Profesorii de la Universitate au intrat in greva japoneza

vineri, 11 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Profesorii de la Universitate au intrat in greva japoneza

Profesor doctor inginer Dumitru Amarandei, presedintele UNISIND de la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava, federatie afiliata F.S.U.R. "Alma Mater", ne-a comunicat ca, in urma interventiilor avute in mass-media de reprezentantii Guvernului, Biroul Executiv al F.S.U.R. "Alma Mater", intrunit pe data de 9 februarie a.c., a decis ca, incepind cu ziua de 10 februarie, toate universitatile din tara afiliate "Almei Mater" sa declanseze greva japoneza. Toti membrii UNISIND au hotarit sa dea examenele programate cu studentii in aceasta perioada, insa au ecusoane pe care apare inscriptia "greva generala".
"UNISIND a luat hotarirea ca membrii sai sa se alature colegilor lor din invatamintul preuniversitar. In salile de examen s-a scris pe tabla <Greva japoneza>. Am decis sa dam examenele in mod normal, deoarece nu am vrut sa dam peste cap munca studentilor. Initial stabilisem sa declansam greva generala pe 28 februarie, pentru a sustine revendicarile colegilor nostri care au intrat deja in greva generala, in speta alocarea unui procent de 4% din PIB pentru invatamint, cresterea cifrei de referinta sectoriala, plata celui de-al treisprezecelea salariu si achitarea diferentelor salariale pe anul 1998, in conformitate cu Legea 154. In functie de evolutia evenimentelor, de ceea ce se intimpla actualmente la Bucuresti, vom lua si noi o decizie", ne-a declarat Dumitru Amarandei.
La Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava s-a infiintat Sindicatul "Univers" al personalului TESA, avindu-l ca presedinte pe Viorel Cucu. In legatura cu sugestia MEN de a se opera reduceri masive mai ales in rindul personalului nedidactic din invatamint, pentru ca astfel sa poata fi majorata cifra de referinta sectoriala, Viorel Cucu ne-a spus ca "la Universitatea <Stefan cel Mare> personalul TESA este cu circa 100 de persoane sub normativele legale. Prin urmare, in mod legal nu s-ar putea opera disponibilizari la noi. Situatia noastra este disperata. Circa 90% dintre noi avem salarii brute mai mici de 900.000 lei, in conditiile in care cheltuielile la intretinere pe perioada iernii pot ajunge pina la 700.000 lei lunar. Una din angajatele TESA din universitatea noastra ne-a povestit ca, de multe ori, cu citeva zile inainte de salariu ramine fara nici un ban, motiv pentru care atit ea, cit si cei patru copii ai sai se culca la ora sapte seara, pentru a nu mai simti foamea. De asemenea, unii colegi mi-au marturisit ca pentru ei numai costul unui abonament lunar pe troleibuz reprezinta o cheltuiala substantiala pe care nu o pot evita deoarece locuiesc in Burdujeni. Noi intentionam sa ne coordonam protestul cu cel al cadrelor didactice si dorim sa ne afiliem la F.S.U.R. <Alma Mater>. Daca profesorii din universitatea noastra intra in greva generala, ne vom alatura lor. Dorim sa atragem atentia guvernantilor asupra salariilor foarte mici pe care le primim. Am ajuns sub limita de subzistenta. Daca pe lista de revendicari a cadrelor didactice nu vom regasi si problemele noastre, atunci vom declansa propriul nostru conflict de munca. Noi solicitam, alaturi de profesorii aflati deja in greva, sprijinul societatii civile si al opiniei publice." (Diana CIOBANU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii