„Caut «sosie» pentru examenul de Contabilitate”

luni, 06 iunie 2005, 23:00
3 MIN
 „Caut «sosie» pentru examenul de Contabilitate”

Studentii ieseni au descoperit un nou mod de a trece cu bine de sesiune: isi trimit colegii mai mari sau prietenii in locul lor la examene. Totul se face contra cost. Cei care vor sa treaca examenul cu ajutorul unei „sosii” platesc intre 100.000 si 600.000 de lei pe examen. La examenele mai grele, sumele se negociaza.
Cu putina neatentie din partea profesorilor, studentii pot trece examenele fara ca macar sa ia parte la ele. Dupa ce tot semestrul aduna absente si profesorii nu apuca sa le retina figurile, cu citeva saptamini inainte de examen tinerii isi cauta „inlocuitori” destepti. Metoda este simpla: lipesc anunturi pe afisierul caminelor, prin baile facultatilor sau ii roaga pe prietenii geniali sa ii scape de grija. Daca prieteni fac acest lucru si pentru o bere, cei care raspund anunturilor cer bani frumosi. „Sa dea cineva examen in locul tau se poate doar daca stii ca profesorul nu controleaza carnetul de student sau buletinul. La examenele orale este exclus sa incerci asa ceva, se prinde imediat proful pentru ca trebuie sa ii dai carnetul. Ar fi o solutie si pentru examenele orale, dar e mult de munca: sa falsifici un carnet de student. Pur si simplu, schimbi poza din carnet cu cea a prietenului care te inlocuieste”, spune Maria, o studenta la Filosofie care a trecut de multe examene cu ajutorul unei prietene „citite”.
Trebuie sa nu pari suspect in ochii profesorului
Odata intrat in clasa, inlocuitorul trebuie sa treaca neobservat de colegi, sa fie stapin pe sine si sa se simta ca si cum intotdeauna a fost student acolo, doar ca a lipsit cam mult de la scoala si nu isi cunoaste colegii. Cei care folosesc aceasta metoda pentru a lua note mari, nu risca sa fie descoperiti pentru ca merg la sigur, la profesori care nu au cerut niciodata carnetul de student la vreun examen. „Din obisnuinta, era o data sa trec numele meu in locul numelui celui pe care il ajutam. Trebuie sa fii atent, profesorii se prind repede daca esti suspect. Nu se poate face acest lucru in restante, cind ii numeri pe degete pe cei care dau examenul”, spune Florin, un „expert” in Geografie, care a jucat rolul de „sosie” de mai multe ori.
Sosiile se vind si pentru 100.000 lei
Sumele pe care le cer cei care sint dispusi sa fie examinati la nesfirsit nu sint mari. Cu 100.000 de lei treci un examen cu 5 sau 6. Pentru note mai mari, sumele cresc simtitor, chiar si pina la 600.000. „Mai mult de 600.000 de lei nu am auzit sa coste un examen. Pretul asta este pentru un profesor dificil tare, care pune note mici. Oricum, majoritatea celor care dau examenele in locul altora nu invata special pentru asta; ei se duc unde sint siguri ca pot lua nota de trecere macar. Majoritatea cer 100.000 de lei, fraier sa fii sa dai mai mult, nu face decit sa scrie pe o foaie ce stie foarte bine deja”, spune Adriana, studenta la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, care a avut o problema: examenul la Contabilitate, dar a trecut cu bine de el cu „ajutor”.
Cei care si-au facut o meserie din a da examene ofera garantie pe o nota minima. Daca nu reusesc sa obtina cel putin nota pe care o promit, nu iau nici un ban. Unii stabilesc suma dupa examen, in functie de nota pe care o obtin. „Bineinteles ca risti cind trimiti pe cineva in locul tau la examen, dar, pina la urma, daca nu risti, nu cistigi. Nici nu stii cum te poti trezi cu un 10 la un examen la care toti pica. La fel de bine poti lua si nota mica”, mai spune studenta la FEAA. Daca sint prinsi, studentii risca sa fie exmatriculati, insa pina acum nici un tinar nu a fost sanctionat pentru acest lucru in ultimii doi ani. Intrebat despre aceasta practica a studentilor, rectorul Universitatii „Cuza”, prof.dr. Dumitru Oprea, spune ca „e un sport practicat tot mai des”, adaugind ca i-a avertizat pe profesori sa verifice identitatea studentilor. „Acum vreo sase ani a fost depistat un astfel de caz la Contabilitate. Colegul care a tinut locul unui student a fost atunci exmatriculat”, a spus rectorul Oprea. (Francesca STOIAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii