Dupa cutremur, Inspectoratul in Constructii verifica azi toate blocurile cu probleme

joi, 28 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Dupa cutremur, Inspectoratul in Constructii verifica azi toate blocurile cu probleme

Autoritatile iesene si-au verificat miercuri noapte, vrind-nevrind, capacitatea de reactie in cazul unui cutremur. La cinci minute de la producerea seismului, prefectul Spiridon Cretu a convocat telefonic comandamentul de lupta impotriva dezastrelor. La 23:45, in biroul prefectului s-au adunat toti sefii de institutii implicati.
Seful de protocol al Prefecturii, Marcel Lebada, a fost promovat pe loc secretar al comisiei, fiind insarcinat cu telefoanele. „Nici Salvarea, nici pompierii sau apararea civila nu au avut nimic de raportat. Nu au existat pagube materiale si nici victime. Iesenii au reactionat foarte bine, nefiind inregistrate accidente provocate de panica”, a declarat prefectul. Dupa doua ore de telefoane date in toate directiile, membrii comandamentului au plecat acasa linistiti. Prefectul s-a intors in cabinet in jurul orei 5 pentru a pregati raportul catre Guvern.
Desi destul de puternic, respectiv 6,04 grade pe scara Richter, seismul nu a provocat pagube materiale. Timp de citeva minute, alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta in Nicolina, Alexandru, Galata, Mircea cel Batrin si Zona Industriala. Au fost afectate si retelele de telefonie mobila, comunicatiile fiind intrerupte aproape 30 de minute. Zgomotul infernal pe care iesenii l-au putut auzi aseara imediat dupa cutremur a fost cauzat de o supapa de evacuare de la CET. „Instalatiile noastre sint prevazute cu dispozitive de protectie care se declanseaza si in conditiile in care se inregistreaza vibratii foarte mari”, a explicat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint al CET. Din acest motiv, in momentul producerii cutremurului, unul din turboagregate s-a oprit, generind o crestere a presiunii care a fost eliberata prin deschiderea supapei.
Dupa seism, angajatii Inspectoratului Judetean in constructii au verificat vizual o parte din blocurile catalogate cu risc ridicat in caz de cutremur. Astazi, toti inspectorii vor trece la verificat in detaliu mai multe cladiri. „Vom trece pe la blocurile foarte vechi, cladirile publice, sediile administrative, spitale, scoli, in general pe la imobile care presupun aglomerari de persoane”, a precizat Radu Lupasteanu, inspector-sef la Inspectoratul Judetean de Constructii. (A.Z.)
Sfatul Protectiei civile: Nu iesiti pe casa scarii! Bagati-va sub tocul usii sau sub masa!
In cazul unui cutremur puternic, specialistii recomanda respectarea unui set minim de reguli. „Primul si cel mai important lucru care trebuie retinut este pastrarea calmului. Panica poate crea situatii neplacute, poate mai grave decit cutremurul”, a spus colonelul Dan Axinte, seful Inspectoratului Judetean de Protectie Civila. Acesta a recomandat iesenilor, in cazul in care sint surprinsi de un cutremur in locuinte, sa nu paraseasca imobilul, pentru ca exista riscul de a fi loviti de obiecte desprinse din exteriorul casei sau blocului. Un motiv in plus de a nu parasi locuinta il au persoanele care locuiesc la bloc, casa scarilor fiind una din primele constructii care cedeaza. „Intr-o locuinta, cele mai sigure locatii sint tocul usilor, eventuale arcade care au structura din beton armat si locuri unde este structura de rezistenta a imobilului”, a explicat Axinte. Acesta a mai spus ca iesenii se pot adaposti si sub masa, pentru a evita eventuale bucati din tavan sau corpuri de iluminat. Daca exista timpul necesar, iesenii sint sfatuiti sa intrerupa si utilitatile, in special gazul metan si curentul electric. „Elevii sau personalul din birouri trebuie sa se adaposteasca sub pupitre. Persoanele care sint surprinse de seism pe strada trebuie sa se indrepte spre axul strazii, pentru a evita eventuale geamuri sparte sau bucati din exteriorul cladirilor, iar cele care se afla in masina trebuie sa opreasca autoturismul”, a completat Axinte. (F.G.)
Doi ieseni speriati au ajuns la spital
Cutremurul de miercuri seara a solicitat continuu mai bine de o ora reteaua telefonica a Serviciului de Ambulanta, imediat dupa incetarea undelor seismice. Cele mai multe apeluri au venit din partea persoanelor in virsta care locuiesc la etaje superioare si care, din cauza sperieturii, au facut atacuri de panica, crize de hipertensiune si spasmofilii. Din fericire, nici un caz nu a fost grav si nu a necesitat transportarea la spital. Tot dupa producerea cutremurului, la Unitatea de Primire Urgente (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” au ajuns doua persoane care au solicitat ajutor medical. „A fost vorba despre o tinara de 28 de ani care s-a speriat foarte tare, si care suferea de insomnie. Ne-a cerut un medicament ca sa se linisteasca si sa poata dormi. Apoi a venit un barbat de 45 de ani care a facut o criza hipertensiva si care, dupa ce a primit ingrijiri, a plecat acasa spre dimineata”, a spus dr. Iulian Coca, medic la UPU. (S.R.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii