18 miliarde pe an pentru betivii Iasului

joi, 21 august 2003, 23:00
4 MIN
 18 miliarde pe an pentru betivii Iasului

Luna de luna, numai la Iasi, circa 1,5 miliarde de lei din banii dati de salariati pentru Sanatate sint cheltuiti pentru investigarea si tratarea unor indivizi care ajung in spital dupa ce s-au batut prin circiumi sau si-au dat singuri cu sticla in cap. Majoritatea dintre ei nu lucreaza, si, implicit, nu platesc un sfant la asigurari de sanatate. Un sejur de trei zile pentru fiecare astfel de individ ne costa pe noi, ceilalti contribuabili, minim 5 milioane de lei, daca este un caz banal. Zilnic in spitalele iesene vin, in medie, cite zece astfel de indivizi. Aceasta in conditiile in care, zilnic, medicii din spitalele iesene se pling ca nu au cu ce sa-si trateze pacientii ajunsi aici nu din vina lor, cel mai adesea acestia fiind nevoiti sa-si cumpere din banii lor seringi, manusi chirurgicale, perfuzoare, fese, spirt sau medicamente. Revoltator este faptul ca, pentru oamenii care si-au platit o viata sau isi platesc lunar asigurarile de sanatate (6% din salariu), spitalele nu pot asigura aceste materiale, in timp ce pentru acesti indivizi trebuie sa se scoata bani din piatra seaca pentru a-i trata, fiind urgente. Asta in conditiile in care oriunde in tarile civilizate un astfel de individ, care se raneste singur de exemplu, este pus imediat la plata. Nicidecum nu este tratat pe banii celorlalti asigurati. Cum este posibila in Romania, tara cu cel mai mic fond al asigurarilor de sanatate din Europa, o astfel de anomalie?
Zilnic, circa 20 de persoane ajung in spitalele iesene in urma unor agresiuni. Medicii spun ca jumatate dintre ei nu au nici un fel de sursa de venit sau traiesc din ajutorul social. „Din cele 15 internari zilnice care se fac la noi, 10 sint agresiuni. Cel putin jumatate dintre ele sint pacienti care nu platesc asigurarile de sanatate. Numai pentru un singur astfel de pacient se cheltuiesc 5 milioane de lei deoarece este obligatoriu sa fie tinut sub observatie in spital minimum 3 zile si sa i se faca toate investigatiile necesare. Sint cazuri in care unora li se face chiar si detartrajul dentar, deoarece vin loviti la dantura”, a declarat Aurica Beilic, secretara Clinicii Maxilo-Buco-Faciala (BMF), de la Spitalul „Sf. Spiridon”, cea care centralizeaza toate internarile in aceasta clinica.
Pleaca cu taxiul la Birlad, dar nu plateste un sfant in spital
Un astfel de pacient, pentru care Spitalul „Sf. Spiridon” a cheltuit peste 5 milioane de lei, este si Gheorghe Panaite, din Birlad, un individ de 21 de ani. In urma unei agresiuni, acesta a ajuns in Spitalul Birlad care, neputindu-i asigura investigatiile de specialitate, l-a trimis la Clinica BMF de la Iasi. „Am ramas cu gura cascata cind am vazut pe fisa ca are 21 de ani si primeste un ajutor social, dat de Primaria Birlad, de 2,7 milioane lei. Aici a fost ingrijit gratuit, pentru ca aceste persoane beneficiaza de prevederile Legii 416, care le acorda acest drept. La noi in clinica a stat 5 zile si, la plecare, ca sa vedeti ce sarac este, a platit un particular care sa-l transporte de la Iasi pina la Birlad cu masina. In clinica insa nu si-a platit nici macar foaia de observatie”, spune revoltata Aurica Beilic.
Numai tomografia computerizata costa 1,5 milioane lei
Aceasta situatie este similara si la Spitalul de Neurochirurgie „Sf. Treime”, unde sint investigati zilnic, in medie, patru-cinci astfel de indivizi. Cei mai multi dintre ei, spun medicii neurochirurgi, sint adusi din alte judete sau de la tara. „Indiferent ca sint beti sau nu, daca acuza traumatisme la cap, noi nu-i putem externa decit dupa minimum trei zile. Si aceasta deoarece orice lovitura la cap este foarte periculoasa, putind aparea in timp complicatii sau tumori. Nu ne putem asuma acest risc. Unora le facem si tomografii computerizate. Numai costul unei astfel de investigatii este de circa 1,5 milioane de lei. La acestea se adauga radiografiile, medicatia, mincarea, cazarea si plata personalului care il ingrijeste. Cheltuielile se ridica la 4-5 milioane de lei pentru fiecare”, a declarat dr. Florin Gramada, purtatorul de cuvint al Spitalului de Neurochirurgie. Acesta a adaugat ca sint zile cind la spital sint aduse chiar si 20 de cazuri de agresiuni, dintre acestea cel putin jumatate fiind tratate gratuit.
Pentru fiecare pacient cu agresiune se cheltuiesc, in medie, 5 milioane de lei
Teoretic, spitalele ar putea recupera banii cheltuiti cu acesti indivizi. Potrivit legii, spitalul trebuie sa dea in judecata agresorii, care trebuie sa plateasca cheltuielile de spitalizare ale victimelor lor. Acest lucru este cel mai adesea imposibil, pentru ca, pe de-o parte, spitalul nu-si poate permite sa cheltuiasca bani pe procese, iar pe de alta parte, fie victima si agresorul se impaca, fie acestia din urma sint la fel de nenorociti ca si victimele lor, neavind nici o sursa de venit. Tinind cont de faptul ca, in fiecare zi, in Iasi, sint cel putin 10 cazuri de pacienti care nu-si platesc asistenta medicala, pentru care se cheltuieste, in medie, o suma de 5 milioane lei de persoana, se ajunge ca, in fiecare luna, spitalele sa dea pur si simplu 1,5 miliarde lei din banii strinsi de la oamenii care muncesc. Sau 18 miliarde de lei pe an.
Spitale sociale?
O solutie pe care conducerea Ministerului Sanatatii si Familiei o are in vedere este infiintarea asa-ziselor spitale sociale, care insa vor beneficia de un buget mult mai redus decit celelalte. In aceste spitale sociale vor fi internati toti acei pacienti care, din diferite motive, nu-si pot plati asigurarile de sanatate. De altfel, in spitalele sociale se va asigura doar o asistenta medicala minima, iar personalul medical va fi mult mai redus. (Carmen M AFTEI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii