Te imbolnavesti acum, te tratezi abia la toamna

Subtitlu

joi, 21 iulie 2011, 21:58
5 MIN
 Te imbolnavesti acum, te tratezi abia la toamna

 

Din ce in ce mai multi ieseni prefera sa se duca in unitatile de primire urgente din spitalele iesene chiar daca afectiunile de care sufera nu reprezinta urgente medicale. Pacientii isi explica alegerea prin faptul ca la alti medici, in ambulatorii sau la cabinetele medicilor specialisti, trebuie sa se programeze. Nu de putine ori se intimpla ca pacientul sa fie programat chiar si peste citeva luni. Reporterii „Ziarului de Iasi" au facut un sondaj prin spitalele din Iasi. Am sunat in citeva spitale si am incercat sa ne programam pentru o consultatie. Daca in unele ambulatorii ni s-a spus ca putem veni oricind, in altele am fost nevoiti sa acceptam o asteptare de aproximativ doua luni pina sa putem ajunge la un medic. In acelasi timp insa, in multe locuri programarea se dovedeste aproape inutila, pacientii fiind nevoiti sa vina cu noaptea-n cap la spital ca sa-si ia bon, si sa mai astepte inca alte citeva ore pina sa intre la medic. Unii manageri de spital spun ca se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei, altii spun ca o asteptare de doua luni e rezonabila, ba chiar scurta.

„In Anglia dureaza si patru luni"

Recordul in materie de asteptare pentru o programare este detinut de departe de Spitalul „C.I. Parhon". Am sunat la centrala spitalului si un robot m-a indemnat sa aleg clinica la care vreau sa ajung. Am ales la intimplare urologia si am asteptat sa mi se raspunda. Asta se intimpla la inceputul lunii iulie, putin inainte de ora 9 dimineata. O doamna foarte nervoasa raspunde la telefon si nici nu apuc sa dau „Buna dimineata" ca ma si ia la intrebari. „Da’ n-ati mai sunat o data?", imi zice pe un ton iritat. Ii explic ca e prima data cind sun, si se calmeaza. O rog sa-mi faca o programare pentru tata, pe care l-a sfatuit medicul de familie sa mearga la un urolog. Cauta doamna in registrul de consultatii si-mi spune ca primul loc liber pe lista de programari e abia pe data de 29 august. Adica aproape doua luni de la momentul in care s-a stabilit programarea. La intrebarea mea referitoare la durata lunga a asteptarii, doamna nu poate sa-mi zica decit „Doar atunci mai e loc. Sa veniti cu bilet de trimitere de la medicul de familie si cu adeverinta de salariat sau cupon de pensie". Timpul mare de asteptare nu pare sa fie insa o problema din punctul de vedere al conducerii spitalului. „Ce ti se pare asa mult doua luni? In Anglia dureaza si patru luni sa te programezi la un medic", a declarat prof.dr. Adrian Covic, managerul Spitalului „C.I. Parhon".

Cu programare, dar astepti de la 5 dimineata linga usa

Alt spital, alta problema. Am sunat in Ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon". Aici vroiam o programare la cabinetul de diabet, dupa ce auzisem ca acesta e unul din cabinetele aglomerate din ambulatoriu. Cu toate acestea, am noroc. Noroc ca ar fi prima data cind ma prezint ca pacient la cabinetul de diabet. „Daca pacienta nu are deja fisa la noi, vine cu bilet de trimitere de la medicul de familie si cu doua rezultate ale glicemiei luate din vena in doua zile consecutive. Poate veni de luni pina vineri fie la ora 10.30, fie la 15,30 la cabinet. N-are nevoie de bon, intra fara sa se programeze si fara sa astepte", imi explica la telefon asistenta medicala din cabinet. Asta se intimpla insa doar in cazul celor care reprezinta cazuri noi de diabet. Pacientii care au deja fisa si trebuie sa vina fie la control, fie sa-si ia un tratament nou sau doar reteta sint nevoiti sa stea ore intregi la coada. Desi pacientii vechi sint programati pentru a veni la consult, tot trebuie sa vina de dimineata sa-si ia bon de ordine. In cabinet se intra in ordinea numerelor de pe bonuri. „De la ora 5 de dimineata trebuie sa vii sa stai la rind pentru bon de la triaj chiar daca ai programare. Eu de la 7 am ajuns in fata cabinetului si inca n-am intrat, desi e ora 11.30", imi spune o pacienta care astepta sa intre la diabetolog. Un alt barbat imi recomanda din start sa incerc la un cabinet privat, spunindu-mi ca n-am sanse sa scap de asteptare nici daca ma trezesc la 5 dimineata. Conducerea spitalului recunoaste ca sint probleme la cabinetele de diabet, insa se incearca rezolvarea acestora. „Sint foarte multi pacienti cu diabet in judet si cabinetele sint aglomerate. Exista un plan pentru a se mai deschide un cabinet de diabet pe linga cele doua care sint deja in ambulatoriu. Acum urmeaza sa identificam un spatiu potrivit pentru aceasta activitate. Din pacate, sint si probleme de personal medical, nu avem suficienti medici si asistenti medicali care sa acopere necesarul", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, purtatorul de cuvint al Spitalului „Sf. Spiridon".

La endocrine te poti duce la medic la o saptamina dupa ce anunti

In acelasi spital incerc sa ma programez la cabinetul de endocrine din ambulatoriu. E cu noroc: am loc peste trei zile. Rezonabil pare a fi si timpul de asteptare in cabinetele din ambulatoriul fostului Institut de Gastroenterologie si Hepatologie, acum clinica in Spitalul „Sf. Spiridon". „E mai liber acum, ca sint concedii si nu mai vine asa multa lume la spital. Vreti la un medic anume?", ma intreaba asistenta care face programarile. Cind ii zic ca n-am preferinte la medici, treaba se simplifica si obtin o programare peste o saptamina. Daca vrei un medic anume, e posibil sa astepti mai mult, in functie de cit e de cautat de catre pacienti respectivul medic. „Eu am venit de la Birlad cu trimitere. Am avut noroc, m-au programat repede. Am luat bon si acum astept doctorita. A intirziat 15 minute, dar nu-i problema, astept", spune o pacienta aflata in dreptul usii ambulatoriului.

Spitale fara programari, dar cu cozi lungi de pacienti la intrare

In alte spitale, nici n-are rost sa te programezi. La Spitalul de Psihiatrie Socola incerc sa programez un pacient pe care medicul de familie il suspecteaza de depresie. Dupa ce sint trimisa de la o clinica la alta in telefon, in sfirsit o doamna imi spune ce sa fac. „Daca e pentru prima data cind vine, atunci nu-i trebuie programare. Veniti aici cu un bilet de trimitere si vedeti despre ce e vorba la fata locului. Nu se face programare la noi. E posibil sa asteptati un pic, nu stiu", spune o asistenta medicala. Nici la Spitalul de Recuperare nu se lucreaza cu programari pentru pacientii noi. Aici solicit un consult la balneologie. Din start mi se spune ca trebuie sa platesc o taxa de 30 de lei. „Nu va programati, veniti direct la spital. Luni e mai aglomerat la noi, dar daca veniti intr-o zi de marti cred ca e mai bine", mi se spune la telefon. Taxa, iata, isi spune cuvintul! Lucru care, de altfel, ar trebui sa ne dea de gindit: va mai rezista sistemul romanesc al asigurarilor de sanatate in actuala formula, sau vom ajunge sa ne programam si cu un an inainte?

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii