenea, controlorii fianciari mai imputa fostei conduceri si neincasarea la termenele prevazute in contract a chiriei pentru spatiile acordate unor parteneri ai teatrului, precum si faptul ca nu au incasat majorari de intirziere pentru neefectuarea la timp a acestor plati.
Afaceri dubioase incheiate cu firma constanteana Thalassa Sound
In urma anchetarii Curtii de Conturi s-a mai constatat ca, in 1998, Teatrul Muzical a achizitionat diverse materiale necesare pregatirii si montarii spectacolelor si a incheiat contracte de prestari de servicii cu firme, fara a selectiona ofertele cele mai avantajoase. De asemenea, conducerea teatrului a efectuat in unele cazuri plati catre furnizori fara a avea documente legale.
Astfel, SC Thalassa Sound SRL Constanta, a primit din partea teatrului aproape 47 de milioane de lei, reprezentind pretul unor servicii, fara insa ca institutia galateana sa intocmeasca actele legale in momentul virarii acestor sume. Controlorii financiari au ajuns astfel la concluzia ca reprezentantii teatrului trebuie sa scoata acum din buzunar 5,4 milioane de lei, adica dobinda calculata pentru aceste plati anticipate. De altfel, Teatrul Muzical a platit firmei constantene si contravaloarea unor compact-discuri fara insa a le primi.
"L-am reclamat pe directorul Stanciu la Consiliul Judetului, dar nu s-a luat nici o masura"
Una dintre persoanele acuzate de controlorii financiar ca ar fi responsabila de prejudicierea statului cu 128 de milioane de lei este si contabilul sef al Teatrului Muzical, Adriana Cismileanu. Ea ne-a declarat insa ca, daca au existat intr-adevar nereguli, vinovati nu pot fi decit directorii. "Calculul impozitelor si celelalte datorii s-a facut corect, in conformitate cu prevederile legii. In privinta sumelor acordate nejustificat directorului Stanciu, pot sa spun ca am reclamat verbal acest lucru la Consiliul Judetului, dar nu s-a luat nici o masura. Tinerea contabilitatii nu s-a putut face cum trebuie, datorita faptului ca posturile de contabil din schema au fost reduse la jumatate, motiv pentru care lucrarile au ramas in urma. De asemenea, in acea perioada s-a muncit sub presiunea fostilor directori", ne-a declarat Adriana Cismileanu.
Florin Melinte sustine ca angajatii Curtii de Conturi au aplicat gresit legea
"Toata incurcatura pleaca de la contractele de colaborare incheiate de Teatrul Muzical cu diverse persoane. Organul de control nu a luat in calcul prevederile legii 8/1992 (n.r. Legea dreptului de autor), din acest motiv exista o diferenta intre impozitul pe veniturile acestora platit de Teatrul Muzical si cel calculat de angajatii Curtii de Conturi. In orice caz, noi am depus o intimpinare la Colegiul Jurisdictional al Curtii de Conturi, instanta care judeca acest caz, in care demonstram ca nu sintem vinovati", a declarat Florin Melinte.
Fostul director artistic al Teatrului Muzical ne-a mai spus ca este mai mult ca sigur ca nici unul dintre cei acuzati nu va fi obligat in final sa plateasca vreo suma de bani. (Magda CONDOS, Gabi BEJAN)

Comentarii