Un WC ca o vila

Subtitlu

miercuri, 19 noiembrie 2008, 00:27
5 MIN
 Un WC ca o vila

Directoarea scolii Baltati, Ana Fedor este acuzata de unele cadre didactice si de primarul comunei de risipa de bani publici. Termopanele pentru cladirea veche a scolii au costat 160.000 lei (1,6 miliarde lei vechi), adica adica de cel putin doua ori mai mult peste pretul pietei, in timp ce in grupul sanitar amenajat in interiorul celei de-a doua cladiri a scolii au fost investite pina acum 70.000 lei, dar nu este nici pe departe gata. Acuzele de bani aruncati anapoda vin si in contextul unor rafuieli politice recunoscute atit de primar, cit si de directoarea scolii si din care au de suferit elevii din comuna.

Mai mult decit atit, comuna Baltati este pe cale sa piarda 2 miliarde de lei vechi alocate de Ministerul Educatiei pentru continuarea reparatiei capitale la cladirea scolii vechi pentru ca cei doi nu se pun de acord pe ce sa-i cheltuiasca. Daca fondurile nu vor fi utilizate pina la sfirsitul anului, acesti bani se vor intoarce la bugetul de stat. Cei 342 de elevi din comuna Baltati invata acum in doua schimburi, intr-o singura cladire.

Termopane la pret dublu

Cladirea principala a scolii din Baltati este veche de peste 50 de ani si necesita reparatii capitale. Banii pentru lucrari au inceput sa fie primiti de la Ministerul Educatiei inca din 2006. Traseul lucrarilor este cel putin ciudat. Dupa primele doua etape absolut necesare: proiectarea si intocmirea studiului de fezabilitate, la cladirea care urma sa intre in reparatii capitale, au fost montate termopane in valoare de 160.000 RON, dupa cum spune chiar directoarea scolii Ana Fedor.

Cum suprafata termopanelor montate este de aproximativ 250 de metri patrati, asta inseamna ca la pretul pietei de 75 de euro, pe metru patrat, lucrarea ar fi trebuit sa coste in jur de 72.000 lei si nu 160.000 de lei. "Licitatia si chiar receptia lucrarilor au fost derulate prin primarie. Nu am cum sa fiu eu responsabila, daca banii au fost cheltuiti nesabuit", a declarat directoarea Ana Fedor.

In intreaga disputa intra si factorul politic. Lucrarea de montare a termopanelor este realizata in timpul mandatului trecut de la primarie, cind la cirma comunei era un democrat-liberal. Actualul primar PSD, Vasile Astefanei, loveste cit poate in fostul edil sef al comunei.

 La rindul ei, directoarea unitatii de invatamint Ana Fedor este sotia unui consilier local, tot membru PDL, ca si fostul primar. Pe deasupra, sotul directoarei scolii este fostul sot al surorii actualului primar. Aceste increngaturi personale si politice dintre directoarea scolii si primar afecteaza insa la Baltati desfasurarea activitatii didactice.

Reparatiile sint sistate din cauza certurilor dintre directoare si primar

"Nu ma ascund. Ca lucrurile sa mearga bine, trebuie sa fie schimbata directoarea. Reparatiile capitale de acest gen nu sint altceva decit o acoperire pentru spalare de fonduri. Mai degraba construiau o cladire noua pentru scoala", este de parere primarul Vasile Astefanei.

In cladirea in care se fac reparatii capitale a mai fost investit un miliard de lei vechi pentru decopertarea in interior. "Acum reparatiile sint sistate, chiar daca avem 200.000 lei RON alocate pe ultima hotarire de guvern din luna septembrie. Potrivit proiectului, cu aceste fonduri ar trebui sa se lucreze la fundatia scolii, dar primarul nu vrea sa faca nimic pina nu vede banii", a declarat de cealalta parte, directoarea Ana Fedor. "Eu consider ca cei 200.000 sint doar pe hirtie. Sint o promisiune a fostului ministru Adomnitei, care candideaza in colegiul care cuprinde si comuna noastra", a spus convins primarul Astefanei.

Potrivit procedurilor de utilizare a fondurilor de la Ministerul Educatiei distribuite prin hotaririle de guvern din acest an, banii trebuie intii cheltuiti pentru lucrarile pentru care au fost acordati, iar apoi se face decontul la Inspectoratul Scolar Judetean, care trimite mai departe necesarul la Ministerul Educatiei, pe ruta minister – consilii locale ajungind apoi in buzunarul firmelor de constructii. Pentru a nu pierde totusi banii, in ultima instanta, primarul spune ca are o solutie. "Vom cumpara materiale de constructii pentru acoperis", a declarat el.

Primarul acuza directoarea ca a vindut sobele scolii pe nimic

Cladirea scolii aflata in reparatii este neutilizata din 2007. De aceea, bunurile unitatii de invatamint au fost instrainate. "S-au vindut 13 sobe bune din teracota cu 50 de lei bucata. 5 dintre ele le-a luat chiar directoarea. Nu era mai bine daca sobele erau redistribuite la scolile din satele comunei? De exemplu, la Madirjesti copiii se incalzeau cu un godin, adica o soba mica din tabla. Am dat bani de la primarie, iar o soba noua pe care am amenajat-o acolo ne-a costat 2.000 lei", a precizat primarul Astefanei.

In replica, directoarea spune ca sobele au fost vindute la hotarirea consiliului de administratie al scolii, care a stabilit si pretul acestora. "Sobele au fost 50 de lei, usa, 100 de lei si tot asa. Cine a dorit, a cumparat. Eu am luat 3 si nu 5 dintre sobe, mai bine decit sa le fi luat oamenii de serviciu degeaba. Cu banii adunati, am pus gresie pe holul scolii in care se invata acum", a precizat Ana Fedor, directoarea unitatii de invatamint de la Baltati.

1000 de euro pe metru patrat la grupurile sanitare

Directoarea scolii mai este acuzata si de faptul ca toaca banii obtinuti pentru utilitati. De aceasta data, motivul disputei este grupul sanitar din interiorul cladirii scolii functionale. Ascunsa dupa "gazeta de perete", incaperea grupului sanitar a fost construita ca o extindere a scolii. "70.000 RON trebuiau sa ii fie suficienti pentru lucrare", a spus primarul.

Din acesti bani, directoarea Ana Fedor spune ca au fost demarate doua lucrari, una – aductiunea de apa si cea de-a doua, constructia propriu-zisa. Grupul sanitar, cu o suprafata de 25 mp, are prevazute doua incaperi mai spatioase, pentru profesori, si 6 cabine pentru elevi. Aductiunea nu a fost inca realizata si mai trebuie achizitionat mobilierul specific pentru baie: wc-uri, chiuvete. In mijlocul baii stau deocamdata saci de ciment. La un pret al pietei de 100 lei pe metru liniar si la o lungime de 50 metri, costul aductiunii s-ar duce maxim la 5.000 lei.

"16.500 lei a fost proiectarea, iar restul de pina la 70.000 lei am platit inceputul lucrarilor celor doua firme, cea care se ocupa de aductiune si cea care se ocupa de cladire", a precizat directoarea Ana Fedor. Cert este ca impartind suma platita deja la suprafata, rezulta un pret incredibil, de aproximativ 1000 de euro pe metru patrat la grupul sanitar de la Baltati, bani care s-ar justifica la o cladire de lux.

Chiar si asa, nu se stie cind va deveni functional grupul sanitar din scoala. Lucrarile de reparatii capitale de la corpul de cladire au ca termen final 31 august 2009. Pentru asta mai sint necesare insa aproximativ 2.000.000 lei, asa ca elevii din Baltati vor mai invata probabil multa vreme in doua schimburi, in cea de-a doua cladire a scolii.

"Noi am primit sesizare cu privire la aceste aspecte de la Scoala Baltati si am fost intr-o inspectie frontala. Rapoartele cu privire la aceasta inspectie urmeaza sa fie intocmite in perioada imediat urmatoare", s-a limitat in a declara inspectorul adjunct, Elvira Rotundu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii