Un chirurg primeste pentru o operatie cit o coafeza de cartier

vineri, 26 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Un chirurg primeste pentru o operatie cit o coafeza de cartier

In Romania, medicii din spitale nu sint platiti in functie de operatiile pe care le fac sau de consultatiile pe care le acorda, asa cum se intimpla in restul lumii. In sistemul sanitar romanesc exista doar o grila de salarizare pentru medicii care lucreaza in spitale. Acestia au un salariu de baza la care se adauga sporurile, garzile si in cazul in care respectivii medici sint si cadre didactice mai primesc o suma si de la universitate, dar aceasta este pentru orele tinute cu studentii.
250.000 de lei pentru o interventie chirurgicala
Practic, pentru munca prestata in spital, un medic primar sau un profesor cistiga pe luna, cu tot cu plata garzilor, aproximativ 10 milioane de lei. Si asta indiferent de cite operatii sau consultatii face. Luind in calcul faptul ca un chirurg opereaza cel putin un pacient pe zi, ceea ce inseamna o medie de 30 de operatii pe luna, rezulta ca pentru o operatie un medic primeste cel mult 300.000 lei de la stat. Spunem cel mult, pentru ca un chirurg, pe linga operatii, efectueaza sute de consultatii si supravegheaza bolnavii inainte si dupa operatie. Deci, daca se scad si aceste servicii s-ar putea considera ca pentru o operatie un medic primeste de la stat pina la 250.000 lei. Adica nici macar cit primeste o coafeza de la un salon dintr-un cartier marginas pentru un tuns, un spalat si un coafat. Si asta in conditiile in care un medic chirurg se pregateste cel putin zece ani pentru a putea opera, in comparatie cu o coafeza care cistiga aceesi bani pentru o „operatie” mult mai simpla si nu are decit trei ani de scoala profesionala. Mai mult, cu cit prestigiul unei coafeze este mai mare, iar aceasta lucreaza la un salon de lux, tarifele ei cresc, un tuns si un coafat putind costa chiar si 700.000 lei. In lumea medicala insa lucrurile stau exact invers: un profesor primeste de la stat mai putin pentru o operatie; si asta deoarece el cistiga acelasi salariu ca un medic primar, dar opereaza mai mult: cel putin doi pacienti pe zi. Ceea ce inseamna 60 de operatii pe luna, la un salariu de zece milioane, deci statul ii da profesorului 150.000 lei pentru o interventie chirurgicala.
Ce nu da statul completeaza pacientii
In conditiile acestea, nu mai este de mirare ca medicii isi suplimenteaza veniturile acceptind atentiile mai mici sau mai mari din partea bolnavilor. „Sistemul este avantajos pentru toti medicii. Cei care nu se omoara muncind si opereaza putin iau acelasi salariu ca acei care fac cite trei-patru operatii pe zi. Diferentierea o fac insa banii primiti de la pacienti. Cei care opereaza mai mult cistiga mai mult nu de la stat, ci de la bolnavi. Si este de inteles ca primesc bani daca stai si te gindesti cit munceste si invata un chirurg, iar statul ii da pentru o operatie o suma derizorie”, ne-a spus un medic care a vrut sa-si pastreze anonimatul. Medicii mai spun ca acest „sistem de plata” este acceptat tacit si de autoritati. Si asta deoarece toti sint constienti ca statul roman nu isi poate permite sa plateasca salarii de zeci de mii de euro, asa cum se intimpla in occident, iar medicii isi completeaza veniturile din banii primiti de la bolnavi. „In occident, cu cit ai mai multi pacienti si operatii reusite, cu atit cistigi un salariu mai mare. Si e vorba de salarii de peste 100.000 de euro pe an. In Romania, statul nu isi permite sa dea atitia bani unui medic, acesta avind acelasi salariu indiferent de cit de bun este profesional. In schimb, cu cit ai mai multi pacienti, si veniturile «extrabugetare» cresc din atentiile primite de la ei”, a comentat un alt medic. (S.R.)
Caseta
Tarifele din spitale nu s-au mai schimbat din 1983
Calculele de mai sus sint lipsite de un suport tehnic. In Romania nu exista preturi decit pentru ingrijirile medicale acordate in ambulatorii sau policlinicile cu plata. Pentru interventiile chirurgicale din spitale nu s-a stabilit inca o lista cu preturi pentru fiecare manopera. Exista doar Decretul 279 din 1983 care pevede o serie de tarife pentru persoanele care sint obligate sa suporte cheltuielile de spitalizare. Conform acestui decret, tarifele pentru operatii sint intre 100 si 500 de lei, iar personalul administrativ din spitale, atunci cind trebuie sa stabileasca costurile de spitalizare pentru o persoana care trebuie sa-si plateasca internarea si ingrijirile medicale, stabileste pretul manoperei luind in calcul aceste tarife si rata devalorizarii leului de atunci si pina prezent. „Nu stiu sa existe tarife pentru interventiile chirurgicale din spitale, ci doar pentru serviciile medicale din ambulatoriu. Probabil ca, pina acum, nu s-au stabilit astfel de tarife deoarece la noi salariile medicilor sint fixe. Neavind alta baza de calcul, atunci cind a fost cazul, angajatii din serviciile administrative ale spitalelor au gasit aceasta solutie, stabilind costul manoperei apelind la preturile stabilite in 1983 si luind in calcul rata inflatiei”, a precizat prof. Liviu Drugus, purtatorul de cuvint al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi. (S.R.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii