Averile alesilor

miercuri, 06 decembrie 2000, 00:00
6 MIN
 Averile alesilor

Legea obliga pe cei care urmeaza sa faca parte din Parlamentul Romaniei sa depuna, la inceputul mandatului, o declaratie de avere. Pentru ca aceasta declaratie este confidentiala, curiozitatea electoratului nu poate fi satisfacuta in ceea ce priveste averea cu care alesii intra in Parlament, mai ales ca li se interzice eventuala sansa de a face o comparatie, la final de mandat, intre sacul cu care s-a intrat si cel cu care s-a iesit, pentru a-si face o idee asupra "productivitatii muncii" deputatilor si senatorilor vreme de patru ani de acum inainte. Pot fi, desigur, parlamentari si din rindul oamenilor de afaceri, care nu-si vor lichida firmele pe care le detin de dragul sintagmei "sarac si curat", pentru a capata mai multa simpatie din partea celor care i-au ales.
Pot fi, de asemenea, deputati si senatori care se multumesc cu indemnizatiile lunare si sumele forfetare care le sint alocate in virtutea calitatii lor de reprezentanti ai poporului in Parlamentul Romaniei. Si in aceeasi masura, desigur, exista si persoane pentru care calitatea de parlamentar nu constituie numai un mijloc de rotunjire a veniturilor, oameni care si-au propus, in mod sincer, sa se implice in reasezarea pe baze viabile a societatii romanesti.
Sucevenii sint desigur interesati sa afle cu ce averi au intrat in Parlamentul Romaniei deputatii si senatorii care ii vor reprezenta de acum inainte, vreme de patru ani.
Parlamentari bogati
In aceasta categorie ii regasim pe deputatul PD Sandu Alecu, deputatul PDSR Ioan Stan, pe deputatul, de asemenea din partea PDSR, Dorel Craciun precum si pe deputatul minoritatii poloneze, Johan Peter Babias. Ar putea fi inclus aici si Radu Pricop, senator PDSR, care a fost, inainte de a fi ales in Parlament, director al Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Suceava. Acesta din urma insa, a refuzat sa raspunda chestionarului nostru, argumentind ca informatiile pe care le contine declaratia sa de avere, depusa la Parlament, sint cofidentiale. In numele intimitatii personale garantate de lege, Mihai Radu Pricop a preferat sa nu faca publice informatii referitoare la averea sa personala, considerind, in acelasi timp, ca nici ideea acestui chestionar nu este foarte inspirata.
Deputatul Ioan Stan, reprezentantul aceluiasi partid politic – PDSR, in Parlamentul Romaniei a fost in schimb mult mai deschis. Potrivit afirmatiilor sale, averea personala o estimeaza la circa 12 miliarde de lei. Ioan Stan este patronul SC VASTAR SRL Spataresti, are o masina Mercedes C180 noua si doua vile.
Deputatul PD Sandu Alecu, patron si el, isi estimeaza averea la 18-20 de miliarde de lei. Conduce un Jeep Mitsubishi Pagero, relativ nou. El declara ca
nu are alte proprietati imobiliare decit cele trecute in activele firmelor pe care le patroneaza – SC FLORAND SRL si SC Steaua Albastra SRL.
Deputatul PDSR Dorel Craciun nu si-a cuantificat cu exactitate averea. Se stie insa ca el este actionar principal la SC FORESTIND SA Radauti, are o casa unifamiliala in acelasi municipiu si, in plus, detine o microferma de crestere a taurinelor in Sucevita, unde anual creste 20-30 de animale. In ciuda faptului ca este proprietarul unor asemenea "acareturi", deputatul Dorel Craciun nu are masina personala.
In aceasta categorie ar putea fi inclus si deputatul minoritatii poloneze, Johan Peter Babias. El nu desfasoara afaceri in nume propriu insa sotia sa conduce o asociatie agricola in cadrul careia familia deputatului are 20 de hectare de teren proprietate. In averea familiei pot fi incluse tractoarele si utilajele agricole din cadrul asociatiei, precum si o masina de transport de 10 tone. Potrivit declaratiei deputatului Babias, el nu are masina personala, desi are carnet de sofer. In calitatea sa de presedinte al Uniunii Polonezilor din Romania insa, are la dispozitie masina acestei organizatii, precum si pe cea a biroului parlamentar.
Parlamentari saraci
Senatorul PDSR Ghiorghi Prisacaru, ne-a declarat ca averea sa personala se compune dintr-un apartament proprietate personala in capitala. Nu are automobil propriu, desi este conducator auto iar in ceea ce priveste contul bancar, senatorul Ghiorghi Prisacaru afirma ca toate economiile sale, daca pot fi numite asa, sint de ordinul a 10 – 12 milioane de lei. Senatorul PDSR nu are firme si nu este actionar decit in masura in care sint sau au fost actionari toti romanii dupa programul de pivatizare in masa.
Deputatul PRM Ludovic Abitei, declara ca averea familiei sale se rezuma la un apartament cu patru camere in municipiul Suceava, un automobil Dacia vechi de 24 de ani, un hectar si jumatate de pamint pe care il detine, de asemenea, impreuna cu sotia si un alt apartament pe care sotia sa l-a primit recent mostenire.
Deputatul PDSR Ioan Bancescu ne-a declarat ca averea sa se compune dintr-un apartament cu doua camere in care locuieste impreuna cu sotia din anul 1975 si un automobil cumparat in anul 1996 la mina a doua, marca Lancia Dedra. Dupa decesul tatalui sau, la inceputul acestui an, Ioan Bacescu a devenit, impreuna cu cele doua surori ale sale, proprietarul a 6 hectare de teren in comuna Musenita. La capitolul avere personala, deputatul PDSR a mai inclus si biblioteca, precum si niste bani, fara a preciza citi, bani proveniti din economiile familiei si din valorificarea produselor agricole obtinute de pe pamintul din Musenita. Acestia sint depusi, conform declaratiei parlamentarului sucevean intr-o banca, alta decit Bankcoop (n.r. Ioan Bancescu conduce, pina cind isi va lua in primire fotoliul de deputat, Sucursala Suceava Bankcoop)
Ion Oltei, deputat PDSR de Suceava in legislatura 2000-2004, ne-a declarat ca averea lui se rezuma la un apartament in Cimpulung Moldovenesc pe care il plateste de-abia acum, un autoturism Dacia si 1,5 hectare de teren agricol in judetul Teleorman.
Parlamentari ofuscati
In aceasta categorie il includem numai pe deputatul PNL Vasile Mindroviceanu. Vazindu-se cu sacii in caruta, dupa o campanie electorala in care, vorba proverbului, "boii ara si caii mininca", nu a miscat un deget, ne-a cerut sa nu scriem nimic despre el. Aceasta pina cind nu ii vom explica, in ziar, nu conteaza pe care pagina, motivul pentru care in vara acestui an "Monitorul" a sustinut o campanie impotriva numirii sale pe primul loc al listei de candidaturi pentru Camera Deputatilor, din partea PNL. Pentru ca veni vorba, motivul pentru care Vasile Mindroviceanu se crede faultat de "Monitorul" il poate afla chestionind pe oricare dintre colegii sai de partid, de la nivelul organizatiei judetene Suceava a Partidului National Liberal.
Deputatul Vasile Mindroviceanu nu a dat mai nimic pentru sustinerea campaniei electorale a PNL in judetul Suceava, nu s-a intilnit macar cu un alegator, nu l-a vazut nimeni decit, poate, familia sa in cele 45 de zile cit a tinut aceasta campanie. Asta, in vreme ce altii se dadeau de ceasul mortii sa convinga oamenii ca PNL nu a murit ca partid in judetul Suceava. Multi s-au convins de acest lucru, dar au constatat cu tristete dupa alegeri ca in Parlament nu au intrat oamenii pe care i-au cunoscut in campania electorala, care au batut la usile lor si care i-au convins sa voteze cu Partidul National Liberal, ci un cvasi-nestiut de nimeni, in ciuda celor zece ani de activitate parlamentara, pe nume Vasile Mindroviceanu.
Parlamentari ocupati
In ciuda eforturilor noastre, nu am reusit sa-i contactam si pe ceilalti parlamentari care vor reprezenta judetul Suceava in viitoarea legislatura. Senatorul PRM Gheorghe Acatrinei nu a putut fi gasit fiindca, potrivit PRM-istilor aflati la sediul partidului, senatorul este plecat in campanie electorala in judet. Reprezentantul minoritatii ucrainene in Parlamentul Romaniei, Stefan Tcaciuc, a avut inchis telefonul mobil intreaga zi de ieri, la fel cum a procedat si deputatul PD Cristian Dumitrescu. Nici proaspatul senator PNL Gheorghe Flutur nu a putut fi contactat pentru a-si declara averea la inceputul mandatului. Nu am aflat nici in ce consta averea lui Tudor Mohora, care de altfel nu este cunoscut de suceveni decit ca un nume impus de la centru pe listele Polului Democrat Social din Romania, el provenind din PSDR si neavind nici o legatura cu judetul nostru. Nu am reusit sa luam legatura nici cu deputata PRM Leonida Lari, proaspat instalata ca reprezentanta a judetului Suceava pentru alti patru ani in Camera Deputatilor.(Neculai ROSCA, Sandrinio NEAGU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii