Romascanii pierd milioane de euro

miercuri, 14 august 2002, 23:00
4 MIN
 Romascanii pierd milioane de euro

Ieri, Sala Mare a Primariei Roman a gazduit o intilnire organizata de Agentia de Dezvoltare Regionala "Nord-Est" (ADRNE), intre organizatii non-guvernamentale din Roman si din zona de nord-est a tarii cu reprezentanti si invitati ai ADRNE, in scopul realizarii unor acorduri de twinning (parteneriat) intre ONG-urile din zona si cele din Italia, Anglia si Irlanda. Scopul manifestarii a fost crearea de noi parteneriate, menite sa participe activ la dezvoltarea economica a zonei.
La intilnire au participat Fabio Drago (consilier de pre-aderare in cadrul proiectului de twinning intre ADRNE si regiunea Umbria din Italia), Mark Barett (lider al proiectului de Dezvoltare a Parteneriatelor Locale si Regionale in Regiunea Nord-Est si membru al Departamentului pentru Dezvoltare Internationala al guvernului Marii Britanii), expertul William Lewis, asistentii Ovidiu Savu si Florin Hatmanu, insotiti, din partea ADRNE, de catre George Ocneanu – seful Biroului de investitii straine si cooperare externa – si de catre Gabriela Macoveiu – director investitii straine si marketing regional. Din partea ONG-urilor, participarea a fost sub asteptari, mai ales din partea organizatiilor non-guvernamentale din Roman. Din cele peste 90 de ONG-uri invitate, s-au prezentat doar 13, printre care organizatia "Roman 2000" din Roman, fundatiile "Pro Women", "World Vision" si Centrul de consultanta si marketing pentru IMM-uri din Iasi, Fundatia Umanitara "Athos" din Piatra Neamt si Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau.
Seria discutiilor a fost deschisa de catre Fabio Drago, care a subliniat faptul ca rolul decisiv in evaluarea proiectelor care ar putea atrage finantari straine il vor avea organizatiile neguvernamentale, acestea fiind cele mai bune cunoscatoare ale problemelor cu care se confrunta zonele in care isi desfasoara activitatea. Fabio Drago si-a manifestat dezamagirea fata de indiferenta cu care trateaza ONG-urile acest subiect, motivindu-si aprecierea prin prezenta slaba a acestor organizatii la intilnirea de la Roman, orasul cu cea mai slaba reprezentare din zona de nord-est. "Ceea ce incercam sa construim in aceasta regiune este cel putin un forum de dezbatere intre organizatiile private si economice. Legislatia europeana stabileste ca ONG-urile trebuie implicate activ in dezvoltarea regionala, rolul acestora fiind crucial. In Italia, acest lucru este bine cunoscut, dar se pare ca, in Romania, ONG-urile nu manifesta nici un interes pentru dezvoltarea zonei. Problema este ca ONG-urile concureaza intre ele. Competitia trebuie sa aiba o forma de cooperare. In caz contrar, ONG-urile nu vor fi incluse in parteneriatul regional. Cind va trebui sa aprobam un proiect, ne vom gindi in primul rind daca zona din care vine proiectul a fost reprezentata de ONG-uri, iar daca nu va fi asa vom considera ca zona respectiva nu are probleme, deci nu are nevoie de o finantare", a declarat Fabio Drago.
"Somajul nu e un dezastru, ci o oportunitate"
William Lewis, expert in cadrul proiectului de dezvoltare a parteneriatelor locale si regionale in regiunea Nord-Est, a afirmat ca si orasul sau natal se afla, in anii 1970, in aceeasi situatie in care se afla acum zona noastra, insa problemele nu au fost rezolvate de finantari, ci de inventivitate si de munca sustinuta. "In anul 1970, rata somajului era de 34%, iar rata de emigrare era de 32%. Am dat vina pe englezi, pe guvern, pe autoritatile locale, pe sistem, dar nu si pe noi, oamenii de rind. Existau si la noi ONG-uri si «agentii de dezvoltare», insa sistemul nu a functionat pina cind nu am recunoscut ca nu stim sa administram banii de care dispunem. Parteneriatele ne-au aratat ca sintem europeni si ca trebuie sa avem o economie compatibila cu cea a Europei. Intotdeauna am spus ca somajul nu e un dezastru, ci o oportunitate. Acum, somerii de pe vremuri sint cei mai buni specialisti, cei mai buni inovatori, iar rata somajului a scazut la 3%. Secretul este o activitate concentrata si bine gindita, in functie de necesitatile reale", a declarat William Lewis.
Planul de Dezvoltare Regionala va aduce bani cu tiriita
In urmatoarele 16 luni se va pune la punct Planul de Dezvoltare Regionala, care nu va mai fi elaborat de specialisti si experti, ci de parteneri relevanti din rindul ONG-urilor. "Nu se cunoaste o structura clara a acestui plan, insa se stie ca se va urmari o crestere economica clara, in contextul dezvoltarii resurselor umane, combaterea muncii la negru si a saraciei. Ceea ce este sigur este faptul ca vom constitui un forum de discutii, in cadrul caruia se vor afla problemele din orasele tarii si resursele necesare rezolvarii acestora. In general, proiectele de dezvoltare iau, spre final, o nuanta «guvernamentala», de aceea este mai bine ca ONG-urile sa urmareasca modul in care se realizeaza dezvoltarea si se folosesc fondurile europene acordate", a precizat Fabio Drago. "Planul de dezvoltare regionala va elibera resurse financiare, dar sa nu va asteptati ca UE, America sau Marea Britanie sa va ajute fara a vedea rezultate rapide. Daca doriti cu adevarat sa faceti ceva, va vom ajuta. Veti intelege ca nu resursele conteaza, ci eficienta de a le utiliza", a concluzionat William Lewis. In lunile urmatoare, ARDNE va anunta partenerii stabiliti din rindul ONG-urilor. (Alex NISTOR)

Comentarii