Ambulantele pe butuci

marți, 22 august 2000, 23:00
5 MIN
 Ambulantele pe butuci

Ieri, din cauza lipsei de combustibil, toate cele 20 de autosanitare din Birlad erau trase "pe dreapta". Doctorul Gabriela Rotaru, seful Serviciului de Ambulanta Birlad, ne-a declarat: "Nu mai avem nici un strop de benzina. De asta noapte (luni, 21 august – n.r.), nu am mai putut sa rezolvam nici o urgenta. Printre cei care ne-au cerut ajutorul au fost mai multe gravide, un copil cu bronhopneumonie din localitatea Mireni si o persoana, in observatie, cu infarct de miocard. Nu am avut pur si simplu cu ce sa-i aducem la spital. Oamenii au ramas sa se descurce cum au stiut. S-au anuntat temperaturi de peste 42 de grade. Daca un om cade in mijlocul strazii, moare acolo fiindca nu avem cu ce ne deplasa. Nici bolnavii pentru dializa nu i-am adus pentru tratament. Mai avem cinci urgente aflate in spital pentru Agigea, Constanta, Caracal, Bucuresti, care astepta de citeva zile."
Situatia Ambulantei Birlad a fost sintetizata de unul din soferii de pe autosanitare astfel: "Nu mai avem benzina nici macar pentru a le da foc."
"Nu pot sa stau in garda cu bidonul de benzina linga mine, ca sa am cu ce trimite bolnavii in alte sectii"
Urmarile crizei nu au intirziat sa apara. Luni, 21 august, seara, in garda doctorului Adela Ifimie, medic la Sectia medicala a Spitalului de adulti, a fost adus pacientul Vasile Velica, din Birlad, cu agitatie psihomotorie pe fondul consumului de alcool. Pacientul necesita internarea de urgenta in Sectia de psihiatrie.
"Am solicitat salvarea sa-l duca. Mi s-a spus ca nu au nici un strop de benzina. A trebuit sa cumpar benzina ca sa pot trimite pacientul la psihiatrie. Spitalul este cu camera de garda si ne vin tot felul de urgente. Facem triajul bolnavilor si pentru restul sectiilor. Eu sint obligata sa trimit bolnavul in sectia unde poate fi ingrijit mai bine, in functie de afectiunea pe care o are. Incidentul de luni seara nu este nici din vina celor de la Ambulanta, nici din vina mea. Ca medic, ma deranjeaza ceea ce se intimpla acum si faptul ca nu se ia nici o masura. Nici nu stiu cui sa ma adresez. Eu nu pot sa stau in garda cu bidonul de benzina linga mine ca sa am cu ce trimite bolnavii in alte sectii", ne-a declarat dr. Iftimie.
Bolnavii care necesita transportul la alte spitale isi platesc benzina pentru drum. Vasile Baciu, sofer la Ambulanta Birlad de 19 ani: "Bolnavii care trebuie dusi, de exemplu la Iasi, trebuie sa mearga mai intii la Peco si sa plateasca in jur de 400.000 lei benzina. Este o situatie iesita din comun. Deci un om care plateste deja fondul de sanatate mai trebuie sa plateasca si deplasarea de la un spital la altul. Numai in judetul nostru este o asemenea babilonie. Alti soferi de pe ambulante, care lucreaza in orase din nordul Moldovei, mi-au spus ca la ei situatia nu este atit de dramatica. Totul se datoreaza proastei organizari de la judet. Sintem cei mai dezavantajati din tot sistemul sanitar. Salariile noastre au ramas la fel cu cele de acum trei ani. Adica la 1.038.000 lei pe luna. Soferii de pe salvari din Iasi, Botosani au salariile mult mai mari decit ale noastre si conditii omenesti in care isi desfasoara activitatea."
"Cu o astfel de criza nu ne-am mai confruntat niciodata"

Situatia este aceeasi in tot judetul, dupa cum ne-a declarat doctorul Crisan Popescu, seful SJA Vaslui: "Salvarile nu vor avea benzina pina cind spitalele din judet nu vor plati datoria de peste 600 milioane lei. Datoria noastra la Peco este identica cu cea pe care o au spitalele catre noi. Este o situatie dramatica. Cu o astfel de criza nu ne-am mai confruntat niciodata. Singura solutie este sa nu mai facem nici o prestatie spitalelor, pina nu platesc. Spitalul din Vaslui are o datorie la noi de 200 milioane lei, Spitalul de Adulti Birlad 185 milioane lei, cel din Husi 135 milioane lei. Cu datoria spitalului din Negresti si cu cea de la Centrul de dializa se ajunge in jurul sumei de 608 milioane lei. Datorita lipsei de bani, serviciul nostru mai poate rezolva doar urgentele de gradul 0 si 1, adica accidentele de circulatie, bolile in acut, nasterile etc."
Din cauza ca spitalele din judet traiesc de pe azi pe miine cu banii primiti de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate(CJAS), nu au mai incheiat nici un fel de contract cu SJA. Serviciul de Ambulanta mai are contract doar cu CJAS si Centrul judetean de dializa.
"Am trimis la spitale adrese precum ca nu le mai asiguram nici un fel de serviciu pina nu-si achita datoriile catre noi. In ceea ce priveste contractul cu casa, el cuprinde doar rezolvarea urgentelor mai sus amintite. La sfirsitul saptaminii trecute am negociat contractul si am obtinut un procent bun. El este de 4,22% din din suma colectata pe o luna de zile, care poate varia intre 600 de milioane si 800 de milioane. Procentul obtinut este bun, dar din pacate suma care se colecteaza este mica. In conditiile date nu intrevad vremuri mai bune. Sanatate fara bani nu exista nicaieri in lume", ne-a mai precizat dr. Popescu.
"Avem masini atit de vechi incit ma mir ca nu se rup in bucati pe drum"
Aproape toate salvarile din judet sint vechi de peste 20 de ani, iar dotarea cu aparatura medicala este la pamint. "In parcul de masini exista autosanitare dinainte de 1989. In ultimii ani am reusit doar inlocuirea citorva caroserii. Numai o singura caroserie a costat 70 de milioane de lei. Pentru cele trei Fiat-uri noi mai platim inca garantie, care si asta se ridica la o suma uriasa, si anume 80 de milioane de lei. Cu banii pe care ii avem nu se intrevede nici o sansa pentru investitii. Avem masini atit de vechi incit ma mir ca nu se rup in bucati pe drum", a precizat dr. Popescu.
Mai multe cadre medicale ne-au explicat ca, in conditiile in care Ambulanta nu mai poate sa rezolve urgentele, oamenii aflati in dificultate vor muri.
"In cazul in care vor muri oameni, serviciul nostru nu are nici o vina. Asa cum stau lucrurile in Romania, ori este tras la raspundere cine nu este vinovat, ori responsabilitatea este asa de diluata incit nu se poate identifica responsabilul. Intr-un asemenea carusel toata situatia este o gluma proasta. Fiecare dintre noi ne acoperim cu acte, stiind precis ca de fapt si de drept sistemul este deficitar", a subliniat Crisan Popescu. (Doina RIPA, Carmen STEFANESCU)

Comentarii