Primele catuse puse in „Dosarul Rutiera”

marți, 20 ianuarie 2009, 23:50
6 MIN
 Primele catuse puse in „Dosarul Rutiera”

"Chestiunea este foarte clara, nu sint probe. Este un dosar facut in pripa de organele de cercetare penala ale DGA", spune Ionel Nechita, avocatul lui Vanel Carp. Procurorii nu au cedat insa si au facut recurs la decizia instantei de a-i lasa liberi. "Dosarul Rutiera", in care se asteapta noi persoane puse sub acuzare, se bazeaza in mare parte pe interceptari telefonice. Interesant este ca pe aceste convorbiri apar nume cunoscute, inclusiv din politica ieseana. 

 

Vanel Carp si Razvan Ioan Marciuc au petrecut noaptea in arest

Primul care a ajuns in birourile anchetatorilor a fost Vanel Carp, fost agent la Rutiera, transferat la sfirsitul anului trecut la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. El a ajuns la sediul Parchetului in jurul orei 9,30 insotit de avocatul Ionel Nechita. Nici el si nici aparatorul sau nu au dorit sa faca vreo declaratie inainte de a vedea ce au de spus ofiterii Directiei Anticoruptie (DGA) si procurorii Parchetului Curtii de Apel.

La aproximativ un sfert de ora, si-a facut aparitia si agentul Lucian Munteanu, care a venit singur. El a intrat repede in cladirea Parchetului, de unde a iesit dupa aproximativ o jumatate de ora, cit a dat declaratii in fata anchetatorilor.

Un politist a inceput sa plinga

In jurul orei 10,30 a ajuns la Parchet si agentul Ioan Razvan Marciuc, urmat la scurt timp de aparatorul sau, Toni Baltag. Singurul care nu s-a prezentat la audieri a fost politistul Iulian Lazar, care a transmis anchetatorilor ca lipseste din motive de sanatate. Dupa audieri, procurorii au decis sa ii retina pe Carp si pe Marciuc pentru 24 de ore, Munteanu parasind liber sediul Parchetului.

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea inculpatilor Carp Vanel si Marciuc Razvan Ioan pentru o durata de 24 de ore sub aspectul savirsirii infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita si abuz in serviciu. Dosarul a fost trimis la Tribunal cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive pentru o perioada de 29 zile, incepind cu data de 21 ianuarie", se precizeaza intr-un comunicat dat de Parchetul Curtii de Apel. Surse din rindul anchetatorilor sustin ca Razvan Marciuc a inceput sa plinga in biroul procurorilor, spunind ca este nevinovat.

"Sint nevinovat!"

In jurul orei 14, cei doi politisti de la Rutiera au fost adusi incatusati la Tribunal. Primul a fost adus Razvan Marciuc. Cu un fes pe cap si profund abatut, politistul s-a indreptat cu pasi repezi spre intrarea din Palatul de Justitie. Inainte de a cobori din masina, si-a pus o geaca neagra desupra miinilor, pentru a masca faptul ca are catuse.

La diferenta de citeva minute, incadrat de doi ofiteri ai DGA a fost adus si cel de-al doilea politist, agentul Vanel Carp. Acesta era ceva mai relaxat, insa si el a avut grija sa nu se vada catusele si si-a tras minecile de la geaca pe deasupra. Pina la inceperea procesului, timp de doua ore, cei doi politisti au stat de vorba cu avocatii. Ionel Nechita si Toni Baltag, aparatorii celor doi, nu au vrut sa faca nici un comentariu, afirmind ca asteapta pronuntarea judecatorului. De la ora 16, aproape doua ore, in fata judecatorului, procurorul a prezentat acuzatiile iar avocatii si-au sustinut pledoariile.

La ora 20, judecatorul decide: cei doi politisti sint liberi. La auzul vestii, agentul Vanel Carp si-a facut cruce. La iesirea din sala de judecata, subofiterul Razvan Marciuc a strigat: "Sint nevinovat!". Primii care au iesit din sala de judecata au fost avocatii.

"Chestiunea este foarte clara: nu sint probe. Este un dosar facut in pripa de organele de cercetare penala ale DGA. In dosar nici macar indicii temeinice nu exista. Ideile retinute de procurori in dosar sint brodate pe chestiuni de genul «s-a luat telefonul si s-a intervenit», s-a intervenit pentru a nu da o amenda si a da un avertisment, chestiuni de genul acesta, jocuri de glezna", a declarat avocatul Ionel Nechita, aparatorul lui Vanel Carp.

Avocatul Toni Baltag, aparatorul lui Razvan Marciuc, s-a aratat si el multumit de hotarirea judecatorului. "Clientul meu nu a dat pina acum nici o declaratie, nici la instanta, nici la Parchet. La instanta, nu pentru ca nu ar fi dorit, dar era sub imperiul momentului cind s-a dispus retinerea sa. Solutia este buna, sa vedem ce se va intimpla la recurs. Cred ca pina la urma, in acest caz, este vorba de a interpreta un anumit gest si trebuie sa facem diferenta dintre mita si multumita", a spus avocatul Baltag.

Intre timp, incadrati de ofiterii DGA, cei doi agenti de la Rutiera au iesit din sala de judecata si au fost condusi inapoi la arest. Astazi, incepind cu ora 10.30, agentii Vanel Carp si Razvan Marciuc sint liberi. Asta pina cel putin la judecarea recursului, in cursul acestei saptamini.

"Fenechiu conducea cu 200 la ora!"

Anchetatorii sustin in propunerea de arestare ca cei doi agenti au intervenit de mai multe ori pe linga colegi de-ai lor, pentru ca acestia sa treaca cu vederea contraventii sau infractiuni savirsite in trafic.

"S-a retinut faptul ca, in perioada septembrie – decembrie 2008, inculpatii Carp Vanel si Marciuc Razvan Ioan, in calitate de agenti ai Serviciului Politiei Rutiere, au intervenit in mai multe rinduri la alti lucratori de politie pentru ca acestia sa nu procedeze la aplicarea unor dispozitii legale in materia circulatiei rutiere. In schimbul interventiilor facute, inculpatii au acceptat promisiuni de bani sau alte foloase de la terte persoane", se arata in comunicatul Parchetului.

In interceptarile telefonice de la dosar apare si numele deputatului Relu Fenechiu. Unul dintre politistii supravegheati, aflat la un moment dat cu radarul pe DE 583, vorbeste cu un coleg la telefon: "Bai, a trecut un X5 pe linga mine… Era Fenechiu. Avea 200 la ora. Ce dracu’ sa-i faci lui asta?". Politistii aflati cu radarul nu au anuntat urmatorul echipaj pentru a-l opri pe soferul autoturismului BMW X5, inchizind ochii la contraventie.

Tot din interceptari telefonice, procurorii sustin ca unul dintre subofiteri ar fi intervenit pentru patronul unei firme de timplarie din aluminiu pentru ca acesta sa scape cu o sanctiune mai mica in trafic. Procurorii sustin ca, ulterior, politistul si-a pus geamuri termopan prin firma celui pentru care a intervenit. Anchetatorii precizeaza insa ca politistul avea factura pentru lucrare. Exista insa suspiciuni ca politistul si-ar fi montat geamuri termopan la un pret mai avantajos.

Seful Politiei: "Este greu de spus ca nu va urma o reorganizare la Politia Rutiera"

Seful Politiei le cere demisiile celor care se stiu vinovati in ancheta DGA. "Le vom cere demisiile la toti, dar in primul rind celor in cazul carora s-a pus in miscare actiune penala. Asteptam comunicarea oficiala de la anchetatori, inainte de a face alte comentarii. Daca s-a pus in miscare actiunea penala, ei vor pusi la dispozitia unitatii", a precizat comisarul sef Liviu Zanfirescu, seful IPJ. Acesta a adaugat ca ia in calcul schimbarea cadrelor de la Rutiera, inclusiv la virful Serviciului, si reorganizarea Politiei Rutiere.

"Daca lucrurile au luat o asa turnura este greu de spus ca nu va urma o reorganizare la Politia Rutiera. Deocamdata sintem in proceduri de verificari care nu sint finalizate si nu pot sa ma pronunt asupra rezultatelor si a eventualelor masuri ce vor fi luate acolo. Semnale se alarma pentru prevenirea unor astfel de fapte au fost. Acum ramine de vazut daca au fost tratate cu indiferenta, nu s-au luat in seama sau pur si simplu nu li s-a dat crezare", a spus seful Politiei.

Intrebat daca a luat o decizie in ce priveste schimbarea comisarului Petru Frunza de la conducerea Serviciului, seful Politiei a evitat sa dea un raspuns clar. "Deocamdata nu, si nu comentez mai mult. Oricum, este rau ceea ce se intimpla acum la Rutiera", a spus el. Seful Politiei Rutiere nu a putut fi contactat, avind telefonul mobil inchis.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii