Nici un bloc fara spatiu verde si loc de joaca pentru copii

miercuri, 03 ianuarie 2007, 22:56
4 MIN
 Nici un bloc fara spatiu verde si loc de joaca pentru copii

Cresterea animalelor de casa si pasarilor in mediul urban ar putea fi permisa doar cu aprobarea vecinilor, iar proprietarii lor vor fi obligati sa curete mizeria lasata de animalele de companie pe strada. Totodata, vor fi interzise construirea de cladiri inalte foarte aproape una de alta sau spatii de productie la parterul blocurilor. De asemenea, nu va mai fi permisa nici plimbarea cortegiilor funerare pe strazi, pina la cimitir. Toate aceste reglementari sint cuprinse intr-un proiect al Ministerului Sanatatii privind igiena mediului de viata al populatiei, supus dezbaterii publice la sfirsitul anului trecut.

Interdictia cresterii animalelor de companie a stirnit nemultumiri

Cel mai controversat articol din acest ordin este cel care priveste iubitorii de animale si pasari de companie. Astfel, potrivit proiectului de act normativ, "este interzisa cresterea pasarilor si animalelor in mediul urban". "Articolul vizeaza in special proprietarii de case din mediul urban, care cresc in curte porci, cai, vaci, oi sau pasari", a explicat dr. Manuela Trifan, inspector-sef in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi. In cazul proprietarilor de animale de companie, actul specifica doar faptul ca in imobilele cu mai multe apartamente cresterea acestora se va face doar cu acordul asociatiei de locatari ori de proprietari, in conformitate cu legislatia in vigoare. La acest capitol, proiectul ii mai avertizeaza pe iubitorii de animale de companie ca vor avea obligatia sa se inarmeze cu o maturica, un faras si un sac colector cind ies cu animalele la plimbare pe strada. Ei vor trebui sa curete mizeria lasata de acestea pe strada.

Nici o camera de bloc mai mica de 12 mp

Normele de igiena se refera si la zonele de locuit. Poiectul de ordin vizeaza, printre altele, si cum trebuie amplasate cladirile destinate locuintelor. Astfel, acestea trebuie sa asigure patrunderea soarelui in orice incapere pe o durata de cel putin o ora jumatate zilnic. Apoi, vor fi interzise ridicarea cladirilor una linga alta. Distanta dintre acestea trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu inaltimea cladirii celei mai inalte, pentru a nu se umbri reciproc. Urmeaza apoi parametrii sanitari care vor trebui respectati la proiectarea si executarea locuintelor: suprafata minima a unei camere – 12 mp, suprafata minima a bucatariei – 5 mp, inaltimea sub plafon – 2,60 m. Sistemul de incalzire trebuie sa asigure temperatura minima de 20 grade C in camere si in dormitoare, si 22 grade C in baie. La acest capitol, s-a avut in vedere chiar si circulatia comoda a copiilor, a persoanelor in virsta si cu dizabilitati, prin culoarele interioare de minimum 1,20 m largime. Bineinteles, noile norme se vor aplica viitoarelor constructii, dintre cele deja existente foarte putine putind fi modificate pentru a indeplini toate conditiile prevazute.

Parcarile, interzise la mai putin de 5 metri de ferestre

Proiectul mai specifica si faptul ca in zona viitoarelor cladiri trebuie amenajate spatii pentru jocul copiilor si zone verzi de folosinta generala (in afara parcurilor publice), spatii pentru gararea si parcarea autovehiculelor populatiei din zona respectiva, care vor fi amplasate insa la distante de minimum 5 metri de ferestrele camerelor de locuit. Apoi, platformele de colectare a gunoaielor sau barele pentru batutul covoarelor trebuie amplasate la minimum cinci metri fata de ferestrele apartamentelor din blocurile de locuinte. Un punct important precizat in proiectul de act normativ este cel care priveste interzicerea spatiilor de productie de la parterul blocurilor. Acestea vor trebui sa se mute in cladiri separate, la distanta de minimum 15 metri de locuinte. "Sint vizate unitatile de mica industrie, comerciale si de prestari servicii, care pot crea riscuri pentru sanatate prin producerea de zgomot, vibratii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc. Si vorbim aici in principal de baruri si restaurante sau chiar de brutarii", a precizat dr. Manuela Trifan. In schimb, in cladirile de locuit se pot amenaja camere speciale pentru depozitarea deseurilor solide, spalatorii, uscatorii. In proiectul "Normele de igiena privind mediul de viata al populatiei" mai sint prevazute si conditiile de construire a unei fintini, de colectare si indepartare a reziduurilor lichide sau solide, de curatenie si dezinfectie in unitatile publice sau conditii privind inhumarea, transportul si deshumarea cadavrelor umane. La acest punct din urma, dr. Manuela Trifan spune ca practica cortegiilor funerare pe strazi nu mai este valabila de multi ani in Iasi. "In schimb, in mediul rural, aceasta practica nu va putea fi interzisa. Acolo nu sint atit de multe decese ca in mediul urban si nu exista metodele de la oras. La oras sint multe firme specializate si se mai practica doar cortegiul auto, cu aprobarea Politiei", a spus dr. Trifan.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii