Seceta a pirjolit totul

marți, 03 iulie 2007, 23:25
5 MIN
 Seceta a pirjolit totul
Unul din cele 35 de cursuri de apa din judet care au secat complet

Oameni care se uita lung catre cer. Carute pline ochi cu bidoane din care sare apa in praful ulitelor. Pirjolul a cuprins aproape intreg judetul. Partea de nord este de departe cea mai afectata de seceta. Finetele si pasunile s-au transformat in pamint, iar animalele cauta lihnite un fir de iarba, fie el si uscat. Totul pare ars pe drumul spre Plugari. Ajunsi in aceasta localitate spre amiaza, ne-am dat seama ca putini oameni se mai incumeta sa sparga aburul caldurii care se ridica din pamint. Din comuna Plugari, locul de unde incepe „culoarul secetei", s-ar putea spune ca pleaca pirjolul spre judet. Cei mai multi batrini isi fac cruce si zic ca au mai vazut asa prapad numai in timpul foametei din 1946. „E rau. Eu mai vazut asa ceva numai in 1946. Am mai apucat asemenea vremuri ca am 75 de ani. E la fel ca si atunci", ne-a spus cu glasul inmuiat un satean din marginea satului Plugari.

O vaca – 200 de lei

Marea problema a satenilor din Plugari in acest moment este hrana animalelor. Se uita cu mila la ele si vor sa le dea de la casa lor numai sa nu le vada murind de foame. „Animalele le mai dam de acasa, dar ce sa manince pe dealurile astea de pamint? O vaca ajunge doua milioane de lei. Un cal e 3-4 milioane, dar nu ti-l ia nimeni. Tragem speranta la Dumnezeu, ca afara de El altul mai mare nu este", s-a plins Dumitru Luca. Batrinul a spus ca singura solutie pentru animalele din batatura este abatorul. „Le dam la abator sa le taie, ce sa facem cu ele? Sa moara de foame? Am citeva oi aici la stina, dar zbiara de foame saracele. Pe unde e treierat, animalele maninca paiele alea uscate", a adaugat acesta. Hrana animalelor ii ingrijoreaza pe toti satenii din nordul judetului. Multi vor sa le vinda, dar pentru animale nu se mai gasesc cumparatori. „Animalele le tin in fata portii, nici nu mai avem ce le da de mincare. Vrem sa mai vindem si noi din ele, dar nu vrea nimeni sa le ia. Pretul e cel care-l ofera intermediarii, ei il fac. Am cinci capete de animale, mi-e mila de ele sa le las chiar sa moara de foame in fata casei. Intermediarii profita ca noi ne rugam de ei sa ne cumpere animalele si coboara pretul", a afirmat Elena Pintilie. Toti vor ploaie. Daca pina la sfirsitul saptaminii nu ploua, singura solutie pentru satenii din Plugari este sa-si cumpere proviziile pentru iarna, porumbul fiind practic distrus. „Doar daca mai ploua acum se mai face porumbul. Noi provizii nu avem, bani nu avem. Nu sintem pregatiti pentru asa ceva, nu avem cu ce face asigurari. Copiii nostri nu stiu sa sufere de foame cum au suferit bunicii lor. Pina luna asta, totul ni s-a parut o gluma. Acum, trebuie sa taiem pasarile, sa vindem animalele. O sa fie grav pentru noi", a mai spus femeia.

Sau seceta, sau grindina

Reprezentantii comunei spun ca in localitate exista sistem de alimentare cu apa, dar ca aceasta nu este potabila, concentratia de nitrati fiind peste limita acceptata. „Toti locuitorii care s-au bransat stiu ca apa nu este potabila, si nici debitul nu este mare. Oamenii mai folosesc apa pentru udat in gradina", a precizat primarul comunei Plugari, Costel Sandu. Acesta a afirmat ca toate culturile din comuna sint afectate in diferite proportii. „Daca nu ploua acum, totul este distrus, porumbul a inceput deja ofilirea ireversibila. El este mare, dar nu are rod. Finetele mai sint doar pe cursurile de apa, in rest totul este uscat. Peste 710 ha de islaz comunal este distrus in totalitate", a spus inginerul agricol Alexandru Teodor, din Plugari. Reprezentantii comunei spun ca a mai fost inregistrat fenomenul de seceta, dar nu pe suprafete atit de mari. „In satul Borosoaia nu a mai picat un strop de o luna, iar in cealalta parte de comuna ne-a lovit gheata la sfirsitul lunii trecute", spune trist viceprimarul din Plugari, Alexandru Gheorghe. In urma cadezrilor de grindina au fost inregistrate pagube de peste 1,5 milioane de lei, fiind afectate culturi de griu, porumb, pepeni, soia sau livada.

A plouat de doua ori mai putin decit media

Conducerea Centrului Meteorologic Regional Moldova sustine ca in lunile mai si iunie au cazut de doua ori mai putine precipitatii decit mediile multianuale. „Lunile noiembrie si decembrie au fost foarte secetoase, cu precipitatii scazute. In perioada ianuarie-iunie 2007, normal trebuiau sa cada in jur de 262 litri de precipitatii, iar pina acum am inregistrat doar 170 de litri. Aproape in fiecare luna au cazut cantitati mai mici decit cele normale. Pe luna mai, fata de 55 de litri, media multianuala, s-au inregistrat doar 21 de litri, iar pe luna iunie fata de 76,4 litri au cazut 34 de litri", a declarat Constantin Dracsineanu, directorul Centrului Meteorologic Regional Moldova. Mai mult, la nivelul judetului, din cele peste 32.000 de fintini, aproximativ 14.900 au nivelul apei scazut, iar peste 3.700 au secat. Totodata, peste 550 de km de cursuri de apa sint secati, iar peste 35 de riuri au disparut. Conducerea Directiei Agricole a precizat ca zonele cele mai afectate de seceta sint in nordul judetului. „Cei din zona Sipote, Vladeni, Coarnele Caprei au cele mai mari suprafete afectate. La Plugari si Andrieseni este foarte grav pentru ca acolo a batut si gheata", a precizat Neculai Olariu, directorul adjunct al Directiei Agricole.

Vine furtuna

Prefectura a anuntat ca pentru zona Moldovei a fost emisa o avertizare cu cod galben pentru astazi. Astfel, incepind din aceasta dupa-amiaza s-ar putea inregistra in judet intensificari ale vintului care vor lua si aspect de vijelie si averse insotite de grindina. „Local, cantitatile de apa vor depasi 25-30 de litri pe mp. Miercuri dimineata vremea va fi calduroasa, caniculara in sudul Moldovei, unde s-ar putea inregistra 36°C", a precizat purtatorul de cuvint al Prefecturii, Emanoil Arhip. Acesta a afirmat ca au fost trimise adrese catre toate primariile din judet cu avertizarea Centrului Meteorologic Regional Moldova.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii