A fost scos la lumina vechiul Pod de Fier

miercuri, 20 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 A fost scos la lumina vechiul Pod de Fier

Excavatoarele Regiei "Apa-Canal" au scos ieri la lumina zilei ramasitele unui vechi pod de fier. Descoperirea a fost facuta chiar la intersectia strazilor C.A. Rosetti si Cucu, adica exact in zona numita popular de ieseni "Podul de Fier". Prin sectiunea transversala facuta de angajatii RAJAC, care au sapat aproximativ 3 metri in adincime, se putea observa structura metalica a podului, pavat cu caramida rosie.
Pentru a remedia o defectiune aparuta in reteaua de distributie a apei potabile din zona, angajatii RAJAC au sfredelit asfaltul. "Au fost gasite citeva structuri de fier si mai multe straturi de caramida rosie. Constructia existenta nu a afectat insa lucrarile la retea", a declarat Tudor Tudose, purtatorul de cuvint al regiei.
Despre Podul de Fier, istoricii ieseni sustin ca a fost construit in secolul al XIX-lea si facea legatura intre doua parti ale orasului, peste piriul Cacaina. "Podul a fost construit pe vechiul amplasament al unui pod de piatra. Nu este o descoperire senzationala pentru ca astfel de poduri au mai fost construite in aceeasi perioada si peste Bahlui", a declarat istoricul Ioan Caprosu, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universitatii "Al.I. Cuza". Cu toate acestea, Ioan Caprosu sustine ca la locul sapaturilor ar fi trebuit chemat si un arheolog iesean, lucru pe care angajatii Regiei "Apa-Canal" nu l-au facut. "In mod normal, regia trebuia sa anunte aceasta descoperire, iar lucrarile sa fie sistate, cel putin temporar", a spus Caprosu.
Contactat telefonic ieri, istoriograful Constantin Ostap sustine ca descoperirea este importanta pentru stabilirea exacta a evolutiei orasului si a alimentarii cu apa din Iasi. "Avem date foarte putine din acea perioada. Se stie doar ca pe acolo trecea piriul Cacaina. Probabil ca podul facea legatura intre zona captarilor de apa de la Aroneanu si 7 Oameni si rezervorul central de la Golia", a declarat Constantin Ostap.
Pina la inchiderea editiei, Bogdan Birleanu, seful Inspectoratului pentru Cultura, nu a putut fi contactat telefonic pentru a preciza care va fi evolutia ulterioara a acestei descoperiri. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii