Planul evadarii

miercuri, 22 noiembrie 2006, 01:50
9 MIN
 Planul evadarii

Politia ieseana se confrunta cu cel mai grav caz de neglijenta din istoria recenta. Evadarea celor doi ieseni din arestul Politiei a dus la sanctionarea mai multor politisti. Doi agenti au fost zburati din politie, un ofiter a fost coborit in grad si schimbat din functie, iar doi agenti vor mai trebui sa astepte trei ani pina vor mai putea avansa in grad. Comisarul sef Liviu Zanfirescu, seful politiei iesene, considera ca vinovatii pentru situatia de fapt se afla in rindurile celor sase. Potrivit politistilor, Denis Popovici (31 ani) si Gabriel Teodorescu (23 ani) au fost ajutati de o a treia persoana pentru a fugi din arest. Dovada care sustine teoria este o inregistrare video in care se observa prezenta unei persoane necunoscute in apropierea geamului de la celula celor doi. Silueta surprinsa de camere se afla intre paravanele metalice amplasate la nivelul solului si peretele Politiei Municipiului, cu aproximativ o ora inainte sa fie observata lipsa celor doi infractori. Cel mai probabil, evadatii au folosit o pinza de bomfaier pentru a taia zabrelele.

Evadatii au fost vazuti ultima data alaltaieri seara, putin dupa ora 20. Un control de rutina, facut la ora 22, a insemnat momentul cind politistii au fost pusi fata in fata cu o situatie fara precedent in ultimii zeci de ani. Astfel, doi indivizi aflati in arest preventiv au fugit de sub nasul celor care aveau datoria de a-i retine pina cind judecatorii vor fi hotarit soarta lor. Multe necunoscute apar in acest caz intrigant, dar un lucru e sigur: Denis Popovici si Gabriel Teodorescu au avut la indemina un obiect cu care au taiat gratiile celulei aflate la demisolul cladirii Politiei Municipiului. „Cei doi au smuls mai intii plasa de sirma de la geamul din interiorul camerei si au taiat doua gratii verticale aflate dupa plasa. Apoi au fortat si au desprins din sudura grilajul metalic din exterior“, declara ieri-noapte agent-sef Virginia Pralea, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi. Taieturile sint relativ fine, fara urme de pilitura la baza geamului, unde ar fi trebuit sa cada resturile metalice, semn ca cei doi au curatat temeinic. Meticulozitatea celor doi are ca si cauza probabila evitarea efectelor aparitiei inopinate a unui politist care ar fi putut vedea ramasitele stradaniei lor. Grilajul metalic exterior a fost fortat atit din punctele de sudura, cit si din tencuiala. Practic, plasa a fost ridicata de jos in sus, gratiile au fost taiate si indepartate, iar grilajul din afara a fost smuls. E important de mentionat faptul ca Popovici avea la intrarea in arest greutatea de 117 kilograme. Barbatul a intrat in urma cu o luna in refuz de hrana si a slabit drastic. Asa se poate explica modul in care a incaput Popovici printre fiarele taiate si smulse.

1.200 de politisti
au scotocit orasul

Politistii au sunat goarna la ora 22, iar o ora mai tirziu toti lucratorii in uniforma au fost chemati la sediul Politiei Municipiului si la cele cinci sectii. De la cartierele generale s-a dat semnalul trecerii prin filtru a intregii suprafete a Iasului. Mobilizarea fortelor a cuprins si efectivele Detasamentului Politiei de Interventie Rapida, pe lucratorii de la Crima Organizata, politisti comunitari, jandarmi si lucratori ai Politiei de Frontiera. La citeva minute dupa ora 23, Popovici si Teodorescu au fost dati in consemn la Frontiera, iar strazile Iasului au fost impinzite de politisti. Zanfirescu a declarat ca la ora respectiva toate efectivele disponibile se aflau la strada. Teoretic, 1.200 de politisti ajutati de celelalte autoritati cautau fugarii ieri in timpul zilei. Imediat dupa constatarea lipsei celor doi din celula, s-a efectuat si o cautare cu ajutorul ciinilor, care au incercat sa le ia urma. Popovici si Teodorescu lasasera in celula haine ce au folosite ca punct de plecare in cautarea cu patrupede. Se pare ca totusi procedura obligatorie a folosirii caninelor nu a fost chiar de un real ajutor. Potrivit unor surse din politie, limitele biologice ale ciinilor nu permit un randament decent intr-un mediu relativ intens circulat. Aceasta mai ales in prezenta unui aer viciat de noxele emanate de esapamentele fiecarei masini care trece prin zona. Prezenta celor cautati in diferite zone ale Iasului a fost confirmata de mai multe persoane, audiate de oamenii legii. „S-a discutat cu zeci de persoane, iar citeva au indicat prezenta a cel putin unuia dintre cei doi, in anumite locatii de pe raza municipiului, si ma refer aici la o prezenta nocturna“, a dat amanunte seful politiei. Conducerea IPJ Iasi crede ca cei urmariti nu au parasit teritoriul tarii. Au fost semnale ca cei doi au fost vazuti in judetul Botosani, dar informatia nu s-a confirmat. Cei aflati in celulele alaturate nu au ajutat prea mult politistii cu declaratii care sa duca la stabilirea imprejurarilor in care au fugit indivizii. Mai mult, cei ramasi in celule se bucurau de reusita celor doi si chiar cintau.

Cine le-a dat pinza de bomfaier?

Dar cum au ajuns Popovici si Teodorescu in posesia unui instrument cu ajutorul caruia sa taie gratiile? Conducerea politiei are in vedere doua variante. Prima este bazata pe o inregistrare video care arata prezenta in zona a unei persoane necunoscute. „Pe banda video se observa prezenta unei persoane, in preajma geamurilor de la sediul Arestului Preventiv. Individul a aparut in jurul orei 19.30 si a stat citeva momente in intervalul dintre paravanul metalic de protectie din exterior si peretii cladirii“, a mai completat Zanfirescu. Deci este posibil ca persoana respectiva sa fi plasat celor doi arestati in citeva secunde obiectul pentru taiat. Din pacate, inregistrarea nu cuprinde si imagini ale fugii celor doi, din cauza unor inconveniente de ordin tehnic, potrivit explicatiilor oferite de conducerea IPJ. Nu este exclus, dar se crede ca este putin probabil ca cineva din rindurile politistilor sa fi facilitat evadarea. Si mai putin probabila este teoria conform careia unul dintre politisti ar fi avut legatura cu „turbulentele“ care stau la baza lipsei imaginilor din momentul fugii. O a doua posibilitate luata in calcul de oamenii legii este aceea ca Popovici ar fi putut avea la el, in prealabil, pinza cu care au fost taiate gratiile. Aceasta in contextul vizitelor lui repetate la Tribunal din ultima vreme, loc unde Popovici a cerut sa fie dus pentru a-si consulta dosarul. In incursiunile lui multiple, cineva ar fi putut sa ii plaseze discret un corp taietor. Ambele variante includ in scenariu si ajutorul unor alte persoane, care i-ar fi putut astepta cu o masina in preajma sediului Politiei Municipiului. Un element care a fost fructificat de evadati este amplasarea celulei lor, care este ultima fata de usa de acces a Politiei Municipiului. Iesirea din celula cu amplasament convenabil s-a facut fara ca barbatii sa treaca prin fata celorlalte geamuri de la demisol, unde se aflau alti arestati preventiv. Mai mult, pentru ei a fost de un real ajutor existenta paravanelor metalice cit un stat de om, ce au fost montate acum citeva luni. Rostul placilor era evitarea contactului vizual si verbal dintre arestati si trecatori sau rude cu care ar fi putut comunica. Cintarind ambele posibilitati, totul se reduce la factorul uman, in speta oamenii legii. Nimeni nu ar fi trebuit sa aiba posibilitatea de a se apropia de peretii Politiei Municipiului, iar Popovici nu ar fi trebuit sa intre in contact cu vreun un civil, cind se afla in afara celulei, in afara de avocat.

Zanfirescu: „Este cel
mai grav caz de neglijenta pe care il cunosc“

Elementele cheie, care ar fi trebuit sa impiedice finalmente evadarea celor doi, sint politistii care erau de serviciu, precum si cei care ii coordonau. „Totul s-a intimplat din cauza neglijentei celor care aveau la acea ora competente in paza obiectivului. Este cel mai grav caz de neglijenta pe care il stiu. In conditiile in care s-au realizat progrese si au fost facute investitii care au adus instrumente pentru usurarea muncii politistului, este inadmisibil ca unii lucratori sa dea dovada de o asemenea superficialitate si formalism in serviciu“, a declarat comisarul sef Liviu Zanfirescu. Seful de tura la Arest, agent-sef adjunct Ion Andreescu, a fost destituit din politie, la fel ca si agentul sef Paul Luca, lucrator in cadrul Sectiei a 3-a. Cel din urma asigura paza pe strada Otilia Cazimir, in fata Politiei Municipiului. Seful Arestului, comisarul Ion Constantin, a fost coborit in grad, de la ofiter specialist la ofiter operativ, si a fost inlocuit din functie. Alti doi agenti care lucrau la Arest nu vor mai putea inainta in grad timp de trei ani. Comisarul Mihai Cocoveica, sef al Serviciului Cercetari Penale, a intrat si el in cercetare prealabila, dar nu a primit nici o sanctiune. Daca politistul de la sectie nu si-a facut treaba corect, nici cei din interior nu si-au indeplinit atributiile. „Sint doua monitoare pe care erau afisate imaginile de la camera video si nimeni nu a vazut persoana care s-a apropiat de geamurile arestului“, a mai precizat Zanfirescu.

Arestul din Copou este in reparatii
de consolidare

Arestul preventiv al IPJ Iasi a fost mutat provizoriu din luna mai la demisolul cladirii Politiei Municipiului. De altfel, seful de la Municipiu s-a spalat pe miini in legatura cu responsabilitatea. „Noi numai am pus la dispozitie spatiul. Nu aveam obligatia sa asiguram si paza arestului, aspectul tinind de alte structuri“, a declarat comisarul Marin Moscalu (foto), comandant al Politiei Municipiului Iasi. Liviu Zanfirescu a sustinut punctul de vedere al numarului unu din politia municipala. Motivele pentru care arestatii preventiv au fost relocati pe strada Otilia Cazimir sint reprezentate de lucrarile de renovare si consolidare ale sediului permanent din Copou. Teoretic, sediul provizoriu al Arestului trebuia eliberat pina in aceasta toamna, cind era prevazuta finalizarea lucrarilor de renovare ale constructiei destinate special acestui scop. Numai ca, o expertiza facuta la cladirea din Copou a dezvaluit o realitate periculoasa: sediul se poate prabusi la un cutremur major. Corpul de cladire din curtea Inspectoratului este construit in anii ‘50 si a primit o bulina rosie. Drept urmare, lucrarile au stagnat pina la venirea unor fonduri care sa permita nu doar renovarea, ci si o consolidare.

Teodorescu, un hot recidivist

Gabriel Teodorescu are 23 de ani si este recidivist. El a mai fost condamnat in mai 2004 la 3 ani de inchisoare pentru furt si a executat o parte din pedeapsa. Pe 30 mai 2006 a fost eliberat conditionat, cu un rest de pedeapsa de 547 de zile. Insa in urma cu doua luni a lovit din nou. Pe 13 septembrie 2006, in jurul orei 3, el si Florin Bobocel au intrat in casa lui Alexandru Cheptea, fortind o usa de la parterul imobilului. In sufragerie, Gabriel Teodorescu a gasit un laptop Packard Bell, pe care l-a pregatit sa-l ia, precum si o poseta in care se afla suma de 1,5 milioane de lei. Ghinionul hotilor a fost ca in camera alaturata dormea mama partii vatamate, Viorica Visu, care atunci cind a iesit din camera sa i-a vazut pe intrusi si a inceput sa tipe. Cei doi s-au speriat si au fugit: Bobocel pe usa din spate, iar Teodorescu prin geamul sufrageriei, lasind in urma si laptopul pe care vroia sa-l ia. Cei doi au fugit cu masina, insa proprietarul casei a apucat sa observe anumite detalii, iar cind a cazut in miinile politistilor a fost recunoscut de Viorica Visu, care l-a ales dintr-un grup de persoane, la politie. Desi nu a recunoscut comiterea faptei, Gabriel Teodorescu a fost retinut pe 19 septembrie si pentru el s-a dispus arestarea preventiva a doua zi. Pe 26 octombrie 2006, procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi l-au trimis in judecata pentru furt calificat si violare de domiciliu, dupa ce ii mai prelungisera o data mandatul de arest preventiv.

Cine este
Denis Popovici

Denis Popovici a fost administrator al unui bar destinat exclusiv adultilor, pina in momentul cind a fost saltat. Individul era cercetat in stare de arest pentru trafic de persoane. Procurorii si politistii de la Combaterea Crimei Organizate au construit un dosar greu, destramind reteaua clanului Gologan, la care Popovici aderase. Gruparea trafica din anul 2003 zeci de femei, din care multe erau minore, racolate din mai multe zone ale Romaniei. Fetele erau trimise in Franta, unde se prostituau. Violenta era instrumentul de persuasiune al gruparii interlope. Arestari in acest caz s-au facut si in Franta, unde membri ai clanului au ajuns in spatele gratiilor. Popovici intrase de aproximativ o luna de zile in refuz de hrana. El era in arest de doua luni si a facut cunostinta cu Teodorescu in celula, cel din urma ajungind in spatele gratiilor cam din momentul cind Popovici a intrat in greva foamei.

Alte evadari de sub nasul politistilor

Politia s-a mai confruntat in ultimii ani si cu alte cazuri de evadare in prezenta oamenilor legii. Insa nici unul nu se masoara in gravitate cu cel de acum. In septembrie 2000, Florin Carp a fugit din spital pentru ca politistul care il pazea uitase cheile de la catuse pe masa. Lucratorul de politie plecase sa dea un telefon, iar Carp si-a desfacut catusele si a disparut. Neglijenta l-a costat pe politistul Mihai Mormeci o pedeapsa de trei luni cu suspendare, pentru inlesnirea evadarii. Anul 2001 a adus o alta evadare, de aceasta data chiar din sediul IPJ. In luna aprilie, Daniel Raileanu a profitat de faptul ca nu i-au fost fixate foarte strins catusele, a scapat de ele si a sarit gardul Inspectoratului. Barbatul s-a plimbat patru ore prin Parcul Copou, pina a fost prins de politisti.  

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii