Costul caldurii pe decembrie, ceva de speriat

miercuri, 10 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Costul caldurii pe decembrie, ceva de speriat

Pe linga numeroasele scumpiri de la acest inceput de an, vasluienii vor trebui sa mai suporte o lovitura foarte dura: facturile la energia termica furnizata de Goscom in decembrie. Desi fosta regie locala nu a asigurat mai multe grade Celsius in apartamente, costurile au crescut considerabil comparativ cu noiembie.
Pentru cei bransati la Uzina de Termoficare Urbana (UTU) – doua treimi din vasluieni – nota de plata este un adevarat atentat la buzunare. Mai exact, fata de noiembrie, costurile sint de aproape patru ori mai mari! Desigur, in prima faza, cei de la Goscom se vor grabi sa spuna ca numarul zilelor in care s-a dat caldura in decembrie este dublu fata de luna anterioara si ca temperaturile de afara au fost mai scazute. Din pacate, aceste explicatii nu prea pot sa pacaleasca populatia, avind in vedere ca temperaturile medii din cele doua luni au fost foarte apropiate, iar caldura pe care au primit-o oamenii de la calorifere s-a mentinut relativ constanta. In privinta numarului de zile, in noiembrie s-a furnizat agent termic de pe data de 17, luna fiind incheiata de Goscom pe 4 decembrie. Scazind cele doua zile in care a fost oprita Uzina, rezulta ca vasluienii au platit caldura pentru 16 zile. Trecind peste faptul ca, initial, fosta regie locala anuntase un pret de 1.500-2000 de lei/mp, populatia a platit pe noiembrie aproximativ 4.000 de lei/mp. Pe decembrie, pentru 27 de zile de caldura, costul a sarit deodata la 13.000 de lei/mp.
"De unde au scos ei pretul nimeni nu-si poate imagina. Am urmarit cu atentie in punctul termic parametrii pe care i-au avut cei de la UTU. S-au mentinut aproape constanti, iar acum ne baga pe git niste note de plata sfidatoare. Chiar nimeni nu poate face nimic? Nu-i mai controleaza nimeni? Daca ianuarie ar fi geroasa, facturile ar putea ajunge si la 30.000 de lei/mp, adica peste 1,5 milioane de lei pe luna. Nici sa nu se mai mire de ce nu le platesc oamenii", ne-a declarat foarte revolta Alecu Popa, administratorul Asociatiei de locatari nr. 27 din cartierul 13 Decembrie.
Calculele UTU confirma ca facturile au fost incarcate
Conducerea UTU Vaslui ne-a confirmat ca parametrii agentului termic furnizat in decembrie au fost aproape identici cu cei din noiembrie. Un alt calcul, facut in baza datelor furnizate de UTU, ne demonstreaza ca facturile au fost incarcate nejustificat. Productia pe intreaga luna decembrie, fara a mai scadea cele patru zile bagate de Goscom in noiembrie, se ridica la 15.380 gcal, la care se adauga pierderile de 48 gcal si 18 gcal adaosul de apa al centralei, deci un total de 15.462 gcal. Daca impartim productia la cele 12.000 de apartamente pe care le incalzeste UTU, rezulta un consum mediu de 1,3 gcal pe fiecare locuinta. Inmultita cu 350.000 de lei, costul unei gigacalorii in aceasta iarna, rezulta un cost maxim de 450.000 de lei/apartament si nici intr-un caz 715.000 de lei, cit rezulta din calculele celor de la Goscom. Media pe metrul patrat ajunge in acest caz la 8.000 de lei si nicidecum la 13.000 de lei, maxima impusa de fosta regie locala.
Marian Puescu, directorul UTU Vaslui, a precizat ca se abtine sa faca vreun comentariu: "Pe mine ma intereseaza ca Goscom sa-mi achite productia. Ce face regia mai departe…este problema ei cum imparte pe asociatii de locatari, pe apartamente si asa mai departe. Daca va aduceti aminte, anul trecut am facut cindva o referire la aceste facturi ca sint prea incarcate."
Notele de plata la centralele termice de cvartal, ceva mai mici
Luind in calcul cifrele impuse de Goscom, rezulta ca, pentru un apartament conventional cu 2,5 camere de 55 mp, vasluienii racordati la UTU ar trebui sa plateasca intre 500.000 de lei si 715.000 de lei. Sa nu uitam ca, la inceputul sezonului rece, directorul Vasile Paval garanta populatiei ca factura la caldura pentru apartamentul conventional de 55 mp nu va depasi 700.000 de lei. Iata ca cifra a fost depasita, in conditiile in care temperaturile de afara nu au coborit decit in citeva nopti sub zero grade.
Pentru celelalte 6.000 de familii care primesc agent termic de la "obositele" centrale termice de cvartal, facturile sint mai apropiate de adevar. La cele care functioneaza pe combustibil lichid usor (CLU), nota de plata a crescut de la 5.000 de lei/mp in noiembrie la 8.000-9.000 de lei/mp in decembrie. In zonele Ana Ipatescu, Dimitrie Bolintineanu si Kogalniceanu – Alecsandri, unde functionarea centralelor este pe gaze naturale, facturile au crescut cu 3.000 de lei/mp, adica intre 9.000-11.500 de lei/mp. (Theodor ISTRATE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii