Sute de ieseni vor sa devina fermieri

duminică, 07 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Sute de ieseni vor sa devina fermieri

Sute de tineri ieseni s-au hotarit sa devina fermieri. Legea de atribuire in folosinta gratuita a constructiilor zootehnice dezafectate i-a facut pe multi dintre ieseni sa se reorienteze in afaceri. Oricine are pina in 40 de ani, pregatire sau asociati specializati in domeniu si bani pentru investitii are sansa sa devina fermier. In plus, cei care se vor dovedi buni fermieri vor deveni, peste 5 ani, proprietarii halelor sau grajdurilor peste 5 ani. Acestea vor fi vindute cu 10% din valoare lor actuala.
Angajatii Directiei Agricole au intocmit lista cu "primul val" al grajdurilor, halelor sau fermelor dezafectate ce vor putea fi date, gratuit, in folosinta persoanelor interesate sa demareze o afacere in zootehnie. Exploatarea bovinelor, ovinelor, porcinelor, pasarilor, precum si a fabricilor de nutreturi dezafectate pare o alternativa tentanta, intr-o ramura care ar putea aduce venituri frumoase. Pe lista propusa se afla cladiri dezafectate din cele mai diverse ramuri: Comtom Tomesti-cresterea si ingrasarea porcilor, Avicola Iasi-cresterea si exploatarea iepurilor si pasarilor sau Agroind Ciurea-ferma mixta ovine, porcine si taurine, sint doar citeva din obiectivele vizate.
"Sintem coplesiti de numarul cererilor de atribuire a constructiilor zootehnice dezafectate. Cred ca avem peste 200 de cereri pina acum. Cei care nu au pregatire dar au bani se asociaza cu specialisti in domeniul zootehnic. Oriunde in lume fermierii o duc bine. Ar fi timpul sa ne dam seama ca nu numai comertul inseamna afaceri", ne spune medicul veterinar Constantin Sadici, directorul departamentului "Zootehnie" de la Directia Agricola Iasi. Zilnic se fac adrese catre AVAB si APAPS pentru urgentarea aprobarilor necesare, primul pas inaintea "desemnarii" viitorilor fermieri.
Cei care vor dori sa se inscrie in cursa pentru obtinerea in folosinta gratuita a constructiilor zootehnice dezafectate vor trebui sa tina seama de cerintele legii. Conditiile sint stricte: virsta pina in 40 de ani, pregatire in domeniul zootehnic sau obiect de activitate pentru firmele participante, capacitatea financiara de a demara investitia, un plan de afaceri si obligativitatea mentinerii activitatii de profil pentru urmatorii 5 ani. Anual se vor face verificari in ceea ce priveste seriozitatea si performantele fermierilor, iar cei care se vor dovedi ca nu au obtinut rezultate in activitate vor fi deposedati. "Intreprinzatorii care timp de 5 ani din momentul atribuirii constructiilor vor exploata eficient fermele, halele sau grajdurile vor putea deveni proprietari. Legea le ofera posibilitatea de a cumpara respectivele spatii la un pret simbolic, de 10% din valoarea constructiei la momentul atribuirii in folosinta", explica Constantin Sadici.
De exemplu, cel care va exploata judicios cele 8 hale de crestere si exploatare a animalelor de blana (iepuri), de la Avicola Iasi, va plati peste 5 ani 420 milioane de lei, pentru a deveni proprietar. (Claudia ENEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii