Va fi tras in teapa Solcanu?

vineri, 05 octombrie 2007, 00:00
8 MIN
 Va fi tras in teapa Solcanu?

Solcanu spune insa ca primarul Gheorghe Nichita are cutitul in mina: "Ce va spune el, aia se va intimpla". Situatia din Iasi reflecta starea PSD la nivel national, unde se asteapta judecata lui Iliescu. De la acesta din urma, Solcanu mai asteapta o solutie de salvare. 

Cel mai influent politician pe care l-a avut Iasul dupa ’90, senatorul Ion Solcanu, se afla la rascruce: este pe cale sa iasa pe usa din dos a partidului. Apropiat al lui Ion Iliescu, senatorul a condus cu mina de fier 15 ani filiala ieseana a social-democratilor, fie ca formatiunea s-a numit FSN, FDSN, PDSR sau PSD.

Trecut "in rezerva" odata cu venirea la conducerea filialei judetene a PSD a primarului Gheorghe Nichita, senatorul se afla acum la un pas de a fi exclus din partid. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri retragerea de catre Biroul Permanent National al partidului a sprijinului politic pentru Solcanu si demararea procedurilor de excludere din partid a parlamentarului iesean.

Potrivit sefului PSD, Solcanu se face vinovat de "insubordonare si nerespectare a deciziei partidului".

Excluderea se voteaza peste o saptamina

Geoana a precizat ca decizia BPN nu a fost urmarea votului impotriva motiunii dat de senatorul iesean miercuri, ci a faptului ca acesta si-a declarat public aceasta optiune inainte de vot. Desi anuntul facut ieri de seful PSD a dat excluderea lui Ion Solcanu din partid ca iminenta, statutul partidului lasa sanctiunea la latitudinea organizatiei locale.

Acest lucru a fost confirmat si de seful filialei, primarul Gheorghe Nichita, care a precizat ca decizia excluderii din partid poate fi luata doar de Biroul Permanent Judetean. "O hotarire in privinta domnului Solcanu va fi luata la urmatoarea sedinta a Biroului Judetean, care va avea loc peste cel mult o saptamina", a explicat Nichita. "Structura de partid va hotari, nu presedintele filialei", a completat liderul PSD Iasi.

Astfel, "condamnat" la Bucuresti, Ion Solcanu va sta in zilele urmatoare la mina organizatiei pe care a patronat-o timp de 15 ani. Faptul ca decizia finala apartine Biroului Judetean poate fi pentru senatorul iesean o sabie cu doua taisuri.

Pe de o parte, mai multi membri din actuala structura de conducere a PSD Iasi au fost adusi si promovati in partid de fostul sef al organizatiei. Totusi, preluarea sefiei filialei de catre Gheorghe Nichita in 2006 a adus cu sine o innoire de cadre, multi dintre cei veniti avind o atitudine fatisa impotriva fostului "tatuc" al PSD.

"Nu mai avem voie sa votam cum ne cere constiinta?"

Conform statutului PSD, pentru ca Ion Solcanu sa fie dat afara din partid este necesar ca majoritatea celor 11 membri cu drept de vot ai BPJ sa voteze in favoarea acestei propuneri. Votul BPJ va trebui confirmat de organul ierarhic superior, respectiv Consiliul National al partidului.

Deocamdata, singurul organism central al PSD care si-a exprimat pozitia este BPN, care a sustinut punctul de vedere adoptat de Geoana. Surpriza ar putea veni insa de la nivel local, unde ideea excluderii lui Solcanu din partid pare sa nu se bucure de prea mare popularitate. Cel putin la nivel declarativ.

Reporterii "Ziarului de Iasi" i-au intrebat ieri, "la cald", pe liderii locali ai PSD ce pozitie vor adopta in privinta lui Solcanu. Contactati telefonic, majoritatea membrilor Biroului Judetean au lasat de inteles ca nu sint de acord cu decizia propusa ieri de Mircea Geoana. "Cum sa fie exclus doar pentru ca a facut o declaratie conforma propriei convingeri? Daca excludem pentru astfel de motive oameni de baza din partid, cu cine mai raminem? Nu mai avem voie sa votam cum ne cere constiinta?", a spus deputatul Vasile Mocanu, un apropiat al senatorului, dar care spune ca a votat in favoarea motiunii.

O atitudine asemanatoare a avut si un alt membru al BPJ, Valentin Soroceanu. "Nu sint de acord cu excluderea. Solcanu a adoptat o pozitie democratica atunci cind a anuntat ca nu va vota motiunea", si-a explicat punctul de vedere fostul parlamentar si subprefect.

Vechimea in cadrul PSD a senatorului Ion Solcanu si experienta sa politica au fost principalele argumente aduse de sustinatorii acestuia din BPJ. "Excluderea din partid mi se pare o decizie prea radicala. Eu cred ca ar trebui luata in calcul vechimea si activitatea in partid a domnului Solcanu inainte de a se lua o hotarire", a apreciat consilierul judetean Mirela Dobresanciuc.

In favoarea senatorului s-a pronuntat si un alt membru al BPJ, Ionel Agrigoroaie. "La prima vedere, solutia pare exagerata si eu nu pot vota excluderea. Dar ma intreb cum ar fi reactionat Solcanu cind era seful filialei si cineva ar fi incalcat disciplina de partid", a spus acesta.

"Nu ma pot pronunta"

Alti membri ai BPJ au avut pozitii mai nuantate. "Sa vedem intii care au fost circumstantele lui Solcanu. Ar trebui invitat la o discutie in care sa ne explice motivele votului sau. Daca nu vom ajunge la o discutie, sa ia decizia cine vrea si nu sa ne-o impuna noua", a declarat fostul prefect Spiridon Cretu. Neutru s-a declarat si deputatul Anghel Stanciu. "La momentul acesta, nu ma pot pronunta", a spus sec Stanciu.

Desi cunoscut ca apropiat al senatorului, omul de afaceri Gabriel Surdu a fost retinut in declaratii. "Nu pot sa ma pronunt inca, dar vom analiza situatia in sedinta BPJ. Oricum trebuie luata o decizie corecta fata de un om de caracter ca Solcanu, fata de care eu n-am nimic sa-i reprosez", a opinat Surdu.

Presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a refuzat sa exprime vreun punct de vedere, preferind sa astepte evolutia evenimentelor. "Nu stiu despre ce este vorba. Nici nu stiu ce a facut Solcanu. Cind o sa cunosc toate amanuntele, am sa am un punct de vedere", a precizat Flaiser.

Ceilalti doi membri cu drept de vot ai BPJ, respectiv primarul municipiului Pascani, Neculai Ratoi, si deputatul Mihai Dumitriu, nu au putut fi contactati ieri pentru a-si preciza punctul de vedere.

"Nu se accepta sa calci peste disciplina de partid"

Cel mai convingator, dar si surprinzator, sprijin in favoarea lui Solcanu a venit din partea sefului Tineretului Social-Democrat Iasi, Catalin Ivan, cunoscut ca un apropiat al primarului Gheorghe Nichita. "Nu ar trebui exclus, pentru ca Solcanu este un sprijin important pentru PSD. Dar daca Geoana vrea sa-l dea afara, sa vina la Iasi la BPJ si sa ne explice, fata in fata, care sint motivele sanctiunii", a spus Ivan.

Declaratia lui Ivan vine in contextul in care saptamina trecuta liderul TSD l-a acuzat pe Geoana pentru faptul ca nu l-a plasat pe un loc eligibil pentru viitoarele alegeri europarlamentare.

Singura declaratie vadit impotriva senatorului PSD a venit din partea sefei Organizatiei de Femei a filialei judetene, consilierul judetean Luminita Iordache. "Mi se pare justa decizia de excludere. Nu se accepta sa calci peste disciplina de partid, iar daca o faci, trebuie sa platesti", a declarat aceasta. O pozitie similara a fost exprimata si de Doru Tompea, al treilea membru invitat al BPJ.

"Am o parere nuantata. Pe de o parte, fiecare are dreptul sa voteze cum crede de cuviinta. Totusi, in acest caz a fost o hotarire luata la nivel central, asupra careia si Solcanu si-a dat acordul. Or aici mi se pare impardonabil sa nu respecti chiar ceea ce ai votat in cadrul partidului", a apreciat Tompea.

"Cind eu construiam partidul, altii erau arbitri prin diviziile inferioare"

Senatorul Ion Solcanu a lasat de inteles ca decizia finala in privinta eventualei sale excluderi ii va apartine lui Gheorghe Nichita. "Va fi un examen important pentru actualul presedinte al organizatiei judetene. Depinde foarte mult ce mesaj va transmite Nichita. Oricum, eu nu am vorbit nici cu Domnia sa si cu nimeni altcineva din filiala, asa ca nu stiu care este pulsul in organizatia judeteana", a declarat aseara senatorul.

Totusi, Solcanu a tinut sa precizeze ca, avind postura de parlamentar, statutar excluderea trebuie aprobata de Consiliului National al PSD. "Fiind membru in Consiliul National, o astfel de decizie poate fi luata doar acolo. Cel putin asa era inainte, pentru ca nu m-am mai uitat de mult pe statut", a apreciat senatorul.

Fostul sef al PSD Iasi nu a scapat ocazia sa-i ironizeze pe cei care conduc astazi destinele partidului. "Decizia de azi a BPN a fost una pripita, dorindu-se doar sa se gaseasca un tap ispasitor. Nu trebuie uitat ca pe vremea cind eu construiam acest partid altii se jucau in nisip sau erau arbitri prin diviziile inferioare", a afirmat Solcanu. El a mai precizat ca, daca va fi dat afara din partid, va continua sa sustina PSD, dar va deveni mult mai critic fata de actuala conducere. "Abia atunci se va auzi puternic si vocea mea", a incheiat parlamentarul iesean.

Ce a gresit Solcanu

Presedintele PSD, Mircea Geoana, nu a detaliat motivele pentru care a decis retragerea sprijinului politic pentru Solcanu. Conform statutului PSD, membrii sint obligati sa respecte disciplina de partid, sa militeze pentru intarirea unitatii partidului, sa nu aduca daune imaginii si prestigiului partidului, precum si sa nu exprime in public, in numele PSD, pareri ce contravin hotaririlor adoptate de partid.

Incalcarea acestor obligatii poate fi sanctionata cu avertizarea in biroul filialei, avertismentul ultimativ, suspendarea din functie, revocarea din functia de conducere, retragerea sprijinului politic, suspendarea temporara din partid si excluderea din PSD. Practic, Geoana a cerut aplicarea celor mai dure sanctiuni impotriva celor care au declarat ca vor vota impotriva motiunii de cenzura.

Solcanu ar putea invoca in apararea sa faptul ca declaratiile si votul impotriva motiunii nu au fost facute in numele partidului, ci au reprezentat doar opinii personale, Statutul impunind chiar acceptarea diversitatii de opinii. In schimb insa, diversitatea de opinii este acceptata "in cadrul organizat al partidului, prin respectarea hotaririlor adoptate de organele ierarhic superioare", ceea ce Solcanu nu a facut.

Cum ar putea vota membrii BPJ

Ionel Agrigoroaie – impotriva excluderii

Spiridon Cretu – abtinere

Mihai Dumitriu – nu a putut fi contactat

Mirela Dobresanciuc – impotriva excluderii

Lucian Flaiser – abtinere

Vasile Mocanu – impotriva excluderii

Gheorghe Nichita – pentru excludere

Neculai Ratoi – nu a putut fi contactat

Valentin Soroceanu – impotriva excluderii

Anghel Stanciu – abtinere

Gabriel Surdu – abtinere

Membri invitati ai BPJ fara drept de vot, dar care pot lua cuvintul in sedinta

Luminita Iordache – pentru excludere

Catalin Ivan – impotriva excluderii

Doru Tompea – pentru excludere.

Comentarii