Salonul Cernobil

miercuri, 21 martie 2001, 00:00
10 MIN
 Salonul Cernobil

"Nu stiu cum de nu ma ia Dumnezeu pe mine"
"Tot chinul a inceput in urma cu o saptamina cind intr-o dimineata a inceput sa-mi curga singe pe nas si nu se mai oprea. Toate hainele mi s-au murdarit de singe. I-am auzit pe parintii mei cind vorbeau ca am leucemie, dar eu nu pot sa cred. Am vazut intr-o telenovela pe postul Acasa cum o fata tinara a murit din cauza ca avea leucemie, si de atunci mi-e frica" , a spus Adriana Mihalache , o fetita in virsta de 11 ani, internata la Spitalul de Pediatrie. Fiind din Galati, ea a fost internata mai intii la un spital de acolo. Dupa ce i-au facut analizele, medicii i-au anuntat pe parinti ca Adriana este suspecta de leucemie, motiv pentru care trebuie sa se interneze de urgenta la Iasi. Analizele au fost repetate, iar diagnosticul confirmat o data in plus. Fata este bolnava de leucemie, numarul globulelor albe depasind la ea mai bine de zece ori valoarea normala a leucocitelor. "A cazut exact ca o bomba vestea. Este cu atit mai greu de suportat cu cit pina la virsta asta nu a fost deloc bolnava. Nu mai sint om de cind am aflat. Nu mai maninc, nu mai dorm, nu stiu cum de nu ma ia Dumnezeu pe mine" , reuseste sa ingaime mama fetei printre sughituri de plins. Ochii ei se indreapta aproape automat spre fetita, tresarind la cel mai mic gest al ei. Cu fata extrem de palida, Adriana se ridica din cinci in cinci minute in fund si cere o gura de apa sau de suc. Se intinde apoi linistita, iar dupa un sfert de ora fata incepe sa i se contracte. Obisnuita cu acest gest, mama fetei cu o mina o ajuta sa se dea jos din pat, iar cu cealalta desprinde perfuzia din stativ, apoi o sprijina pe fata sa ajunga la baie sa vomite. Intr-un tirziu Adriana se intinde in pat, inchide ochii cu speranta ca poate sa adoarma, insa durerile pe care le are o fac iarasi sa se agite.
Parintii sint dispusi sa lupte pina la propriul sacrificiu cu boala
O alta fetita, Petronela Tamas , de 12 ani din salonul alaturat, din Homacea, judetul Vrancea sta in pat rezemata de perete, uitindu-se ginditoare intr-un punct fix. O intreb pe unde ii zboara gindurile de nu mai vede ce se intimpla in jurul ei. Pare ca nu ma aude dupa care imi spune brusc ca cea mai mare dorinta a ei de cind s-a imbolnavit este sa nu-i cada parul. De aceea se roaga fierbinte si crede cu adevarat ca Dumnezeu o poate ajuta. "Este extraordinar sa simti cum in atita suferinta exista un punct de sprijin, o lumina care iti incalzeste inima. Te rogi, plingi, speri si Dumnezeu te face sa simti ca este linga tine" , completeaza mama fetei a carei fata s-a inseninat in momentul in care a inceput sa vorbeasca. Petronela Tamas a fost nevoita sa renunte la scoala de cind s-a imbolnavit pentru ca, spune ea, majoritatea timpului si-l petrece in spital. "Cind merg acasa nu ma plictisesc, chiar daca nu ma duc la scoala. Ma joc cu papusile, le impletesc haine, vin prietenele mele la mine si ne jucam de-a mama si de-a tata, organizam petreceri, botezuri, cumatrii, iar papusile sint copilasii nostri, fac parte din viata noastra" , a continuat sa spuna Petronela Tamas. Medicii de la Sectia de Oncologie care stau zi de zi printre ei spun ca exista la acesti parinti o tarie de invidiat. Ei au taria nenorocirii iar atunci cind afla ca fetita sau baiatul lor s-a imbolnavit de leucemie au o cadere nervoasa, pling, nu pot accepta ideea, apoi incepe o inclestare cu destinul. Ei sint dispusi sa lupte pina la propriul sacrificiu cu boala. Din nefericire, soarta a vrut ca in aceste cazuri puterea lor de sacrificiu sa fie inutila.
"Am permanent in cap ideea ca au murit multi copii cu aceasta boala"
O alta fetita, Anca Dumitriu (12 ani ) din Iasi sta intinsa in pat si duce din cind in cind mina la ochi. Ma apropii de patul ei si observ ca ochii ii sint neobisnuit de rosii si de umflati. Am senzatia ca ochii si-au schimbat pozitia in orbita, ca s-au intors cu 180 de grade; ei sint inuman de rosii si imi amintesc fara sa vreau de un film de groaza. Pleoapele sint uscate, iar fata arata clar ca ii vine foarte greu sa tina ochii deschisi. Buzele ii sint vinete iar fata este de o paloare bizara. Alaturi, mama Ancai incearca din rasputeri sa nu plinga. Ea spune ca este foarte speriata pentru ca nu a mai vazut-o pe Anca in starea aceasta. "Este imposibil de exprimat in cuvinte cit de greu este sa vezi cum copilul tau trece de la o stare la alta. Acum este vesel si plin de energie iar in minutele urmatoare cade la pat" , a reusit cu greu sa lege citeva cuvinte mama fetei, Doina Dumitriu . Ea a povestit ca Ancai i s-a facut rau cu o zi inainte. Pentru ca s-a fortat sa vomite fetei i s-au spart vasele de singe de la ochi. Anca nu a mai putut deschide ochii pina a doua zi. In urma tratamentului facut cu citostatice, numarul globulelor albe si rosii cit si numarul trombocitelor a scazut foarte mult. Fiind in numar mic, trombocitele cu rol de coagulare a singelui si de sustinere a vaselor capilare nu si-au mai putut indeplini functia. Astfel vasele de singe din jurul ochilor au cedat, explica specialistii oncologi. Copilul trebuie sa evite orice efort, chiar si tusea trebuie controlata pentru a preveni atit cit se poate astfel de accidente. "Desi este bine pe de o parte ca nu merg la scoala, totusi nu ma pot bucura de acest lucru. Am permanent in cap ideea ca sint bolnava si mai ales ca au murit multi copii cu aceasta boala. Tare as vrea sa nu fiu bolnava si sa merg la scoala. Sper ca macar in august cind voi implini 12 ani sa fiu acasa printre prieteni si nu la spital sa-mi faca punctie" , mai spune Anca Dumitriu.
"Scriam si dintr-odata mi-a cazut un smoc de par pe caiet"
Anca spune ca cel mai greu de suportat sint reactiile pe care i le da boala, si anume: faptul ca ii cade parul din cap, face bubite la gura, i se sparg vasele de singe. "O data cind ma duceam la baie am lesinat. Ma sperie faptul ca niciodata nu stiu ce voi pati in momentul urmator" , continua Anca aproape plingind. O alta fetita de 10 ani din Bacau povesteste cit de greu i-a fost cind s-a trezit fara pic de par in cap. "Prima data cind mi-a cazut parul s-a intimplat in timp ce dormeam. Cind m-am trezit perna era plina de par. M-am dus la oglinda si cind am vazut ca in unele locuri nu mai am par deloc am inceput sa pling gindindu-ma ca toti copiii vor ride de mine" , isi aminteste Ana Stoleru primele ei momente in care a simtit ca a lovit-o in moalele capului. Ea a continuat sa povesteasca cum i-a cazut parul la scoala, in timpul unei ore: "Scriam si dintr-odata mi-a cazut un smoc de par pe caiet. Am inceput sa-l tin cu mina sa nu mai cada si apoi mi-am pus caciula pe cap ca sa nu vada nimeni ce mi se intimpla. Cind am ajuns acasa tatal meu m-a dus la frizerie si am fost tunsa zero. De atunci port tot timpul o basca pe cap cind merg la scoala sau cind ies in oras" . Catalina Ambrozie (!0 ani), din judetul Suceava se plinge ca are cosmaruri de cind s-a imbolnavit: "Am visat intr-o noapte ca m-au prins niste tigani si m-au legat. Ei se pregateau sa ma taie si sa ma manince cind a aparut tata dintr-odata si m-a scapat. Ma gindesc ca o sa ma fac bine pentru ca taticu a reusit sa ma salveze" .
Trairile copiilor sint reflectate in desenele lor
Daca copiii mici bolnavi de leucemie nu stiu ce inseamna aceasta boala si nu au o suferinta psihologica deosebita, situatia se schimba in cazul copiilor mai mari de peste 10 ani. "La ei problematica viata/moarte este conturata iar educatia, lecturile, mass-media au un rol important in acest sens. Ei sint alertati, sint mai abatuti in perioadele cind se simt rau, si isi fac probleme de constiinta. Copiii aflati la virsta pubertatii sint foarte afectati, pentru ca la problemele date de aceasta virsta se adauga si boala pe care o au. Ei sint mai labili, instabili, si traiesc stari de tensiune emotionala" , ne-a precizat prof.dr.Ioan Tansanu , medic oncolog. Trairile lor se simt foarte bine in desenele pe care acesti copii le fac. Solicitati de profesorii care lucreaza voluntar cu ei in cadrul scolii din spital ei lasa friu liber imaginatiei si deseneaza tot ce le trece prin cap. Unii dintre ei folosesc culori foarte vii, ne-a spus Elena Frasinaru , profesor de franceza la Scoala Generala "Petru Poni" si coordonator pedagogic al scolii din spital. Culorile tipatoare arata vointa de a trai si faptul ca ei se bucura si traiesc intens fiecare ceas al vietii lor. Altii fac desene care au o nota cu totul aparte. Ei deseneaza peisaje naturale si folosesc culori mai sumbre, tonuri inchise care denota pesimism. Uneori deseneaza capuri de copii abatuti, interiorizati care sugereaza ca ei au procese de gindire si analiza, ca realizeaza gravitatea bolii pe care o au.
Cei mai multi dintre copiii bolnavi de leucemie au 14 ani
Principala cauza a aparitiei leucemiei o constituie, spun medicii, radiatiile, aparute in urma exploziei centralei nucleare de la Cernobil in 1986. Cei mai multi copii care ajung sa se interneze cu leucemie au 14 ani sau sint aproape de aceasta virsta. Explicatia este una simpla: ei se aflau in burta mamei in perioada iradierilor sau aveau virste foarte mici cuprinse intre 0 si 5 ani, virsta la care copilul este foarte vulnerabil. De ce apare leucemia astazi la copii mici chiar pina intr-un an? "Se pare ca izotopii au patruns in pamint si mai exista si astazi iradiatii reziduale. S-a estimat ca timp de 20- 50 de ani vor mai exista aceste iradieri, de unde si cresterea numarului de bolnavi de leucemie. In ultimii 10 ani au fost luate in evidenta 400 de cazuri si numarul lor este in continua crestere" , a explicat dr.Ingrid Miron , seful Sectiei de Oncologie de la Spitalul "Sf. Maria". Nu toti copiii care traiesc printre poluanti, radiatii si chimicale fac cancer. Cei mai expusi sint cei care au o imunitate scazuta din nastere sau care ulterior capata o rezistenta scazuta prin o alimentatie proasta (malnutritii). De aceea nu este indicat ca copiii sa tina post, chiar pina la virsta de 20 ani pentru ca in conditiile actuale de viata rezistenta organismului scade foarte usor si copilul se poate imbolnavi. Leucemia este o boala hematologica care presupune ca celulele albe anormale (blastii) sa se inmulteasca in singe, ficat, ganglionii limfatici si in alte organe, distrugind celulele normale. Astfel blastii, generati de maduva osoasa, patrund in singe si distrug toate celulele normale: albe, rosii si de coagulare (trombocitele), invadind tot organismul. Boala debuteaza cu paloare, oboseala, copilul nu se mai poate concentra, nu mai este atent la scoala, nu mai retine. Urmeaza apoi durerile osoase (ale picioarelor, gambele in special), face infectii repetate, raceste in mod frecvent si prezinta singerari la nivelul gingiilor sau nasului. In ce priveste modul cum se manifesta leucemia, apare o marire a ganglionilor limfatici mai ales de la git, se mareste ficatul, splina, si odata cu ele abdomenul in ansamblu, apar pe piele mici hemoragii (eruptia de purpura) care sint mici puncte rosii asemanatoare piscaturilor de purice. "Chimioterapia, tratamentul pentru cancer este unul din cele mai dure tratamente din cite exista. Copiii trec prin niste chinuri groaznice insa trebuie vazuta latura benefica, pentru ca exista posibilitatea ca acestia sa se vindece daca lupta cu boala" , ne-a precizat dr. Miron. Leucemia acuta limfoblastica cu risc standard se trateaza prin citostatice iar in trei ani si jumatate copilul se vindeca. Insa pina a ajunge acolo, lupta este extrem de dura. Copilul este nevoit sa suporte cam 30-40 de punctii medulare (injectii in coloana prin care i se extrage lichid cefalorahidian) pe parcursul celor trei ani. Durerea ii termina pe acesti copii epuizindu-i. Medicii spun ca procentul celor care se pot vindeca prin citostatice este de 40%. Ceilalti sint condamnati la moarte, daca nu au sansa sa faca rost de 150.000$ , suma necesara pentru un transplant de maduva ce se face numai in strainatate. Dar daca pina acum aveau cite un caz doua pe an de acest fel, in ultimele doua luni au venit trei micuti cu leucemie: un nou nascut, unul de trei luni iar celalalt de sase luni. Si mai interesant, spun medicii, este faptul ca formele grave care de regula se intilnesc la adulti incep sa apara la copii mai mari cu virste cuprinse intre 10 si 12 ani. Cauzele care duc la aceasta boala ingrozitoare sint multiple. Poluantii sau gazele cancerigene pe care le elimina tevile de esapament cresc de la o zi la alta. Apoi hormonii si substantele chimice, care sint folosite pentru a obtine fructe si cereale pentru a creste repede si foarte mari sint cancerigene. Conservantii din sucuri, colorantii din prajituri, fursecuri constituie o alta cauza a leucemiei. Medicatia folosita pentru tratarea leucemiei este deosebit de costisitoare. O singura fiola de zofran care actioneaza ca un antivomitiv costa 500.000 iar medicatia folosita pentru cresterea globulelor albe, rosii sau trombocitelor ajunge la 4.000.000 pe zi. Medicii specialisti spun ca nu se poate indeparta complet riscul de leucemie, pentru ca traim intr-o lume care a sacrificat mediul natural pentru a se dezvolta. Aceste conditii de mediu nu pot fi evitate, cum ar fi radiatiile solare sau cele de la centrala de la Cerbobil. Ce putem exclude insa pentru a diminua riscul de a face leucemie, sint factorii cu risc de cancer: tutunul, fructele (cum ar fi merele turcesti) si legumele care sint prea mari si care par a fi date cu ceara pe deasupra, pentru ca acestea sigur au fost tratate excesiv cu pesticide. Copiii, dar nu numai ei, trebuie sa prefere o alimentatie pe baza de produse crescute ecologic, si anume gainile de tara, fructele cumparate de la tarani. Alimentatia trebuie sa fie rationala, echilibrata, bazata pe carne, lactate, brinza, oua, lapte, fructe si legume, copilul mai ales avind nevoie zilnic de proteine si vitamine. Toate eceste sfaturi pe care le dau specialistii oncologi incearca sa previna niste riscuri pe care oamenii le-ar putea adauga riscurilor deja existente in mediul natural si care duc de cele mai multe ori la cancer. (Manuela OLOERU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii