Statul a dat in judecata sase politisti din Iasi

Subtitlu

miercuri, 18 februarie 2009, 21:30
5 MIN
 Statul a dat in judecata sase politisti din Iasi

Pe masa judecatorilor de la Tribunalul Iasi a ajuns un dosar exploziv. In premiera, statul roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) – Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, cere peste 600.000 de lei de la sase politisti, angajati ai Sectiei III Centru, in solidar cu Inspectoratul de Politie Judetean.

Potrivit reclamantului, cei sase – Constantin Petras, Vasile Bursuc, Constantin Agafitei, Laurentiu Raileanu, Petru Despa si Doru Sonohat – s-au "facut vinovati, cu prilejul exercitarii functiilor lor, de savirsirea unor fapte ilicite cauzatoare de prejudicii statului roman".

"Cerem obligarea celor sase, in solidar cu IPJ, la plata sumei de 608.443 de lei, reprezentind contravaloarea daunelor morale si materiale achitate de Ministerul Finantelor Publice catre creditorii SC Walters SRL Iasi (fosta firma Panda Prima SRL) si Adrianei Gotcu", au precizat reprezentantii statului roman in actiunea depusa impotriva politistilor.

Politistii, "spalati" de colonelul Artenie

In iulie 2000, in urma controlului efectuat de politisti la firma Panda Prima, afacerea Adrianei Gotcu si a sotului ei, judecatorul Mihai Gotcu, a fost pur si simplu falimentata. Politistii au decis ca marfa pe care au gasit-o in cele doua magazine sa fie confiscata, pentru ca s-ar fi intocmit avize de expeditie de la un magazin la altul pe formulare de tip vechi.

Astfel, la scurt timp, afacerea cu produse textile a sotilor Gotcu a ajuns in pragul falimentului, fiindu-le confiscate bunuri in valoare de 35.000 de dolari la acea data. Sotii Gotcu au depus o plingere penala la Parchetul Militar si la Judecatoria Iasi impotriva politistilor, acuzindu-i de abuz in serviciu. Au existat atunci chiar acuzatii ca Politia a actionat la comanda concurentei firmei controlate. In cele din urma, Parchetul Militar a decis ca politistii au gresit, hotarind inceperea urmaririi penale.

Ulterior, colonelul Mircea Artenie, comandantul IPJ la acea data, impreuna cu consilierul juridic al institutiei, au inaintat un raport catre Inspectoratul General al Politiei, in care era mentionat faptul ca, din cercetarile efectuate de politisti, sotii Gotcu se fac vinovati de evaziune fiscala. Raportul a dus la infirmarea solutiei date de procurorii militari si la scoaterea de sub urmarire penala a politistilor implicati. Procurorii au dispus insa restituirea bunurilor. La fel, magistratii de la Judecatorie au hotarit ca sotii Gotcu au dreptate. Acestia au decis restituirea marfurilor, aratind ca verificarea efectuata de politisti a fost una defectuoasa.

Totusi, politistii au facut apel la sentinta Judecatoriei si, astfel, familia Gotcu a ramas pentru multa vreme fara marfa. Dupa un lung sir de procese, sotii Gotcu au avut cistig de cauza. Dar, desi acestia cerusera initial despagubiri de 900.000 de lei, instantele au decis ca ei sa primeasca doar putin peste 600.000 de lei. "Politistii au incalcat flagrant legislatia economico-financiara in vigoare la acea data in Romania. Prin confiscarea marfurilor, s-a ajuns la lichidarea imediata a celor doua magazine pe care noi le-am detinut in centrul Iasului", a precizat Adriana Gotcu.

Acuzatii se apara cu "Statutul politistului"

Acum, atit cei sase politisti, cit si conducerea IPJ Iasi considera ca dreptatea este de partea lor si ca nu trebuie sa achite "nota de plata" catre statul roman. Astfel, in intimpinarea semnata de fostul consilier juridic al IPJ, actualul sef al Politiei Rutiere, Augustin Capra, institutia si cei sase angajati au acelasi punct de vedere. Astfel, cei sase, impreuna cu institutia, au cerut judecatorilor sa constate ca actiunea statului este inadmisibila, conform dispozitiilor din Statutul politistului, care arata ca ar fi "absolvit de orice raspundere politistul care, prin exercitarea in limitele legii a atributiilor de serviciu, a cauzat suferinte sau vatamare unor persoane ori a adus prejudicii patrimoniului acestora".

 In plus, la dosarul aflat la Tribunalul Iasi, cele sapte luari de pozitii formulate, prin fostul jurist Capra, de IPJ si de angajatii sai coincid pina la virgula. "In ce ma priveste, nu am savirsit nici o fapta ilicita si nu mi se retine nici o vinovatie in legatura cu controlul efectuat. Daca statul a fost nevoit sa achite daune pentru un prejudiciu cauzat prin nerestituirea unei parti a bunurilor confiscate, acest lucru nu este din cauza conduitei mele de la momentul controlului, ci a angajatilor Ministerului Finantelor, care nu au dus la indeplinire, pe cale legala, dispozitiile Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ce a anulat definitiv si irevocabil procesele verbale de contraventie", se arata in intimpinarile depuse in instanta.

Contactat telefonic, Augustin Capra a mentionat ca nu doreste sa comenteze cazul pina la o solutie data de magistrati. "Nu pot sa exprim un punct de vedere referitor la acest dosar, atit timp cit nu a fost data inca o sentinta. Asteptam ca judecatorii sa ia o decizie in acea cauza si abia apoi putem sa comentam intr-un fel sau altul", a declarat fostul jurist al IPJ Iasi si actualul sef al Politiei Rutiere.

"Politistii si-au facut datoria"

In procesul dintre stat si politisti, acestia din urma se mai apara spunind ca nu s-ar fi facut dovada emiterii vreunei decizii de imputare de catre ministrul Finantelor, hotarire care sa poata fi contestata in conformitate cu prevederile legale. De asemenea, IPJ a subliniat ca institutia nu a fost informata pina acum ca ar trebui sa plateasca despagubiri, si nici nu s-a solicitat vreun punct de vedere de la conducerea Inspectoratului. In opinia actualului sef al IPJ Iasi, comisarul sef Liviu Zanfirescu, politistii in cauza si-au facut cu brio datoria. "Dosarul respectiv reprezinta un aspect ce va trebui clarificat. Din punctul meu de vedere, politistii si-au facut datoria in mod corect atunci cind a avut loc controlul la societatea comerciala in cauza. Asta e tot ce pot sa va spun. Mai mult nu pot sa va declar", a spus ieri dupa-amiaza Liviu Zanfirescu.

In 2008, printr-un act inregistrat la Fiscul iesean, adminstratorul SC Walters SRL, Adriana Gotcu, a cerut, in numele firmei si in nume propriu, punerea in executare a sentintelor civile definitive si irevocabile din iunie 2005, pentru plata sumei amintite, ca daune morale si materiale. Fiscul s-a conformat si, anul trecut, a achitat suma respectiva. "Noi respectam orice decizie ia instanta de judecata. La fel am facut pina acum, acordind sumele destinate despagubirilor. Asteptam o sentinta, dupa care o punem in aplicare, fara sa comentam in vreun fel acea decizie, indiferent care este ea", a precizat ieri Maria Taran, purtatorul de cuvint al Finantelor iesene.

Pentru a-si recupera sumele achitate drept despagubire, statul s-a indreptat impotriva politistilor care au efectuat controlul din anul 2000 la firma SC Panda Prima SRL (actualmente SC Walters SRL – n.r.). Ramine de vazut ce se va intimpla in instanta: isi va apara IPJ subordonatii, riscind sa plateasca institutia banii, sau se va dezice de angajati, obligindu-i pe acestia sa achite eventualele daune?

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii