Prefectul are datorii datorii de 1,6 miliarde

marți, 20 martie 2001, 00:00
5 MIN
 Prefectul are datorii datorii de 1,6 miliarde

Daca miine asistentele medicale (sau oricare alti bugetari) vor face greva in fata Prefecturii, cerind marirea salariilor, prefectul de Iasi ii poate trimite la omul de afaceri Corneliu Rusu Banu sa le dea bani. Amindoi sint una si aceeasi persoana, numai ca personalitatea pare a fi dedublata. Pe de o parte, il avem pe omul Guvernului in teritoriu, care trebuie sa explice grevistilor ca bugetul de stat nu le poate acoperi cererile, iar pe de alta parte, il avem pe principalul actionar de la SC "Agromec" SA Holboca, ale carei datorii la acelasi buget de stat se ridica, in prezent, la 1,6 miliarde de lei. Cazul in sine nu ar avea nimic iesit din comun, tinind cont de faptul ca mediul de afaceri nu este tocmai favorabil in prezent, si multe firme au dificultati la plata impozitelor. Intriga, insa, agresivitatea prefectului, pe care nu si-o stapineste atunci cind trebuie sa abordeze acest subiect. Cele de mai jos demonstreaza acest lucru.
De cind a fost instalat, Corneliu Rusu Banu a vorbit in nenumarate rinduri despre austeritate bugetara, strinsul curelei si eliminarea risipei. Dar cu mult timp inainte, pe vremea cind cumpara 22% din actiunile "Agromec" Holboca (asta se intimpla in decembrie 1998), Rusu Banu nu vedea bugetul statului chiar atit de auster. De ani de zile, firma sa se afla pe lista neagra a Finantelor Publice de Stat. La cite bunuri are "Agromec" Holboca sechestrate de catre Perceptia Iasi, in contul datoriilor la bugetul de stat, Corneliu Rusu Banu ar putea avea o relatie destul de dificila cu seful Finantelor.
Concret, "Agromec" Holboca are active puse sub sigiliu inca din 1997. In principal, datoriile catre buget reprezinta neachitarea TVA-ului, plus majorarile de rigoare. In ultimii doi ani, societatea a recuperat din datoriile la impozitul pe salarii, dar a ramas cu restante mari la TVA. Privatizarea s-a facut la sfirsitul anului 1998, cind un numar de cinci persoane aflate la conducerea "Agromec"-ului au cumparat pachetul majoritar. Corneliu Rusu Banu a devenit actionarul principal, cu 22% din actiunile firmei, si, totodata, presedinte al Consiliului de Administratie. Imediat dupa privatizare, Fiscul a strins menghina recuperarii debitelor. Cu alte cuvinte, ce n-a putut administra Rusu Banu ca director la stat trebuia sa administreze acum, ca patron. Dupa schimbarea proprietarilor, la "Agromec" nu s-a intimplat nici o minune, datoriile la buget continuind sa se acumuleze. "Debitele catre stat sint o reactie a privatizarii. E normal sa fie asa, din moment ce eu am adus bani de acasa ca sa cumpar intreprinderea de la FPS", a explicat prefectul Iasului.
Scandal la Finantele Publice
Ghinionul lui Corneliu Rusu Banu este calitatea sa de prefect. Asa, activitatea sa ca patron se vede in alte lumini si umbre. De exemplu, "Agromec" Holboca isi permite sa sara peste plata TVA-ului, desi a inregistrat profituri de ordinul sutelor de milioane in ultimii doi ani. Prefectul a recunoscut ca a incasat dividende bune in 2000. De peste cinci ani, intr-o hala a societatii, se fabrica vodca "Alexander", patronul grec platind o chirie substantiala, care, insa, este considerata confidentiala. Mai mult, anul trecut, Rusu Banu s-a hotarit sa vinda complet spatiul inchiriat de greci. Suma obtinuta ramine o enigma: prefectul ne-a dat cifre contradictorii (ba 200 de milioane de lei, ba 400 de milioane), iar cei de la Finante au refuzat sa ne furnizeze o informatie precisa. Cert este ca, imediat dupa aceasta tranzactie, vara trecuta, intre Corneliu Rusu Banu si fosta conducere a Finantelor Publice de Stat s-a iscat un scandal monstru. Cel care acum este prefect de Iasi a invadat birourile celor de la Perceptie amenintindu-i cu rezultatul viitoarelor alegeri. Rusu Banu a recunoscut, ieri, ca a facut scandal asta-vara, dar ca n-a amenintat pe nimeni. Motivul ar fi fost refuzul functionarilor statului de a-i esalona datoriile la buget. "Altora le-au fost esalonate. Mie, insa, n-au vrut. De aceea m-am enervat", ne-a spus el. Cit priveste banii scosi din vinzare si care trebuiau sa ajunga la stat, in contul datoriilor, prefectul a dat asigurari ca au si ajuns: "80% din bani i-am virat Finantelor. Restul i-am impartit ca salarii". Legal, o firma care are bunuri sechestrate nu poate vinde nimic din curte fara acordul statului. "Agromec" Holboca a facut aceasta cerere, si i s-a permis. In acelasi timp, toate veniturile rezultate din vinzarea unei parti din patrimoniu trebuie virate la buget pina la acoperirea datoriilor. In acest punct, discutia cu prefectul Banu s-a oprit. "Nu mai am nimic de declarat", ne-a trimis el la plimbare.
"Cind voi incasa eu despagubirile, atunci voi plati si majorarile"
Ca specialist in imbunatatiri funciare si tractoare, prefectul subliniaza faptul ca "Agromec"-ul sau se afla, totusi, pe linia de plutire. Insa banii n-au venit atit din agricultura, cit din vodca distilata de greci si din tractoarele vindute pe banda rulanta. In ultimii ani, s-au vindut aproape 40 de tractoare, unele cu 40-50 milioane de lei, altele numai cu 20-25 de milioane, dupa felul in care aratau. Daca ar fi cumparatori, prefectul, adica in calitatea sa de sef de "Agromec", ar vinde in continuare ce mai are prin curte. Moara din incinta a evaluat-o la 1,5 miliarde de lei, desi valoreaza mai mult, dar e cam energofaga. "Am gasit un italian interesat de dinsa, sa vad daca reusesc s-o vind", ne-a dezvaluit, cu politete, prefectul. Daca afacerea ar iesi, toti banii ar urma sa mearga la Fisc, in contul celor 1,6 miliarde de lei pe care "Agromec"-ul le datoreaza. In aceste conditii, e greu de inteles abnegatia cu care Corneliu Rusu Banu cauta cumparatori, pentru ca ne-a spus ca de cautat, cauta, dar nu gaseste. Moara ar rezolva toate problemele sale cu datoriile la stat. Care stat – nu s-a prea ales cu nimic din ce s-a vindut la "Agromec" Holboca. Aceasta deoarece firma vinde tractoare, iar Finantele Publice are sechestrate cu totul alte bunuri, care, in marea lor majoritate, sint cladiri goale: sediu administrativ (prin care sufla vintul), un atelier de fierarie, un atelier mecanic, un garaj auto, o fosta cantina, din care n-a mai ramas decit o bucata de linoleum jupuit, patru combine bune de casat si moara. "Asa se fac, in general, sechestrarile. Intii, punem sigiliul pe bunurile propuse de debitor. In al doilea rind, nu-i sechetrezi activele cu care lucreaza, pentru ca, altfel, il omori si nu mai ajunge niciodata sa-ti plateasca debitele", ne-a lamurit un inalt functionar de la Fisc, care n-a vrut sa-si divulge identitatea, pentru ca nu vrea sa se puna rau cu prefectul. Sediul dintre dealurile Holbocai a fost o data scos la vinzare de catre Finante, dar nu s-a prezentat nimeni. In paralel, tractoarele ieseau pe poarta la preturi de 40-50 milioane de lei.
Prefectul a promis ca va termina cu datoriile la buget, dar nu si cu majorarile: "Incetul cu incetul, voi plati. La inceputul anului, am mai achitat vreo 25 milioane de lei pentru TVA. Dar si noi avem de recuperat de la stat circa 800 milioane de lei, pentru calamitatile la floarea-soarelui, din ultimii patru ani. Cind voi incasa eu despagubirile, atunci voi plati si majorarile. Pina atunci, nu achit nici un leu", a spus omul de afaceri Rusu Banu Corneliu.
(Gabriel GACHI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii