Noroaiele de aur de la marginea Iasului

luni, 08 ianuarie 2007, 22:59
4 MIN
 Noroaiele de aur de la marginea Iasului

Este sigur: Spitalul Regional de Urgente, care va deservi intreaga Moldova, va fi construit pe sesul Bahluiului, la intrarea in Iasi dinspre Lescani. Lucrarile ar trebui sa demareze pina la mijlocul acestui an. Anuntul a fost facut ieri de Mihnea Hurmuzache, seful Autoritatii de Sanatate Publica. Firma desemnata de Guvern sa proiecteze spitalul a acceptat amplasamentul propus de Primarie. Astfel, municipalitatea a pus la dispozitia Ministerului Sanatatii o suprafata de aproximativ 42 de ha, in cadrul acesteia urmind sa fie stabilit amplasamentul cel mai favorabil. "Spitalul va avea nevoie de aproximativ 8 ha de teren. Proiectantul va stabili cea mai buna amplasare. Terenul este plasat exact unde trebuie, adica la intrarea dinspre Vest. Cu tot cu dotari, investitia se ridica la aproximativ 30 milioane euro", a precizat Hurmuzache. Spitalul va fi amplasat in vecinatatea viitoarei artere ocolitoare a Iasului. Expertii imobiliari sustin ca preturile pentru terenurile din zona vor exploda pur si simplu, in special dupa construirea soselei de centura.

Proiect unic pe tara pentru spitalele regionale de urgente

Municipalitatea a propus cele 42 de ha de teren pentru viitorul Spital Regional de Urgente la finele anului trecut. Ca si reperere cadastrale, suprafata este situata in tarlaua 56, parcelele 2.261 si 1.771. Dupa mai multe analize si verificari in teren, reprezentantii firmei SC "Proiect" SA din Bucuresti au dat aviz favorabil terenului. Proiectantul a fost stabilit la Bucuresti, de Ministerul Sanatatii. De altfel, tot ministerul va asigura si finantarea necesara constructiei efective a spitalului. "Aceasta firma lucreaza in colaborare cu o societate din Austria, care a proiectat mai multe spitale in Europa. Va fi un proiect unic pentru toate cele 8 spitale regionale din tara. Vor fi diferente, dar doar in functie de capacitatea spitalelor. Pina in luna aprilie, va trebui sa avem un proiect finalizat", a explicat Hurmuzache. Proiectantul selectat de Ministerul Sanatatii va stabili exact portiunea de teren pe care va fi ridicata noua cladire. Concret, terenul pus la dispozitie de Primarie este situat pe ses Bahlui si porneste din zona Cicoarei. Cele 42 de ha ale municipalitatii se termina in dreptul intrarii in Iasi, la baza pasajului Pacurari, pe directia dinspre Letcani. Celelalte doua laturi ale terenului sint delimitate de dealul Miroslava, pe de o parte, si aproape de riul Bahlui, de cealalta parte.

Spitalul va fi construit o data cu soseaua de centura

In prezent, accesul spre suprafata aleasa de proiectant se poate realiza doar pe strada Cicoarei. Strada este insa impracticabila pe cea mai mare distanta, mai ales pentru utilajele grele care ar urma sa participe la construirea spitalului de urgente. Construirea spitalului si apoi functionarea lui va fi insa strins legata de o alta investitie anuntata de Guvern: realizarea soselei de centura. Ministerul Transporturilor urmeaza sa finanteze acest proiect cu 52 milioane de euro. Artera ocolitoare va traversa atit calea ferata, cit si riul Bahlui, pornind din zona actualului post de Politie din Pacurari. Investitia presupune construirea unui pasaj auto peste calea ferata si riu. La baza dealului Miroslava, soseaua se va imparti in doua variante. Una va fi destinata doar masinilor mici si va intra in Iasi prin strada Cicoarei. Cealalta varianta, pentru traficul greu, va fi directionat spre Uricani. "Spitalul ar urma sa fie amplasat in stinga arterei ocolitoare, varianta pentru traficul usor. Dupa realizarea soselei de centura, accesul spre spital va fi foarte simplu. Acolo are teren Primaria. Deocamdata nu am primit un raspuns oficial cu privire la amplasamentul propus de noi", a afirmat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. S-a preferat intrarea spre Vest in Iasi pentru ca multe din urgentele din  Moldova vin spre oras pe acolo, evitindu-se astfel aglomeratia din oras.

Pretul terenului in zona ar putea creste de 10 ori

Noul spital de urgente ar urma astfel sa preia pacienti din intreaga zona a Moldovei si ar urma sa fie dotat cu echipamente moderne pentru a putea trata orice tip de urgenta medicala. "Stiu sigur ca lucrarie vor incepe in primul semestru al anului 2007. Ministerul va selecta constructorul. Proiectantii au spus, dupa ce au vazut terenul, ca noul spital ar putea fi gata pina la sfirsitul anului 2008. Va avea o capacitate de 700 de paturi si va exista posibilitatea ca ambulanta sa intre cu pacientul in interiorul cladirii. Va fi si un spatiu pentru aterizarea si decolarea elicopterelor", a completat Hurmuzache. Investitiile anuntate de autoritati pe sesul Bahluiului vor ridica foarte mult pretul terenurilor din zona. Specialistii sustin ca preturile ar putea creste chiar de 10 ori. "Acum poti sa cumperi teren acolo cu 4-5 euro/mp. Este greu de estimat cit ar costa daca s-ar face acel pasaj peste Bahlui si soseaua de centura. Pretul au putea ajunge la 30-50 euro/mp, poate mai mult", a declarat Bogdan Cihodaru, patronul agentiei Terra.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii