Cutremur de 6 grade in Copou

vineri, 06 mai 2005, 23:00
5 MIN
 Cutremur de 6 grade in Copou

Vreti sa aveti parte de cutremur in fiecare luna? Atunci nu aveti decit sa va cumparati o casa in Copou. Mai exact, linga Institutul National de Cercetari in Constructie, filiala Iasi, in zona caminelor din Codrescu. Datorita experimentelor seismice care se fac aici, iesenii care locuiesc in apropiere au parte de cutremure mai ceva ca in Japonia. Efectele nu au intirziat sa apara. Peretii de la case fisurati, structuri de rezistenta slabite, panica. Dar cel mai grav este ca un astfel de cutremur „programat” a ajuns aproape sa omoare oamenii. Nu din cauza darimaturilor, ci din cauza fricii. In urma cu doua zile, unei batrine i-a plesnit un vas de singe din cauza panicii care a cuprins-o cind a vazut ca i se misca pamintul sub picioare. Experimentele care se fac in Copou au loc de ani de zile. Conducerea de aici sustine ca anunta vecinii cind se pregateste un cutremur.
„Deodata, totul a inceput sa se clatine”
„Era ora 11.00, lucram la birou, si deodata totul a inceput sa se clatine. Camera incepuse sa se invirta cu mine. Cartile cadeau din rafturi, iar lustrele pareau gata a se prabusi. Totul era atit de asemanator cu efectele unui cutremur adevarat, incit nici nu am reusit sa disting ca este doar un alt experiment programat al celor de la Institut”, a povestit o profesoara universitara care locuieste in una din casele din zona. Totul a durat doar un minut, care insa a parut o vesnicie. Aceasta, la fel ca si vecinii ei, multi cu studii superioare, apreciaza din experienta ca ultimul „cutremur” ar fi avut, in zona lor, circa 6 grade pe scara Richter. „Stateam in loc sigur, si chiar am putut vedea cum s-au fisurat peretii casei de a carei intretinere ma ocup de ani buni de zile”, a adaugat femeia, nemultumita de faptul ca ceea ce nu a reusit trecerea anilor a rezolvat doar intr-un minut statia de experimente seismice din vecinatate. „Nu stiu cum va mai rezista casa la un cutremur adevarat, cind in fiecare zi sau luna trebuie sa faca fata unuia provocat nu de vulcani, ci chiar de mina omului”, s-a intrebat profesoara.
O sperietura de moarte
Unda seismica a trecut si pe la casa Adrianei Saramet, care locuieste tot in zona. Din fericire, ne-a spus ea, nu a fost acasa la ora ultimului cutremur, pe 5 mai, care a fost si cel mai puternic „seism” din ultimii ani. Mama ei insa nu a avut acelasi noroc, si din aceasta cauza era sa moara. „Imi povestea cit de terorizata a fost cind a simtit ca patul se clatina atit de tare. Credea ca peretii se vor prabusi peste ea si nu va mai apuca sa vada ziua de miine”, a relatat Adriana trauma traita de mama sa. Femeia, in virsta de 90 de ani, a fost atit de speriata incit a suferit un spasm cerebral in urma experimentului din data de 5 mai. Adriana Saramet ne-a declarat ca intentioneaza sa actioneze in judecata conducerea filialei Institutului, atit pentru stricaciunile cauzate imobilului in care sta, cit si pentru suferinta fizica provocata mamei sale. „Mama era singura acasa si putea chiar sa moara. Deocamdata le-am adresat o somatie prin executorul judecatoresc. Daca vor semna un act prin care sint dispusi sa imi repare ceea ce au stricat prin experimentele de dupa Pasti, atunci nu ii voi mai actiona in judecata”, a precizat Adriana Saramet.
„Nu mai putem trai cu teroarea asta”
Cutremurele din Copou nu sint ceva neobisnuit pentru cele doua familii. De ani de zile, ei trec prin sute astfel de experimente neobisnuite, si stiu ca peretii casei li se vor clatina si crapa in continuare. Pina de curind insa, nu le era frica de experimente. Stiau ca zgiltiiturile sint slabe si ca nu li se poate intimpla nimic, desi erau nemultumiti ca le afecteaza structura de rezistenta a cladirilor. „In trecut, cind aveau loc astfel de experimente, eram atit de obisnuita cu seismele, incit chiar priveam pe geam modul in care erau realizate. Va puteti imagina cum este ca tu sa stai la geam si in acelasi timp casa sa ti se clatine exact ca la un cutremur”, a povestit Adriana Saramet. Numai ca, in urma cu doua zile, iesenii de linga institut s-au speriat mult mai tare ca de obicei. Undele au fost cele mai puternice de cind se stiu ei in Copou. „De ani de zile se fac astfel de exprimente. Dar parca cel de pe 5 mai l-am resimtit cel mai puternic. Trebuie facut ceva, intrucit nu mai putem trai cu teroarea ca oricind ne putem trezi fara acoperis deasupra capului”, ne-a declarat Sanda Toma, un al treilea vecin afectat de „seisme”.
Cum se provoaca „seismul”
Conducerea Institutului spune ca nu are intentia de a speria oamenii si ca, de cite ori se pregateste un astfel de experiment, ii anunta din timp pe vecinii din zona. Iesenii in cauza contrazic insa cele afirmate de conducere. „Anuntul s-a facut pe cale verbala, iar o parte dintre noi nici nu eram acasa. In astfel de cazuri ar trebui facuta o informare temeinica, pentru ca omul sa fie pregatit”, s-a plins unul din „sinistrati”. Institutul este situat in apropierea Directiei Silvice, la intersectia strazii Gheorghe Asachi cu Lascar Catargi, undeva in spatele Corpului B al Universitatii „Cuza”. Potrivit vecinilor, institutul isi are sediul aici inca din 1965, iar astfel de experimente se faceau si in timpul comunismului, chiar mai des decit in prezent. „Experimentele nu au alt scop decit gasirea de solutii pentru consolidarea cladirilor”, ne-a declarat directorul Institutului, Tudorel Popa. Acesta a refuzat insa sa detalieze modul in care decurg experimentele ce provoaca seism local. Potrivit relatarilor vecinilor insa, aceste „seisme” sint provocate de balansarea ampla si ritmica, cu ajutorul unui motor puternic, a unei platforme pe care este construit un bloc de beton in miniatura, dar care cintareste citeva tone.
Colaborare cu un institut german
Intrebat despre autorizatia de functionare, directorul institutului ne-a spus ca nici nu se pune problema, intrucit este una din cele trei filiale din tara a Institutului National pentru Cercetari in Constructii. Desi s-a incercat si varianta mutarii statiei intr-un loc izolat la iesire din oras, deocamdata nu s-a gasit nici o solutie. „Statul nu aloca fonduri pentru ca noi sa ne desfasuram activitatea intr-o cu totul alta locatie. Noi primim fonduri in cadrul unui proiect desfasurat la nivel national, denumit «Cercetare, Dezvoltare si Inventica».”, a mai declarat Popa. Acesta a mentionat ca „a cazut la pace” cu vecinii afectati, in sensul ca le va plati reparatiile cu peretii crapati. Vecinii sint insa nemultumiti, fiind convinsi ca „seismele” au afectat si structura de rezistenta a cladirilor. In final, directorul Popa a recunoscut ca experimentul de alaltaieri a avut o intensitate mai mare decit cele anterioare, adaugind ca experimentele de la Iasi fac parte dintr-o colaborare mai ampla cu un institut de profil din Germania. (Nicolae MANOLIU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii