Trei mii de galateni asteapta despagubiri

duminică, 01 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Trei mii de galateni asteapta despagubiri

Dupa aparitia Legii 1/2000, la nivelul judetului Galati au fost inregistrate 15.867 cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si 1998 de cereri pentru retrocedarea padurilor.
Problemele au inceput sa apara odata cu validarile propunerilor de retrocedare venite din partea comisiilor locale. Comisia judeteana a validat cereri de restituire pentru 27.392 hectare, din care 4.618 hectare nu pot fi insa retrocedate pe vechile amplasamente, asa cum prevede legea. Asta inseamna ca oamenii care au solicitat restituirea unor terenuri care in acest moment sint ocupate de constructii ar urma sa primeasca despagubiri. Problema este insa ca nu exista nici un act normativ care sa reglementeze modul de acordare a acestor compensatii. Nu se stie cine va face evaluarea terenurilor respective, in baza caror criterii, cine se va ocupa de evaluari si nici din ce fonduri se vor acorda despagubiri. In judetul nostru, cele mai mari probleme au aparut deja in municipiul Galati, unde s-au inregistrat aproximativ trei mii de cereri pentru restituirea unor terenuri ocupate in prezent de constructii industriale sau blocuri de locuinte.
Adoptarea Legii caselor nationalizate nu rezolva
chestiunile ramase neclare in "Legea Lupu"
Initiatorul legii de retrocedare, deputatul Vasile Lupu, recunostea, in urma cu doua luni, in cursul unei vizite la Galati, ca nu s-a gasit o solutie pentru despagubirea fostilor proprietari de terenuri. El declara atunci ca acest lucru va fi reglementat dupa adoptarea formei modificate a Legii caselor nationalizate. Grupurile parlamentare au cazut de acord asupra continutului acestei legi si se asteapta ca saptamina viitoare sa fie adoptata.
Deputatul PDSR, Dan Nica sustine ca acest act normativ va fi unul complet, care rezolva atit problema chiriasilor cit si pe cea a despagubirilor pentru casele ce nu pot fi restituite, dar afirma ca nu exista nici o legatura intre despagubirile pentru casele nationalizate si cele pentru terenurile ce fac obiectul Legii 1/2000. Deputatul Nica spune ca Legea privind retrocedarea terenurilor a avut o hiba inca de la inceput, iar responsabil pentru neincluderea in textul de lege a problemei despagubirilor se datoreaza initiatorului, respectiv deputatului Vasile Lupu, care a dorit sa scoata legea cit mai repede si nu a tinut cont de amendamentele propuse de alte grupuri parlamentare. (Mirella AUR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii