Bolnavii de la Spitalul de adulti Birlad tin post

luni, 28 august 2000, 23:00
4 MIN
 Bolnavii de la Spitalul de adulti Birlad tin post

De trei saptamini, in bucataria Spitalului de adulti Birlad nu s-a mai gatit mincare cu carne. Ouale lipsesc de o luna. Aprovizionarea cu produse lactate este sistata de o saptamina. Din magazia spitalului lipseste in prezent si alimentul de baza: cartoful. Pentru ca are de primit aproximativ 20 de milioane de lei pentru marfa livrata, furnizorul de cartofi a refuzat sa mai onoreze comenzile.
Mariana Cosulea, asistent dietetician: "Lucrez aici de sapte ani, dar nu am mai prins perioade asa de grele. Sintem in plina vara si facem mincare tot cu conserve, in loc sa folosim produse proaspete. Si asta cit o sa ne mai permita stocurile. Nu stiu ce o sa ne facem la iarna. Pentru bolnavii cu alimentatie de regim o zi le pregatim orez, una fiertura de gris. Nu avem cu ce sa le diversificam meniul. Sint bolnavi care au nevoie de carne, de brinza, dar nu avem de unde sa le dam."
Iata pentru exemplificare meniul de marti, 22 august: ceai si gem – la micul dejun; supa crema de orez si fiertura de gris pentru bolnavii cu regim, supa de zarzavat si paste cu sos pentru pacientii cu regim mixt si supa de zarzavat si mincare de varza pentru persoanele cu regim normal – la prinz; pilaf de orez la regim si mincare de mazare pentru regim comun – la cina. Plus o piine pe zi pentru fiecare bolnav internat.
Ioan Balan, seful serviciului Aprovizionare: "Situatia este critica. Furnizorii nu ne cer sa le platim toate datoriile, ci macar o parte, dar nu avem de unde. Pina acum toti furnizorii au fost destul de intelegatori, dar probabil au ajuns si ei la o limita. Este un regim auster, dam mincare de post la bolnavi. In plin sezon se gateste supa din zarzavat conservat, pentru ca asta avem. Este mult mai scump, dar nu avem ce face. Un borcan de zarzavat costa 19.000 de lei. Cu banii astia daca s-ar cumpara rosii si ardei s-ar face de patru ori mai mult zarzavat."
Daca situatia nu se schimba in maximum doua saptamini, spitalul va termina si stocurile de alimente existente.
"Traim cu mincarea care ni se aduce de acasa"
Bolnavii spun ca nu vor avea prea mult de suferit daca spitalul nu le mai poate asigura mincarea.
"Trebuie sa recunoastem ca majoritatea celor din spital traim cu mincarea care ni se aduce de acasa. Numai cei foarte necajiti, care nu au pe nimeni si nu au cu ce-si cumpara cite ceva, stau cu mincarea din spital", ne-a spus un pacient.
"Eu am fost operat si nu am voie sa maninc orice, dar nici cu mincarea care ti-o dau ei la regim nu poti sta. Acum maninci si peste jumatate de ora iar ti-e foame. Nu ne mai scot din gris si orez", ne-a precizat un alt bolnav.
O tinara mama, care tocmai isi astepta sotul pe holul spitalului, ne-a spus: "Ca sa am cu ce-mi alapta copilul imi trebuie o alimentatie consistenta. Mincarea miroase binisor, dar dupa ce iei doua guri te lasi pagubas. Carne nici macar nu am vazut de cind sint aici. Mie-mi aduce sotul de acasa."
In Spitalul Judetean, bolnavii "maninca" de 13.800 de lei/zi
Si in Spitalul Judetean Vaslui se maninca foarte prost. Alocatia zilnica de hrana se ridica la "colosala" suma de 13.800 de lei. Meniul este invariabil acelasi: dimineata – ceai cu piine si marmelada; la prinz – ciorba sau supa de zarzavat si un pilaf cu orez; seara – din nou ceai cu telemea sau ceva asemanator.
Bolnavii cu nevoi speciale mai primesc si un fel de supliment la ora 11: brinza de vaci sau orez cu lapte. O data pe saptamina, la spital se gateste si cu carne, dar nici atunci pentru toti bolnavii.
"Cum sa asiguram o masa cu carne pe zi, asa cum ar trebui, cind pentru intreg spitalul ne-ar trebui cam 150 de kilograme de carne? De unde banii astia, cind numai o piine costa 3500 de lei. Ce sa mai cumparam cu cele 10.000 care mai ramin?", ne-a spus Neculai Sorescu, contabilul-sef.
Pentru alte boli, alocatiile sint ceva mai mari: bolnavi psihic – 33.000; tuberculoza – 23.000. Furnizorii de alimente nu mai lucreaza decit cu bani in mina, nici macar o piine nefiind livrata pe datorie. Chiar si medicii "au dat de ata mamaligii". Atunci cind sint de garda, li se asigura o masa, asemanatoare cu cea oferita bolnavilor, din care nu lipseste celebra felie de salam. Multi refuza sa mai manince la spital. Tot o data pe saptamina, este pregatita si pentru medici o masa cu carne. Asa ca, daca au bafta sa cada de garda in ziua cu pricina, bine, daca nu… (Carmen STEFANESCU , Ana JITARITA)

Comentarii