Economiile sucevenilor, inghitite de sacalii sistemului financiar

miercuri, 14 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Economiile sucevenilor, inghitite de sacalii sistemului financiar

Mii de suceveni si-au vazut amenintate economiile de ordinul citorva zeci de miliarde, odata cu declansarea crizei economico-financiare prin care trece Romania in acest moment. Desi oamenii au fost atentionati atit de mass-media cit si de functionarii publici de rang ministerial – chiar de ministrul Finantelor, Traian Decebal Remes, ca bancile populare si fondurile de investitii reprezinta plasamente cu un grad ridicat de risc nimeni nu a crezut ca FNI, Banca Populara Romana si Banca "Minerva" vor intra in incapacitate de plata sau vor limita platile, decit in momentul in care s-au confruntat cu un adevar dur – comunicatele de pe geamurile acestor institutii.
BIR – membra a fondului de garantare bancar
Cei mai linistiti oameni care au de recuperat bani in urma crach-ului financiar din luna mai, par sa fie deponentii BIR, Acestia, datorita faptului ca BIR este membra a Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, pot sta linistiti, in masura in care acest lucru este posibil, ca isi vor recupera banii pina la limita plafonului de 54,7 milioane de lei.
Intr-o discutie cu reporterii "Monitorului", un oficial al BIR, a precizat ca in acest moment deponentii BIR nu au depozite mai mari decit suma garantata de Guvern. "Nu avem depozite mai mari de 54,7 milioane de lei. I-am sfatuit pe toti clientii nostri sa-si imparta depozitele, astfel incit o persoana sa nu aiba depozite mai mari de 54,7 milioane de lei. Indiferent de ce se va intimpla cu BIR, clientii nostri au garantia ca isi primesc banii inapoi", ne-a spus acesta.
Situatia Bancii Religiilor va fi clarificata intr-o saptamina la finalul termenului de 10 zile dat de BNR, urmind sa se hotarasca daca BIR va fi declarata falimentara sau Grupul britanic "Jaquilla" va depune milioanele de dolari necesare relansarii acestei banci.
Bancile populare, victimele panicii
O situatie destul de deficila se semnaleaza la Banca Populara, cooperativa de credit a carei depozite nu sint garantate de stat.
In momentul declansarii panicii, sistemul pus la punct de BPR s-a dovedit a fi mai putin solid. Tocmai de aceea multi dintre deponenti vor trebui sa astepte pina la 1 iulie a.c. reluarea platilor. "Activitatea bancii va intra in normal de la 1 iulie a.c., cind se vor onora toate cererile de restituire. In aceeasi zi vom relua si acordarea de credite catre populatie", ne-a spus luni unul dintre conducatorii bancii.
Unde sint banii de la FNI?
Cea mai drastica situatie se inregistreaza la FNI, unde investitorii nu au de partea lor, decit speranta ca intr-o zi isi vor recupera o parte din banii investiti in unitatile fondului administrat de SOV Invest. Situatia lor este cu atit mai dificila cu cit la agentia vrinceana nu exista o evidenta exacta a depunerilor facute de populatie. Inspectoratul Judetean de Politie Suceava inregistrase, pina marti dupa-amiaza, plingerile unui numar de 1.349 de investitori la FNI din judet. Actiunea s-a declansat vineri, 9 iunie , cu sprijinul Prefecturii Suceava, in scopul identificarii tuturor persoanelor care si-au depus banii la acest fond de investitii. Cei 1.349 de pagubiti suceveni au un numar total de 199.104 unitati de fond, insumind 20,651 miliarde de lei. Prefectura Suceava a trimis ieri un prim raport cu aceste date catre Guvern, insa plingerile vor fi primite la sediul IJP Suceava si in zilele ce urmeaza.
Daca la cele trei banci deponentii stiu macar unde sint banii lor, la FNI marea intrebare este daca miliardele depuse mai exista sau daca nu au fost consumate de mult.
Fragilitatea sistemului bancar din Romania a ajuns pina acolo incit simple zvonuri legate de o banca ii fac pe oameni sa se inghesuie si sa ridice banii. Un exemplu in acest sens este BCR, unde in numai doua zile au fost retrase 30 de miliarde de lei, solidaritatea bancii facind fata zvonisticii.
Trebuie precizat ca, in numai doua luni, patru banci vrincene s-au clatinat serios iar doua fonduri mutuale s-au prabusit cu sanse reduse de relansare. (M.S.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii