Scoli si licee amenintate sa inceapa noul an la luminare

luni, 31 august 1998, 23:00
3 MIN
 Scoli si licee amenintate sa inceapa noul an la luminare

CONEL a anuntat ca, in urmatoarele zile, scolile care au datorii mari catre companie risca sa ramina fara curent electric. Pina acum, deconectarea acestora de la reteaua de furnizare a energiei electrice nu a fost posibila datorita examenelor din ultima perioada (admiterea in clasa a IX-a si cele doua sesiuni de bacalaureat). "Pentru a recupera datoriile, CONEL va trece la deconectare, mai ales a celor care au restante inca din primul trimestru al anului scolar trecut. La cele care inca se mai tine examenul pentru admiterea in liceu nu putem intrerupe, deocamdata, curentul electric", ne-a declarat Cristina Tanase, inginer in cadrul CONEL.
Cei mai mari datornici sint Centrul Scolar nr. 2, cu 66 milioane lei, din primul trimestru, plus 14 milioane lei majorari, si Liceul teoretic Costache Negruzzi, ce are de achitat restantele din al doilea trimestru in valoare de 17 milioane lei si 3 milioane lei majorari.
Desi in aceeasi situatie se afla si citeva spitale din judet, ce au datorii ce depasesc 400 milioane lei, conform HG 236/1996, acestea nu pot fi pasibile de deconectare. Spitalele cu cele mai mari restante catre CONEL sint: Spitalul de Recuperare, cu 225 milioane lei, Spitalul Unificat Pascani, cu 187 milioane lei, si Spitalul Sf. Spiridon, cu 110 milioane lei. Valoarea totala a datoriilor spitalelor si scolilor din judet catre CONEL se cifra, ieri, la 1,7 miliarde lei. (C. H.)
Principala afectiune a batrinilor peste 70 de ani este dementa senila
in Europa occidentala, aceasta este cea mai frecventa afectiune a virstei a treia. in Romania, aceasta boala este mai rar intilnita pentru ca speranta de viata e mai mica decit in Vest n
In 10 -15 ani, in Romania, un batrin din doi va fi diagnosticat cu Alzheimer, dementa senila. Aceasta situatie este intilnita deja in aproape toata Europa occidentala. In Franta, de exemplu, dementa batrinilor este cea mai frecventa afectiune ce se intilneste in institutiile de geriatrie. "Francezii au o speranta de viata mare si dementa se manifesta mai des dupa 70 de ani. Am inteles ca, in Romania, speranta de viata este sub 70 de ani, deci, deocamdata, cei mai multi dintre romani mor inainte de a face boala. Dar, pe masura ce economia se va revigora, este firesc ca si speranta de viata sa creasca. Din aceasta cauza, in 10 -15 ani, medicii de aici se vor confrunta, deci, cu aceleasi probleme ale virstnicilor ca in Franta. Important este sa se stie ce trebuie facut", ne-a declarat dr. Yves Delormier, medic la Spitalele "St. Etienne". Profesorul francez, specialist in geriatrie, a conferentiat ieri, pe aceasta tema, la Caminul de batrini "Sf. Constantin". Desi situatiile din tara noastra si Franta nu sint similare, concluziile simpozionului au fost ca cel mai bine pentru un batrin este sa aiba familia aproape. Amintim ca, in Iasi, cei mai multi batrini care ajung in institutii sint de fapt cazuri sociale. Ei nu au locuinte sau sint dati afara de catre rude, si nu au decit pensii foarte mici. Astfel, in aceste conditii, este favorizata aparitia bolilor specifice, deci si dementei. Integrarea in familie este un vis frumos atit timp cit nu sint bani. (Dana PAVEL)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii