Nu s-a implinit anul ca a si intrat dihonia in Alianta DA
La Iasi, sefii PNL si PD si-au infipt miinile in git

vineri, 23 septembrie 2005, 23:00
5 MIN
 <i><u>Nu s-a implinit anul ca a si intrat dihonia in Alianta DA</i></u><br> La Iasi, sefii PNL si PD si-au infipt miinile in git

La Iasi, Alianta DA a inceput deja sa scirtiie mai rau decit la Bucuresti. Totul a fost scos la iveala ieri, odata cu un „glont” tras de PD Iasi in directia PNL. Rana provocata a fost insa mult mai dureroasa decit ne-am fi asteptat. S-a ajuns pina acolo incit cele doua filiale ale partidelor membre ale Aliantei DA sa nu comunice decit prin intermediul presei, in termeni reci sau ironici. Conflictul dintre partenerii de guvernare scoate la iveala semnele unei viitoare crize majore, legate de costurile guvernarii.
Liberalii au mirosit voturi
Dupa 9 luni de la preluarea puterii de catre Alianta DA, liberalii au inceput sa se teama ca vor plati singuri toate greselile guvernarii, iar acest lucru se simte acut si la Iasi. Teama PNL pare intemeiata, din cauza faptului ca, detinind sefia Executivului, ei apar in ochii electoratului ca fiind direct raspunzatori de rezultatele guvernarii. In schimb, perfect aliniati in spatele lui Basescu, democratii par a avea mai putin de a face cu efectele guvernarii. Tocmai acest dezavantaj electoral i-a facut pe liberalii de la Iasi sa incerce sa „le ia fata” colegilor democrati, printr-o lovitura de imagine. Liderul PNL Relu Fenechiu si prefectul Radu Prisacaru si-au propus sa „ofere” salarii compensatorii celor peste 4.000 de muncitori ce vor fi disponibilizati de la citeva mari intreprinderi iesene. Initiativa „binefacatoare” a PNL a si fost anuntata de mai multe ori in citeva conferinte de presa, atit de catre Fenechiu, cit si de catre Prisacaru. Totul a mers bine pina cind bunele intentii ale liberalilor s-au inecat chiar la mal.
Hopa, mai trebuie un aviz!
Dupa ce au obtinut patru din cele cinci avize necesare pentru a provoca o hotarire de guvern, liderii PNL au descoperit ca al cincilea aviz, de fapt cel mai important, trebuia dat de un democrat: ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Asa ca, de voie, de nevoie, au fost obligati sa apeleze la colegii de guvernare de la PD Iasi, pentru a le facilita obtinerea ultimei semnaturi. Drept urmare, in ultima saptamina, liberalii si democratii au elaborat planul „comun” de actiune. Ieri, intr-o scrisoare deschisa, parlamentarii democrati de Iasi, senatorul Dan Carlan si deputatul Petru Movila, i-au adus la cunostinta prefectului Radu Prisacaru (PNL) ca au rezolvat problema salariilor compensatorii. Scrisoarea incepe mai mult decit ironic: „Stimate domnule Prefect, am primit, prin intermediul presei locale, apelul dv. special (…) Traducerea mesajului public este, probabil, urmatoarea: «Noi, liberalii, sintem preocupati de citeva luni pentru muncitorii care vor fi disponibilizati, am obtinut semnaturile ministrilor liberali, dar nu putem promova Hotarirea de Guvern decit daca parlamentarii PD se ?nvrednicesc sa convinga pe Ministrul Muncii, si el PD, sa-si faca timp a semna si el acolo»…”.
„Nu angajeaza partidele noastre”
Raspunsul PD vine doar la o zi dupa un alt apel, lansat tot in presa, de catre Prisacaru, prin care se cerea implicarea democratilor in rezolvarea situatiei disponibilizatilor. Se pare ca tocmai acest apel public al prefectului i-a deranjat pe democrati. „A fost curios sa vad ca, dupa ce am discutat ieri cu prefectul de doua, trei ori, sa constat ca s-a adresat presei. De aceea, i-am raspuns tot prin presa”, ne-a declarat senatorul Carlan, seful filialei PD Iasi. Cind acesta a vazut ca ne interesam mai insistent, a dat inapoi: „Dar este doar o hirjoana intre mine si Radu. Nu angajeaza in nici un fel partidele noastre. A fost o replica pe fondul usurarii ca problema a fost rezolvata”. Oarecum incurcat de situatie, el nefiind lider al filialei, prefectul Radu Prisacaru a refuzat sa comenteze replica democratilor. In schimb, deputatul Relu Fenechiu a fost mai vorbaret. „Eu nu stiu nimic de cele doua apeluri aparute in presa. Consider ca problema s-a rezolvat datorita colaborarii dintre cele doua partide. Hotarirea de guvern avea nevoie de cinci avize, si toti ne-am adus contributia la obtinerea lor”, a precizat Fenechiu. Una peste alta, in pofida declaratiilor amabile ale celor implicati in conflict, reprosul PD la adresa PNL, suspectat ca ar fi vrut sa-si aroge intregul merit pentru problema rezolvata, este mai mult decit evident. „Putem, asadar, domnule Prefect, sa va raspundem, tot public, dupa ce v-am informat si la telefon, ca parlamentarii PD au raspuns instantaneu apelului dv si au rezolvat problema, ?n aceeasi masura ?n care aceasta rezolvare depindea de noi, ?n ?ntelesul comunicatului dv! Nu avem nici o ?ndoiala ca veti comunica acest lucru si muncitorilor respectivi, aflati printre destinatarii scrisorii dv publice de azi!”, se arata in finalul scrisorii deschise.
PD: Fondul de somaj se va reduce din cauza liberalilor
Gilceava dintre cele doua partide a pornit de la o problema ce privea peste 4.000 de familii din Iasi. Adica, in alti termeni, un electorat destul de mare ca sa fie o miza. E vorba de circa 4.100 de muncitori care vor fi disponibilizati de la cele 4 intreprinderi iesene aflate in criza: Terom, Nicolina, Moldoplast si Fortus.
Potrivit liberalilor, aceasta veritabila bomba sociala putea fi dezamorsata doar daca cei disponibilizati ar fi fost inscrisi pe lista, destul de lunga, a celor care vor beneficia de plati compensatorii la pierderea locurilor de munca.
Exista insa un neajuns in demersul PNL. Platile compensatorii pentru muncitorii ieseni disponibilizati urmau sa provina din Fondul pentru Somaj, care se afla in subordonarea Ministerului Muncii, condus de democratul Gheorghe Barbu. Este vorba de un Fond autonom, nu foarte bogat, care se alimenteaza exclusiv din contributiile colectate cu acest scop, fara nici un supliment de la bugetul de stat. Prin urmare, adaugarea a inca 4.000 de persoane la platile compensatorii, peste cele circa 14.000 care au fost prevazute initial, insemna un efort suplimentar de aproape 30%, cu atit mai greu de realizat cu cit, din 2006, veniturile acestui fond vor fi reduse cu 25%, prin scaderea cotei de contributie „anuntata de ministrul liberal de finante”. Ghilimelele de mai inainte incadreaza chiar un fragment din scrisoarea deschisa a democratilor. Cu alte cuvinte, desi tocmai politica financiara a PNL va duce la diminuarea Fondului pentru Somaj, democratii Carlan si Movila „au stat patru zile pe capul celor responsabili” pentru a obtine acceptul ministrului Barbu. Pina la urma, e greu de spus cine a punctat cel mai bine, dintre PD si PNL, la capitolul imagine in demersul pentru salvarea, macar pentru o scurta vreme, a celor 4.000 de disponibilizati. Probabil, tot alegatorii din Iasi vor hotari asta. (Catalin ONOFREI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii