Afaceri dubioase sug miliarde din spitalele iesene

luni, 07 iulie 2003, 23:00
6 MIN
 Afaceri dubioase sug miliarde din spitalele iesene

Aproape patru miliarde de lei, bani luati din bugetul si asa dezastruos al Sanatatii iesene. Atit a platit Maternitatea „Elena Doamna” in decembrie anul trecut, in avans si cu o usurinta inexplicabila, pentru o statie de oxigen. Care insa nu a fost livrata nici pina in prezent. Aceasta in conditiile in care pentru instalarea acceleratorului de particule de la „Spiridon”, aparat folosit pentru tratarea cancerului si care a costat 4 milioane de dolari, nu s-au mai gasit doua miliarde de lei pentru instalare, aparatura fiind batuta de vint si ploaie in curtea spitalului mai bine de doi ani. Desi maternitatea a primit de la Ministerul Sanatatii, fara prea mari batai de cap, cele patru miliarde in decembrie 2002, statia de oxigen exista deocamdata doar pe hirtie. Cu alte cuvinte, cunoscutul slogan „Iei acum, platesti la anul” se aplica invers in cazul acesta: „Platesti acum si, poate, o sa primesti aparatul la anul”. Sau, altfel spus, desi maternitatea a platit in avans si integral statia de oxigen inca de anul trecut, au trecut deja sase luni si firma furnizoare nu da nici un semn ca ar intentiona sa o aduca la spital.
In iulie anul trecut, firma Medinvest SRL din Iasi incheia doua contracte „grase” cu Maternitatea „Elena Doamna”. Primul contract prevedea livrarea si montarea unei instalatii de oxigen in valoare de 3,7 miliarde lei, adica 96.000 de dolari, iar al doilea contract in valoare de aproape 2 miliarde de lei prevedea achizitia si montarea de aparatura pentru Sectia de Neonatologie.
Licitatie fentata prin defalcare in doua contracte
Desi in total aparatura ce urma sa fie achizitionata si montata valora peste 100.000 de dolari, ceea ce, potrivit legii, inseamna ca ar fi trebuit sa se faca licitatie, se pare ca s-a gasit o portita pentru a scapa de acest „canon”: defalcarea in doua contracte. Fiecare contract in parte valorind sub 100.000 de dolari, s-au facut doua selectii de oferte pentru fiecare set de aparatura. „Sumele fiind mai mici de 100.000 de dolari pentru fiecare achizitie in parte, nu s-a organizat licitatie, ci selectie de oferta. Am incheiat aceste contracte dupa ce am cistigat selectiile de oferta la care au participat mai multe firme”, explica Rares Cristea, directorul Medinvest.
„Este ciudat ca ambele contracte au fost cistigate de aceeasi firma”
Conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi crede insa ca lucrurile nu sint chiar asa de simple, curate si coafate, ci considera ca este vorba de o afacere „incurcata”. „Este ciudat ca ambele contracte au fost cistigate de aceeasi firma. Mai mult, se pare ca pentru instalatia de producere a oxigenului medical nu s-a facut selectie de oferta, incredintindu-i-se direct comanda. DSP trebuia sa supervizeze acest lucru, deoarece erau bani pentru investitii”, spune conf. dr. Stefan Georgescu, directorul DSP Iasi, precizind insa ca la momentul respectiv el nu era in aceasta functie. „Cine era atunci in fruntea institutiei trebuia sa stie ce se intimpla cu banii de la investitii”, a spus dr. Georgescu, care, desi nu a pronuntat numele dr. Mihai Frasin, pe atunci directorul DSP Iasi, l-a acuzat indirect pe acesta de faptul ca nu stia ce se intimpla in ograda lui. „Imi pare rau daca doctorul Georgescu inca nu a aflat ca investitiile nu sint treaba DSP. Statia de oxigenare este strict problema conducerii de la «Elena Doamna»”, ne-a spus taios dr. Frasin.
„In contract, maternitatea avea numai obligatii”
Cert este insa ca intreaga poveste a iesit la suprafata abia dupa ce actuala conducerea a DSP Iasi a aflat ca, desi fusese platita in avans, statia de oxigen nu a ajuns inca la Maternitatea „Elena Doamna”. „Noi am aflat de toata povestea in primavara aceasta. Printre hirtiile de la maternitate am gasit un contract semnat de conducerea maternitatii si firma respectiva in legatura cu aceasta instalatie. Ne-a uimit faptul ca in contract maternitatea avea numai obligatii si faptul ca, desi platise in decembrie anul trecut contravaloarea statiei, aceasta nu fusese inca livrata. Asta desi in contract se spunea ca livrarea statiei se va face in termen de 60 de zile de la plata avansului. Iar statia fusese platita integral inca din decembrie anul trecut”, explica dr. Georgescu.
Apare un act aditional
Directorul firmei Medinvest sustine insa ca aceasta situatie a aparut deoarece maternitatea a dat tirziu banii pentru statie. „Maternitatea trebuia sa plateasca un avans de 30% din valoarea contractului pentru a putea comanda statia de oxigen in Germania la firma producatoare. Dar, deoarece contractul s-a semnat in iulie, iar maternitatea ne-a dat bani abia in decembrie, la efectuarea platii am semnat un act aditional in care ne luam angajamentul sa livram statia pina pe 14 iulie 2003, data la care firma din Germania ne-a spus ca ne poate trimite statia”, a spus directorul Cristea. Lucrurile par insa a fi si mai tulburi, directorul Geogescu sustinind ca actul aditional a fost semnat in luna iunie a acestui an. „Pe 5 iunie 2003, intre maternitate si furnizor s-a semnat un act aditional care obliga firma sa aduca instalatia in 195 de zile de la data platii. Asta insemna 6 luni, incepind cu decembrie 2002. Deocamdata, toate termenele acordate partilor in contracte sint depasite. Furnizorii au spus ca aduc instalatia, dar nu se stie cind”, sustine dr. Georgescu. Acesta a mai precizat ca a anuntat Curtea de Conturi despre neregulile constatate la „Elena Doamna”, dar si Consiliul Judetean, care are sub administratie aceasta maternitate.
In ceasul al 12-lea „Elena Doamna” a reclamat firma la Parchet
In urma adresei primite de la DSP Iasi, Camera de Conturi Iasi a solicitat conducerii Curtii de Conturi de la Bucuresti aprobarea unui control la Maternitatea „Elena Doamna”. Pina cind acest control va lamuri dedesubturile acestei afaceri, conducerea DSP Iasi a luat deja masuri: „Vazind ca nici conducerea spitalului nu face nimic ca sa rezolve problema, am demis-o”, spune dr. Stefan Georgescu. Incercind sa iasa cu fata curata, la inceputul lunii iunie, cu citeva saptamini inainte de a fi demis, dr. Sorin Tomosoiu, directorul de atunci al maternitatii, a depus o plingere la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi impotriva firmei Medinvest, in care reclama faptul ca „firma nu este de buna credinta”. In sesizarea depusa la Parchet, dr. Tomosoiu da dovada brusc de un interes deosebit pentru statia de oxigen care nu mai ajungea la spital, aceasta dupa ce timp de aproape sase luni conducerea maternitatii nu a anuntat nici un organ de control despre situatia creata.
„In urma unor adrese trimise de noi, firma producatoare, Craft Engineering, ne-a trimis un raspuns pe 21 mai 2003, in care precizeaza ca nu a avut inregistrata nici o comanda de instalatie producere oxigen medical gazos, iar pentru o astfel de instalatie e necesara o comanda facuta cu 15 saptamini inainte. Raspunsul acestei firmei ne face sa credem ca furnizorul (n.r. Medinvest) nu este de buna credinta si a incercat inducerea in eroare a spitalului prin acceptarea avansului si intentia vadit negativa de a nu livra statia de oxigen”, precizeaza dr. Tomosoiu in sesizarea depusa la Parchet. Acesta este acum in concediu, neputind fi contactat de noi. Mioara Epifanov, fost director economic al maternitatii, demisa si ea odata cu dr. Tomosoiu, nu a dorit sa comenteze situatia.
Medinvest a mai primit un miliard de la „Elena Doamna”, pentru reparatii capitale
Cele doua contracte de furnizare de aparatura si amenjare a spatiului pentru aceasta nu reprezinta prima colaborare a firmei Medinvest SRL cu Maternitatea „Elena Doamna”. Aceasta firma a mai lucrat pentru maternitate in anul 2002, cind a efectuat reparatii capitale la spitalul in cauza. Conform datelor statistice existente la Directia de Sanatate Publica referitoare la situatia lucrarilor de constructie si reparatii din spitalele iesene, in anul 2002 firma Medinvest a efectuat reparatii capitale la Maternitatea „Elena Doamna” in valoare de 914.739.874 lei. (S. RELEA, C. MAFTEI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii