Cit se cistiga din afacerile cu ciini

marți, 26 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Cit se cistiga din afacerile cu ciini

O meserie la care putini dintre noi s-au gindit ca ar putea fi o sursa stabila de venituri, este cea de dresor de ciini. In Iasi, un singur om a avut initiativa de a-si legaliza statutul de dresor. Mii de ciini au trecut prin miinile acestuia si multi dintre ei au devenit campioni nationali si internationali. Din aceasta ocupatie cistiga lejer 7-8 milioane de lei lunar. La limita legii si realizind cistiguri lunare de aproximativ 20 de milioane de lei, se afla dresorii de ciini pentru lupta. Acestia percep tarife situate intre 8-10 milioane pentru un "ciine gata pregatit pentru atac".
In Iasi exista un singur instructor dresor autorizat. Vasile Tataru are 38 de ani si detine propria scoala de dresaj din Iasi, inca din anul 1990. In anul in care a obtinut autorizatia de instructor-dresor coordonator si-a luat doi asistenti calificati si s-a hotarit sa faca din mai vechiul sau hobby o afacere. S-a specializat in dresarea ciinilor utilitari (pentru companie si paza) si a celor de agrement. A lucrat un an in Turcia, pentru a se familiariza cu temperamentul diferit al ciinilor, de la un mediu climateric la altul.
Nu exista inteligenta la ciini, ci doar receptivitate
Scoala ieseana de dresaj pe care o reprezinta Tataru este campioana nationala la probele utilitare si de agilitate, din 1990 si pina acum. "Mi-au trecut prin mina mii de ciini. In prima faza, in functie de rasa si temperamentul cursantului, stabilesc strategia si comenzile la care acesta ar fi cel mai receptiv. Nu am gresit niciodata, pentru ca am plecat de la principiul ca nu exista inteligenta la ciini, ci doar receptivitate. Am patru metode de dresaj: cu recompensa, prin imitatie, cu joaca sau mixte. Nu antrenez nici un fel de ciine pentru lupta, ci doar pentru luare de pozitie in cazul care este atacat. Fiind niste animale atit de receptive, care intra intr-o perfecta comuniune cu antrenorul sau stapinul lor, poti crea adevarati monstri care, in fond, nu au nici o vina pentru educatia primita", ne marturiseste plin de pasiune Tataru.
1,5 milioane pe luna pentru dresatul unui ciine
Nu exista luna in care sa nu aiba cel putin 15-20 de cursanti, iar primavara si toamna ajunge si la 30 de ciini antrenati. Pentru "un dresaj total" al ciinilor de paza percepe intre 1,5-2 milioane de lei, iar pentru cei de agrement 1-1,5 milioane de lei. Chinodromul este amenajat in spatele stadionului "Constructorul" unde foarte multi dintre stapinii cursantilor petrec ore in sir alaturi de antrenor si asistentii acestuia. Tataru ne marturiseste ca munceste in jur de 8 ore pe zi, iar cistigul sau mediu lunar net se ridica la 7-8 milioane de lei.
Un pui de ciine de lupta bine antrenat se vinde cu 10 milioane de lei
Adrian P. este un tinar de 26 de ani pasionat de luptele de ciini. Are un Pitt- Bull, un Rothwailler si doi Bull-Terrieri. Organizeaza, ori de cite ori are ocazia, acest gen de "intreceri sportive" aflate in afara legii, dar care aduc frumoase cistiguri de pe urma pariurilor. Cum acestea se pot organiza destul de greu din cauza "ochiului vigilent al Politiei", Adrian cistiga cel mai bine din darea la monta a campionilor lui si, mai ales, din antrenarea si educarea puilor pina la "gradul de agresivitate necesar acestora pentru a fi gata de lupta". Un pui din parinti-campioni si gata dresat il vinde cu 8-10 milioane de lei, in functie de sex. Din aceasta suma se scad insa, banii cheltuiti pe vaccinari si hrana, cheltuieli suportate de dresor si care ajung la 1,5-2 milioane pentru un ciine. "Cum vind cel putin 30 de ciini dresati pe an, fac peste 200.000.000 de lei din meseria asta, fara sa platesc nici un impozit la stat. Traiesc foarte bine cu banii astfel cistigati, si atita timp cit este cerere pe piata pentru dresarea ciinilor pentru lupte, nu vad de ce as renunta. Am clienti din toata tara si chiar politisti care vor ciini antrenati pentru lupta in ofensiva, si nu doar pentru cea in defensiva. Cum nu exista concurenta in domeniu, cred ca este si normal sa profit de lucrul asta, ca oricare alt om de afaceri", este de parere Adrian. (Claudia ENEA)

Comentarii