Reteta de imbogatire care nu poate da gres

miercuri, 10 aprilie 2002, 23:00
4 MIN
 Reteta de imbogatire care nu poate da gres

Daca aveti o firma inglodata in datorii, in citeva ore puteti scapa de toate bataile de cap. Pentru un comision de 10% din valoarea datoriilor exista binevoitori, in marea majoritate straini, care va cumpara firma cu probleme, dupa care dispar fara urma. Astfel, din doua drumuri, unul la notar si altul la Camera de Comert, acestia cistiga zeci de mii de dolari. Unii vin de prin alte orase si isi plaseaza societatile unor personaje dubioase, cum ar fi boschetarii. Garda Financiara recunoaste amploarea fenomenului, confruntindu-se cu dese situatii in care apar firme cu sedii "fantoma". Desi statul este cel mai mare perdant din aceasta afacere, legislatia in domeniu nu pune nici o piedica. Autoritatile spun ca vinzarea firmelor cu datorii tinde sa se transforme intr-un fenomen de masa.

"Nu ne incurcam cu firme care au datorii mai mici de un miliard"
Unul dintre cei mai respectati afaceristi ai lumii interlope iesene, D.P., a acceptat, sub protectia anonimatului, sa ne explice cum decurg treburile in "cea mai moderna si usoara forma de imbogatire, pentru ambele parti implicate in acest gen de tranzactii". Asa-zisii cumparatori primesc sume importante de bani, de regula 10% din datoriile firmei, pentru a prelua societatea inglodata in diverse datorii (la Bugetul de Stat, banci sau alti creditori), de la proprietarul firmei. "Nu se incurca cu societati cu datorii mai mici de 1 miliard de lei, pentru a-si asigura cel putin 10.000 de dolari cistig. Pentru ca, odata cu pasivele( datoriile firmei), sint preluate si activele (sediu, masini sau alte bunuri incluse in capitalul social al acesteia). Cumparatorul vinde si de aici ce mai poate, dupa care o sterge in tara lui de bastina. Cunosc o retea de citiva rusi din Uzbekistan care vin prin rotatie, la intervale regulate de timp, si pleaca cu tolba plina, scapindu-i de belele pe cel cu datorii, dar usurind si statul sau bancile de sume considerabile", ne explica D.P.
A vindut firma unui boschetar
D.P. are un prieten din Timisoara, care a reusit sa pacaleasca statul la modul "artistic", in opinia lui. Nu s-a mai obosit sa dea comisioane consistente pentru a pasa tepele trase de firma lui. Pur si simplu, a cules un boschetar, l-a imbracat, frezat, aranjat si hranit o saptamina, pina l-a adus la o infatisare respectabila. I-a dat 300 de dolari, o adevarata avere pentru personajul care, de obicei, cersea la poarta cimitirului "Sf. Petru si Pavel". La data stabilita, vinzatorul unei firme cu datorii de peste 2 miliarde de lei s-a prezentat la notar cu viitorul proprietar, cumparatorul cosmetizat. La inregistrarea acestui gen de tranzactii, nici la notariat, nici la Camera de Comert nu se cere vreun certificat de neurmarire fiscala. In acest mod, "fericitul" boschetar a devenit mare patron de firma. Nu se stie cum vor reactiona organele de urmarire fiscala sau penala cind vor face cunostinta, in cele din urma, cu patronul-boschetar.
Cumpatatorul avea accent arab
Curiozitatea ne-a impins si pe noi sa sunam la unul dintre "oamenii de afaceri" care preiau firme cu datorii, prin intermediul anunturilor de mica publicitate. Personajul foarte serviabil, cu vadit accent arab, a intrebat imediat la ce suma se ridica datoriile firmei pe care vrem sa o "vindem". Luat repede cu vorba, acesta a trecut peste conditia ceruta initial, de a-i da un numar de telefon la care sa ne caute el imediat, pentru detalii. "Pentru 8-9 sute de milioane de lei, mai negociem comisionul de preluare, cu toate ca, la sume atit de mici, nu prea ne bagam. Daca mai aveti si vreo masina pe firma, mai discutam. Cel mai bine ar fi sa ne intilnim, ca nu are rost sa ne lungim la telefon", ne-a lamurit afaceristul contactat.
"Nu putem face nimic"
Garda Financiara recunoaste cresterea fara precedent a acestui fenomen. "Numai in primele trei luni ale anului am trimis sapte sesizari penale Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi, referitoare la firme iesene ai caror proprietari sau sedii nu mai sint de gasit. De exemplu, numai una dintre ele, «Innes Comp», are datorii la buget de peste 700.000.000 de lei. Inventivitatea romanilor, cind e vorba de a face bani, este proverbiala. Din pacate, se folosesc de legislatia in domeniu, care nu poate sa impuna necesitatea certificatului de neurmarire fiscala in transferul de asociati. Ar intra in dezacord cu principiul liberei circulatii a capitalului", ne explica Marian Bosianu, comisar-sef al Garzii Financiare Iasi.
"Cred ca, in situatia actuala, in care aceasta practica tinde sa devina un flagel, singura masura care ar conduce la stoparea fenomenului in intreaga tara ar fi adoptarea unei legi care sa impuna obligativitatea controlului bonitatii firmelor care isi cesioneaza capitalul social", este de parere seful Garzii Financiare. Presedintele Camerei Notarilor Publici Iasi, Stefan Coste, declara si el ca are cunostinta despre acest fenomen. "Stim ca vin cetateni straini pe teritoriul Iasului, care cumpara firme cu datorii mari, dupa care pleaca de unde au venit. La nici un notariat de pe teritoriul Romaniei nu se cer certificate de neurmarire fiscala pentru aceste tranzactii, pentru ca nu exista o lege sau un ordin in acest sens", conchide Coste. (Claudia ENEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii